Zombie Kidz - Woe se zklamáním na konci

Autor: Ondřej Grob Netik | 10.4.2020 | 1

Jedná se o jednoduchou hru hranou na pouhých devíti polích, ve které hráči spolupracují ve snaze uzavřít 4 vchody před zombiemi. Je to kooperativní hra až pro 4 hráče, kteří se snaží společně porazit hru. Zvítězí buď všichni hráči, nebo všichni spolu prohrají.

Herní princip je z počátku velmi jednoduchý:

  1. Každé kolo přijde náhodně na mapu jeden zombík. Háže se kostkou, kam.
  2. Následně se může hráč pohnout, ale může i zůstat stát na místě.
  3. Pak zabije až dva zombíky. Je v tom jedno ale: jakmile je v místnosti tři a více zombíků, nelze do ní vstoupit.
  4. Pokud chtějí zavřít vchod (zavření 4 vchodů je jediný způsob jak vyhrát), musí to provést dva hráči spolu (což je dobrý prvek spolupráce).

V kolech se hráči střídají.

Jak hráči získávají zkušenosti, odehrají určité množství partií, rozdělavájí bonusové obálky a hra se vždy o něco doplní. Tahle myšlenka se mi hodně líbí. Hra nevrhne na hráče množství pravidel najednou - jen ta nejnutnější. Po pár hrách přidá další pravidlo... a po dalších pěti další. Hra se tak postupně zesložiťuje. Děti se navíc těší na rozdělání každé další obálky a na to, jaké najdou rozšíření. Je to motivační a tajemné.

Hra je jednoduchá a logická. Náhoda mění situaci na plánu a hráči ji řeší. Ve dvou hráčích je jednodušší než ve čtyřech, ale to nevadí. Počet hráčů mění způsob, jakým je třeba hrát - a to je také dobrá věc.

Zombie se postupně vylepšují a při svém vstupu nějak ovlivní (např. posunou) ostatní zombie na plánu. I hráčské figury získávají nové schopnosti efektivněji ničit zombie. Ale jakmile figura získá svou bojovou schopnost, nastupují na začátku jejího kola už dvě zombie místo jedné. A to posouvá obtížnost. Protože zabijete maximálně dvě a dvě zase přijdou. A stále platí, že do místnosti se třemi zombies nelze vstoupit. Takže musíte být efektivní. 

Za tohle všechno bych dal jedno jediné velké plus a WOW!  Jenže dvě vstupující a maximálně dvě zabité zombie v kole - to by přece nešlo vyhrát! A tak vstupuje do hry další prvek - klony. A tady herní zážitek prudce klesá. Nebudu vysvětlovat princip klonů, at vás nepřipravím o překvapení které tím do hry vnáší. Jen osvětlím kde leží zakopaný pes. Vše předchozí má jasný koncept:

  • Zombie vstupují náhodně (náhodný element hry). Byť při tom mohou ovlivnit ostatní zombie, existuje někdy více možností, co zombie mohou udělat a vzhledem k tomu, že efekty vyhodnocují hráči, mohou se rozhodnout na základě situace a dost si tím pomoci.
  • Hráči mají plně pod kontrolou, co postava udělá a jak ovlivní hru.

Jenže klony se přepínají náhodně. Mimo kontrolu hráčů. Proč? Hra se má rozvíjet k vyšší obtížnosti, ne vyšší náhodnosti. Z taktické hry se stává více hra o kostkách. A hodně tím pohřbívá sama sebe. Za tohle u mne hodně ztratila.

Zajímavý koncept strategické hry, kterou děti učíte po etapách, aby dosáhly vyšších taktických vhledů, se nekoná. Je pohřbena nedomyšleným pravidlem klonů. Vrcholem pádu je pak i to, že klony snižují i nutnost spolupráce mezi hráči, která je na počátku potřeba k uzavírání vchodů. Klony ruší to dobré (strategičnost, spolupráci hráčů, nižší náhodnost), ale nevnáší nic zajímavého.

Můj závěr - hra je dobrá. Ale pravidla klonů si je lépe předělat nějak jinak po svém.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Klony
Jak to myslíš, že se klony přepínají náhodně? Hodíš prázdnou stran u kostky a nasadíš klona. V dalších tazích jedeš svým hráčem a hned na to svým klonem, dokud zase nehodíš prázdnou stranu kostky. Bez klonů bys nemohl dát ani některé trofeje. Za mě (a i za zbývající 3 sedmi letými kluky, se kterými jsem to hrál) teda jasné plus.

10.4.2020 19:49:41

Klony
To je přesně ono, hodíš prázdnou stranu kostky, není rozhodnutí hráče, ale náhodný element rozhodnutý kostkou. Takže přepínání mezi klonem a schopností závisí na kostce. Hra je v prvotních fázích strategické jsi, než v plné verzi s klony.

11.4.2020 20:47:30

Vybíráme z Bazaru

7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas