Získá vaše vlčí smečka nadvládu nad územím u jezera?

Autor: Lucies | 1.9.2023 | 18

Úplněk se blíží! Kdesi v lesích ze svého doupěte vylézá smečka vlků, odhodlaná chránit své území před cizími návštěvníky. Sněžní vlci jsou ale mazaní a umí proniknout i do cizí smečky, navíc se zdá, že mají také zálusk na okolí jezera. Boj o území začíná!

Vlci jsou novou hrou pro 2–5 hráčů od MindOKu, ve které se v roli vůdce smečky vlků pokusíte obsadit co největší území a nalovit největší množství zvěře. Hra, jejímž základem je kontrola území, je určena pro milovníky deskových her od 10 let. Vydavatel uvádí, že jedna partie hry trvá 75 minut, ale při hře v menším počtu hráčů se herní doba výrazně snižuje.

 

Komponenty a obsah krabice

Jako první se pojďme podívat na to, co krabice se hrou Vlci vůbec obsahuje. Už samotný design krabice působí lákavě, zírá z něj na vás obří vlčí oko, do kterého není nijak těžké se zahledět. Po otevření krabice uvnitř najdete velký návod, který obsahuje všechna pravidla, jež budete pro hraní hry potřebovat.

Hra neobsahuje žádnou hlavní herní desku, plán si totiž před každou hrou sami vytváříte z různorodých kartonových desek regionů, které se používají v různém množství podle aktuálního počtu hráčů. Na stůl dále patří oboustranná deska lunárního cyklu (použitá strana se liší podle počtu hráčů) a také desky smeček. Těch je ve hře celkem pět a každá představuje jeden typ vlků, za které můžete hrát. Desky jsou pěkně ilustrované a velmi podporují fantasy nádech hry – někteří vlci jsou poněkud nerealističtí.

 

Privátní: Destičky jednotlivých regionů, z nichž se skládá výsledná mapa.jpg
Destičky jednotlivých regionů, z nichž se skládá výsledná mapa

 

Pro každého hráče je ve hře následně sada šesti tuhých kartonových kartiček krajiny, 4 figurky alfa vlků, 8 figurek běžných vlků, 12 figurek pelechů a 4 figurky doupat v barvě zvolené vlčí smečky. Všechny figurky jsou kvalitně vyrobené, z barveného dřeva, ale možná budete překvapení jejich drobnou velikostí. Každý hráč obdrží také přehledovou kartu, na níž jsou stručně popsána jednotlivá pravidla hry a průběh herního tahu.

 

Privátní: Základní herní materiál hráče za skalní vlky.jpg
Základní herní materiál hráče za skalní vlky

 

Zbývající herní materiál se skládá z mnoha žetonů, které se ve většině rozmisťují na herní plán, nebo je lze během hry nějakým způsobem získat. Neměli bychom zapomenout ani na kvalitní insert z tuhého černého plastu, který je ale bohužel o něco nižší, než je výška krabice, a tak se do něj veškerý herní materiál vejde opravdu jen tak tak. I tak je ale insert příjemný a hráči si do něj s trochou snahy uloží všechny komponenty hry.

Veškerý herní materiál se zdá být kvalitní, je vidět, že na něm při výrobě nebylo šetřeno, takže se nemusíte bát, že se vám hra brzy poškodí. Vyzdvihnout bychom měli také krásné ilustrace, které se budou líbit především milovníkům tajemných a fantasy motivů.

 

Privátní: Insert hry Vlci.jpg
Insert hry

 

Obsah a srozumitelnost pravidel

Na první pohled vás možná překvapí, jak má hra velká a obsáhlá pravidla. Ta se skládají z 20 stránek o rozměru krabice, ale není se potřeba obávat komplikovaného studování pravidel. Takto rozsáhlá jsou pravidla především kvůli množství ilustrací a konkrétních příkladů, které obsahují; samotného textu je v pravidlech poměrně málo a celá je budete mít přečtená a nastudovaná za pár minut. Posledních několik stran je navíc věnováno pouze hře pro dva hráče, takže ty můžete přeskočit v případě, že hru plánujete hrát ve větším počtu.

Přestože je hra velmi strategická a náročná na přemýšlení, samotná pravidla jsou relativně jednoduchá a lze je novým hráčům snadno vysvětlit tak, aby byli už první partii schopni odehrát víceméně naplno.

Pravidla určitě zaslouží velkou pochvalu za zpracování, protože jsou velmi přehledná, jasně vysvětlená, a navíc obsahují množství praktických příkladů, díky kterým hned budete vědět, jak řešit některé ze situací přímo během hry.

 

Privátní: Pravidla ke hře Vlci.jpg
Pravidla ke hře

 

Jak se hra hraje?

Vlci využívají poměrně zajímavý základní mechanismus. Úkolem hry je získat co nejvíce bodů, ke kterým se lze dostat odemykáním různých polí na desce hráče, lovem kořisti a především převahou na určitých regionech.

Herní plán je totiž rozdělen na jednotlivé regiony, které jsou označeny určitou lunární fází, v níž se bude bodovat převaha na daném dílku. Lunární fáze jdou postupně a v každé z nich se vyhodnocuje, která vlčí smečka má v daném regionu převahu. Převahu můžete získat pomocí samotných vlků, ale také stavbou pelechů a následně doupat. Hlavním úkolem hráčů je tedy mít na právě vyhodnocovaném regionu vyšší počet figurek (doupě se počítá za tři) než ostatní soupeři. Nějaké body získáte i za druhé místo.

 

Privátní: Rozehraná partie tří hráčů (2).jpg
Rozehraná partie tří hráčů 

 

Převahy v jednotlivých regionech se hráči snaží dosáhnout pomocí akcí jako pohyb, vytí (získání nových vlků do své smečky), ovládnutí (získání vlků nebo pelechů jiného hráče do své smečky) nebo stavba pelechů a doupat. Každá akce má určitou cenu, kterou je potřeba zaplatit otočením příslušného počtu kartiček s typem terénu, na nějž akce směřuje. Ve hře je tedy potřeba kalkulovat s typy terénů, které máte aktuálně na svých destičkách a podle toho na mapě směřovat své akce. Zároveň musíte také uvažovat nad tím, jak se vám v budoucnu bude hodit terén na druhé straně kartičky, již právě otáčíte. Vlci mají vždy výhodu na svém domácím typu terénu, protože u něj mají o jednu destičku navíc.

 

Dojmy z odehraných partií

Pojďme se tedy podívat na hru Vlci a na mé dojmy z ní detailněji. Především je pro začátek dobré zmínit, že Vlci jsou určitě velmi příjemnou novou hrou, kterou ocení především hráči, kteří mají rádi krátké hry, jež jsou ale zároveň komplexní a je u nich potřeba přemýšlet. Vydavatel uvádí herní dobu okolo 75 minut, ale při hře tří hráčů jsem už po několika partiích (kdy jsme si zažili jednotlivá pravidla) byli příjemně překvapení, že zvládneme jednu partii hry odehrát pod hodinu. Což je u strategické hry s velkým množstvím interakce poměrně výjimečné a zejména vytížení deskohráči tento fakt dozajista ocení.

 

Privátní: Destičky všech dostupných smeček vlků.jpg
Destičky všech dostupných smeček vlků

 

Zajímavé jsou také rozdíly při hraní v různém počtu hráčů. Hra se hraje celkem příjemně se v jakémkoli počtu hráčů:

  • Ve dvou hráčích sice funguje dobře, ale neužijete si až tak moc snahu vyštvat další hráče z jednotlivých regionů. I herní mapa je v takovém případě méně zajímavá. Přesto nás hra i ve dvou hráčích bavila a určitě se někdy objeví na našem stole znovu.
  • O poznání lepší je situace při hře tří hráčů, kdy mají všichni u stolu možnost interagovat se všemi ostatními, ale zároveň je herní doba stále velmi krátká.
  • Překvapivě při hře čtyř až pěti hráčů už se výhoda většího počtu hráčů příliš nenásobí, naopak již nedochází k interakci všech hráčů se všemi a mapa je pro takto krátkou hru s málo komponenty až příliš velká. Na druhou stranu velká mapa zase nutí hráče prioritizovat různá území, a přináší tak do hry další strategické rozhodování.

Za mě je tedy hra jednoznačně ideální pro toho, kdo plánuje hrát ve třech hráčích, fajn je i ve dvou, případně ve čtyřech, pro skupinu pěti lidí bych ji primárně nekupovala, i když herně funguje i v tomto počtu.

 

Privátní: Hra dvou hráčů.jpg
Hra dvou hráčů

 

Skvělý je ve hře mechanismus akcí, za které se platí otočením jednotlivých karet terénu. Ne vždy jste tak schopni učinit vše, co byste chtěli, a někdy si musíte využití jednotlivých destiček terénů rozplánovat na mnoho kol dopředu nebo přistoupit ke kompromisům, jež později vyrovnáte jinde. Příjemný je také fakt, že k vítězství vede hned několik strategií. Rozhodně se nemusíte od začátku snažit šířit na všechny regiony, někdy může být strategičtější podržet si opravdu silnou roli ve dvou až třech z nich a zároveň získávat body lovem.

 

Privátní: Herní deska hráče za skalní vlky.jpg
Herní deska hráče za skalní vlky

 

Díky tomu, že se mapa pokaždé znovu skládá z různých dílků, nemusíte se bát, že by si jednotlivé partie byly příliš podobné. Znovuhratelnost je tak výborná, jednotlivé regiony se navíc vyhodnocují vždy v jiném pořadí podle lunárních fází. Mně je velmi sympatický také systém počítání délky jednotlivých kol, který se odvíjí od počtu sebraných komponentů z mapy. Hráči sami tak mají možnost urychlit nebo zpomalit dobu trvání jednotlivých fází lunárního cyklu. To se může hodit i jako dobrá zbraň proti soupeřům, někdy jim totiž můžete ubrat čas, který nutně potřebují.

 

Privátní: Plán s figurkami během partie hry.jpg
Plán s figurkami během partie hry

 

Součástí hry je také možnost vylepšování svých vlastních akcí stavbou pelechů. Tím, že ubíráte pelechy ze své herní desky a pokládáte je na plán, získáváte různá vylepšení jako pohyb na delší vzdálenost a někdy také různé bonusové žetony, jež můžete v klíčové chvíli partie využít. Jako menší nevýhodu vnímám, že v případě, že se několika hráčům nelíbí umístění jedné vlčí smečky, stane se tak trochu „obětní“ smečkou pro všechny ostatní, kteří jí během hry úplně rozeberou komponenty, čímž navíc urychlují průběh hry a ubírají možnosti této smečce s tím cokoliv udělat.

 

Celkové zhodnocení

Co očekávat od Vlků? Příjemnou strategickou hru, která nejlépe funguje ve třech hráčích, ale neurazí ani v jiném počtu. Nadšení budete z poměrně krátké herní doby a inovativních mechanismů. Základem je sice jednoduchý area-control, ale platby za akce pomocí destiček terénu jsou velmi zajímavé, stejně tak určování délky kola. Hra se bude líbit především těm hráčům, kteří mají rádi konfliktní a velmi interaktivní hry, protože Vlci jsou především o snaze ovládnout území, které už ovládá někdo jiný. Pochválit je potřeba také krásný herní materiál, který je velmi kvalitní a také pěkně ilustrovaný, jen insert by mohl být ještě o něco větší, aby se do něj veškeré komponenty pohodlně vešly.

 

Když se nechce číst celou recenzi…

+ Velmi rychlá partie

+ Pravidlově jednoduchá, ale herně velmi strategická area-control hra

+ Zajímavý mechanismus placení za akce otáčením karet terénu

+ Určení délky kola samotnými hráči počtem spotřebovaných komponent

+ Velmi pěkný design a ilustrace

+ Velká interakce mezi hráči

+ Kvalitní komponenty

+ Nejlepší ve 3 hráčích, dobře hratelná ve 2 nebo 4

+ Neustále obměňování mapy = výborná znovuhratelnost


– Horší interakce při hře 5 hráčů

– Insert by mohl být lepší

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Velké vyšetřování začíná
Velké vyšetřování začíná
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas