Zavolejte stráže, když přijdou do ráže!

Autor: Shark | 27.1.2024 | 1

„Víte, proč má náš pan král na hradě tolik stráží? Protože by nám mohl bejt ukradenej!“

 – Šíleně smutná princezna

Minirozšíření Královská stráž přináší do hry Království Valerie nový balíček obyvatel a také nový typ karet – události (na něž je již pamatováno oddělovačem v základní hře). Pokud chcete s událostmi hrát, náhodně nebo cíleně si vyberete tolik událostí, kolik je v dané partii hráčů. Recenzované minirozšíření zahrnuje těchto karet celkem pět, ale jestliže vlastníte i další rozšíření s událostmi, můžete je libovolně kombinovat. Vybrané karty zamícháte a položíte na stejný počet karet vyčerpání. Jakmile v některém centrálním balíčku dojdou karty, otočíte z balíčku událostí a vyčerpání vrchní kartu a položíte ji na místo vyčerpaného balíčku.

Na rozdíl od nepřátelských událostí, jež obsahuje už samotná základní hra, mají „bezpřívlastkové“ události většinou jednorázový efekt, který se uplatní ve chvíli, kdy daná událost vstoupí do hry. Efekty jsou rozmanité: od možnosti měnit sílu či magii na vítězné body přes automatický zisk magie až po hrozbu, že pokud někdy při hodu padnou stejná čísla, všichni sílu, magii i zlaťáky ztratí. A samozřejmě nelze zapomenout na Povolání královských stráží, jež přivádí do hry dříve zmíněný balíček obyvatel…

Privátní: události ns.JPG
Karty událostí (líc)

Královské stráže. Každý její příslušník stojí v základu 3 zlaťáky, poskytuje 2 body síly bez ohledu na to, zda je hráč aktivní či nikoli, má symbol vojáka a aktivuje se při hodu 7 nebo 8, což z Královské stráže činí velmi atraktivní kartu. Díky tomu ji všichni zúčastnění bezpochyby ocení, ať již při boji nebo získávání panství. Její užitečnost však rovněž záleží na tom, kdy přijde do hry. Jestliže se tak stane mezi prvními událostmi, může sehrát docela důležitou roli, v opačném případě si jí však nemusíte ani všimnout. Důkazem budiž závěr jedné naší partie ve třech, kdy se Královská stráž otočila jako poslední událost poté, co jeden z hráčů porazil svou druhou akcí poslední nestvůru z balíčku. Následující hráč v první akci zakoupil jako poslední panství z balíčku Oko Asterátu, pomocí jeho schopnosti porazil poslední nestvůru z dalšího balíčku, a nakonec ve své druhé akci vykoupil jeden balíček obyvatel. Ale na druhou stranu nutno přiznat, že pokud už se Královská stráž do hry dostane, určitě se ji budete chtít snažit využít co možná nejvíce. A nepochybuji, že se vám za to ve spolupráci se správně padajícími kostkami dokáže patřičně odměnit.

Privátní: Strááž.jpg
Královská stráž: karta události, obyvatele a oddělovač

Toto minirozšíření se díky vynikajícímu poměru mezi cenou, velikostí, pravidlovou náročností a zábavností každopádně vyplatí. Jedinou komplikaci může představovat absence identifikačních symbolů na kartách událostí (kromě Příchodu královských stráží), případě jejich jmenného seznamu, kdybyste měli události z různých rozšíření smíchané dohromady a někdy jste je opět potřebovali od sebe oddělit.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Star wars Jabbův palác
Star wars Jabbův palác
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 22 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas