ZATROLENĚ: Měníme fungování přátelství (samozřejmě jen na webu)

Autor: Zeus | 14.1.2024 | 23

Do této chvíle jsme měli super jednoduchý systém fungování přátelství mezi uživateli. Dosud stačilo, aby si jeden uživatel druhého přidal mezi přátele, a bylo hotovo. Ten druhý (přidaný) se o tom ani nemusel nikdy dozvědět. Na druhou stranu to mělo vliv pouze na přednostní výpis takto označených přátel při psaní soukromých zpráv (v hledání adresátů).

Obecně – kam chceme přátelství posouvat

S nárůstem počtu uživatelů nám ale přijde, že dává větší smysl začít pracovat na zvýšeném soukromí uživatelů a možnosti nastavovat si veřejnost svých profilů/informací detailněji.

Dosud existovaly vlastně 2 úrovně:

  • soukromé (vidím já + možná občas admini) a
  • veřejné (viditelné všem a vlastně i nepřihlášeným uživatelům).

V budoucnu (zatím ne po této první úpravě) bychom chtěli uvažovat nejspíše v úrovních třech:

  • soukromé (vidím já + sem tam admini),
  • přátelé (uživatelé, se kterými jsem si oboustranně vyjádřil přátelství),
  • veřejné (viditelné všem).

A co se mění teď hned?

První krok řeší nejčastější příčinu hlášení soukromých zpráv za nevyžádanou poštu. To byl seznam vlastníků her, kdy to někteří uživatelé používali pro hromadné obesílání vlastníků, jestli jim danou hru neprodají. Netvrdím, že se to občas nesetkalo s úspěchem, ale v drtivé většině takové zprávy otravují (je to stejné s obecným spamem – kdyby nefungoval vůbec, tak se neposílá, ale drtivou většinu příjemců jen otravuje).

Takže jak nově funguje seznam vlastníků hry?

V seznamu vlastníků hry uživatel (pokud je přihlášený) uvidí jménem pouze ty uživatele, kteří:

  1. mají hru ve své sbírce,
  2. mají s přihlášeným uživatelem oboustranně vyjádřené přátelství.

A jak funguje sekce Přátelé v profilu uživatele?

  1. Veřejnou informací, kterou vidí kdokoli v profilu uživatele, je seznam přátel (těmi jsou ale pouze uživatelé, se kterými je přátelství oboustranné).
  2. Ve vlastním profilu pak přihlášený uživatel uvidí další 2 seznamy: seznam uživatelů, kterým dříve poslal žádost o přátelství, a seznam uživatelů, kteří naopak svou žádost poslali jemu, ale kterou on ještě neakceptoval.

Věci k doladění

S touto změnou jsem nestihl doladit pár věcí, které dříve (v jednoduchém konceptu přátelství) dávaly smysl, ale v nové podobě již příliš ne. A co to tedy je?

  • Tlačítko v profilu jiného uživatele „Můj přítel“ musím udělat stavové a začínat by mělo ve stavu „Zaslat žádost o přátelství“ a pak se měnit dle stavu, v jakém žádost je.
  • Zaslání žádosti o přátelství formou notifikace druhému uživateli (aby to nebylo pouze schované v profilu v sekci Přátelství).
  • Nějaké různé možnosti, jak žádost odmítnout/ignorovat, jak přátelství zrušit atp.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pokročilejší možnosti nastavení soukromí jsou bezva. Já bych uvítal, kdyby v profilu hry stávající “(Seznam vlastníků [klikatelný link na seznam přátel vlastnících hru, plus údaj Z ostatních uživatelů tuto hru vlastní dalších 256 uživatelů.])” bylo nahrazeno “(Hru vlastní 256 uživatelů [klikatelný link na seznam přátel vlastnících hru] a ve wish-listu ji má 64 uživatelů [klikatelný link na seznam přátel majících hru ve wish-listu])” nebo něčím podobným.

14.1.2024 23:11:02

Nějako jsem se v tom vysvětlování předkládaných změn ztratil … ;(

15.1.2024 11:22:40

@kren Docela chápu, taky jsem se v tom plácal při psaní, ale na lepší formulaci jsem nepřišel.

Obecně předěláváme "přátelství" tak, že ho musí potvrdit obě strany (to dřív nebylo).

A teď nově už každý uvidí v seznamu vlastníků hry pouze uživatele, kteří jsou přáteli dle nové definice (a samozřejmě mají hry). Ostatní vlastníci jsou uvedeni jen v sumárním čísle a nikoli jmenně.

15.1.2024 11:54:20

@Zeus Pro vyjasnění: Na tom, že se můžu podívat na něčí profil a odtamtud si zobrazit jím vlastněné hry, se nic měnit neplánuje, že ne?

15.1.2024 13:50:59

@kjus Zatím ne, ale je možné, že bude do budoucna možné každý seznam her uživatele nastavit jako soukromý / pouze přátelům / veřejný. To už jde (bez té možnosti “pouze přátelům”) pro ty vlastní speciální seznamy (tedy vše kromě Sbírky a Wishlistu).

Obecně se hrozně špatně odhaduje, jak co bude vypadat za rok, krátkodobě si dovedu představit max tu úpravu těch dalších seznamů, aby šly nastavit i do režimu “pouze přátelům”.

15.1.2024 15:42:04

Změny chápu. Bohužel zrovna u mne to zasáhlo trochu do plánů.

Zrovna dnes jsem chtěl objednat rozšíření z USA, protože v Evropě je nesehnatelné = poštovné vyšší násobně než cena hry. Chtěl jsem napsat spamově ostatním majitelům na ZH, jestli se nechtějí přidat. No a teď už nemůžu :( využíval jsem to tak 1-2 ročně. 

Diskuze nepomůže, pokud během 24 h nepřijde každý na web a nepodívá se, kde se zrovna debatuje.

EDIT: už mi napsali dva lidi ohledně toho rozšíření, jen že si toho všimli v diskuzi. Takže by oslovení určitě fungovalo :(
 

16.1.2024 13:00:10 | Upraveno autorem (porovnej)

@jankie o jakou hru prosím šlo?

16.1.2024 16:20:32

Dnes to byl konkrétně long shot a balíček šesti rozšíření, který je aktuálně ve slevě.

16.1.2024 16:39:41

@jankie Správně používáš přídavné jméno spamové. Právě proto jsme tuto funkci upravili. Můžeš ale stále použít diskuzi :-)

-----------------
předseda KDH Pajdulák

17.1.2024 19:25:00

Mohu soudit jen dle své zkušenosti, která je jednoznačně kladná. Proto mne tento krok překvapil. 
Já spamoval 1-2 ročně, vždy s kladnou odezvou. Naopak spam mi došel tak 1-5 ročně a vždy jsem buď poradil nebo prodal/odmítl prodat. Rozmohlo se tady něco nepříjemného, co se mi vyhnulo?
Diskuze moc nejde využít na dotaz na společné objednání rozšíření z USA, které je aktuálně ve slevě. Kdo se dívá denně do diskuze na hry, které má/zná a pravidelně hraje?

17.1.2024 20:04:12

Jak píšu, ona i ta hromadná pošta (emaily) prostě má určitou konverzi (tedy že jisté procento adresátů “nabídky využije”), jinak byt nevyžádaná pošta nechodila a nepotřebovali bychom spam filtry a tak. Ale faktem je, že tato funkce, kterou jsme právě omezili stála za drtivou většinou soukromých zpráv, které byly označeny adresáty za nevyžádanou poštu. Nejčastěji zprávy typu “Neprodáš tu a tu hru”. A jasně, i zda se to při poslaná 100 lidem setkalo s odezvou od 2 či 3 lidí. Ale zbytek to považoval za více či méněn nevyžádanou/spamovou zprávu. Pár jich to označilo, spousta to smazalo, ale celkově si dovolím tvrdit, že většina adresátů to považovala za nerelevantní zprávu.

A můj názor je, že když něco neřešíš a necháš být, ono to postupně nabírá na intenzitě (viz třeba že teď budeme drsnější v moderování diskusí, kdy půjdeme po vulgaritách a nebo nepřímém zesměšňování lidí) a když to pak dosáhne určité úrovně, tak to má negativní dopady na vnímání dané funkce (nebo pak i webu celkově).

17.1.2024 21:02:04

@jankie Ta argumentace, že to uděláš jen 1-2 za rok a tím je to v pohodě, takže proč to rušit, je poněkud mylná. Pokud si přesně tuhle samou větu řekne dalších 500 lidí (ano, záměrně trochu přeháním, aby vynikla pointa), tak je vymalováno.

18.1.2024 08:40:16

Já nebojuji za návrat seznamů. Jen mne to překvapilo. Mám v databázi 200+ her, a přijde mi jeden mejl za pár měsíců, někdy jeden za rok. Na ten vždy slušně odpovím v rámci rozvoje komunity. Netušil jsem, že to třeba někomu chodí denně a je potřeba to tak radikálně řešit. 

Na svůj ban tady jsem hrdý, asi jediný v životě, co jsem kdy dostal. Reagoval jsem kdysi na týpka, co tlápal v diskuzi úplné ****** slovy “Co je to za vypatlanou reakci?” a pod to v odrážkách normální argumenty. A už jsem letěl do bloku. :)

P.S. Prosím o pomoc, asi jsem slepý. Kde v nastavení je přepnutí profilu na veřejný?

18.1.2024 09:03:11

@jankie “přepnutí profilu na veřejný” - nevím, že by aktuálně existoval nějaký neveřejný profil. Jediné co zatím lze je, jak psal Zeus, nastavit si vlastní seznamy her jako soukromé (tj. ty kromě Sbírky a Wishlistu).

Mamut
*Problém v Katalogu her? Napište mi.*

18.1.2024 18:16:31

@2vkjmch Vycházel jsem z textu tady v hlavičce: …možnosti nastavovat si veřejnost svých profilů/informací detailněji.

Dosud existovaly vlastně 2 úrovně:

  • soukromé (vidím já + možná občas admini) a
  • veřejné (viditelné všem a vlastně i nepřihlášeným uživatelům).

Které implikují, že zatím lze nastavit pouze 2 úrovně profilu a že přibude třetí možnost v budoucnu. ;-) A já myslel, že se jen všem nastavila automaticky na soukromé jako výchozí. Takže to stačí přepnout zpět.

Takže jestli dobře chápu, zatím není možnost jak to nastavit, pokud chci radit komunitě o hrách, které mám a znám nebo chci být oslovován nabídkami, aniž by si mne přidali všichni uživatelé na webu do přátel.

18.1.2024 19:58:04 | Upraveno autorem (porovnej)

@jankie Mám pocit, že @Zeus  to myslel hodně obecně (a možná při tom myšlenkami zabrousil k těm seznamům her - ale to je fakt jen domněnka) než přímo na profil. Já tedy alespoň o žádné možnosti měnit “soukromí” profilu aktuálně nevím. Z toho co píšeš chápu, že ti jde o zobrazování tvého nicku mezi vlastníky na kartách her, pro všechny uživatele - tj. jak píšeš “přepnout to zpět”. Na rovinu si vůbec nejsem jist, jak náročné by bylo takovou možnost změny profilu/zobrazování vlastníků nasadit a jaký dopad by to mělo na výkon webu. Další věcí samozřejmě je kolik lidí by ji využívalo.
Chápu, že tobě to aktuální nastavení nesedí, ale nám to dávalo na základě žádostí uživatelů, kteří nechtěli dostávat spam, smysl změnit. Aktuálně tě tedy nikdo s nabídkami oslovovat nebude, ale osobně si myslím, že možnost radit stále máš - minimálně reagovat na dotazy ostatních, kdy hned vpravo vidím sloupec “Nejnovější otázky”.

Mamut
*Problém v Katalogu her? Napište mi.*

18.1.2024 23:39:05

Tohle není ani tak věc výkonu, jako spíš kódu a jeho údržby. Bohužel není možné mít nastavení “všeho” dle chuti každého.

A radit s hrami jde samozřejmě i nadále, jsou k tomu určeny diskuse :)

18.1.2024 23:45:56

Chci se ujistit, jestli to chápu správně:

Je pravda že zatím (pro "Hru mám" a "Hru chci") není žádná možnost nastavení, jak svoje seznamy nezobrazovat neregistrovaným uživatelům ? 
A ani se neplánuje do budoucna? (Pokud “veřejný” znamená všechny včetně neregistrovaných návštěvníků.)

Bez možnosti seznamu, který by i bez přátelství mohli vidět registrovaní uživatelé, ale neviděli by ho neregistrovaní návštěvníci?
(Ano, osobně registrované bez vzájemného přátelství vnímám jako stupeň mezi neregistrovanými a spřátelenými uživateli, nikoliv stejně jako neregistrované.)

 

21.1.2024 14:58:22

@Zeus Když mi někdo pošle žádost o přátelství, tak na svém profilu v sekci „Přátelé“ vidím u daného uživatele pouze políčko „Přijmout“.

Pokud není na to jiný postup, rád bych měl i možnost žádost o přátelství odmítnout a odstranit tak uživatele ze seznamu žádostí o přátelství.

Díky..:)

4.2.2024 14:22:06

@CzechWin Časem něco takového určitě bude. Ale kdy, to říci nedokážu.

4.2.2024 18:17:02

Vybíráme z Bazaru

Euphoria
Euphoria
Akt. cena: 370 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas