Z čeho že jsou ty pyramidy?

Autor: Bluda | 20.6.2023 | 2

V noře vombatí rodinky je to občas trochu otrava – a tak se vombatí děti tiše vypraví ven do nočního ticha s tím, že tam zkusí tropit nějaké rošťárny.

– „Co kdybysme třeba zkusili stavět pyramidy?“
– „Hmm, to by byla asi trochu nuda...“
– „Ale co kdybysme se rozdělili na dva týmy a jeden se snažil pyramidy stavět, zatímco druhý by se je snažil bořit?“
– „To už zní trochu líp...“
– „Tak to tedy zkusme!“

 

Souboj vombatů je párty hra, kterou nám na náš trh přináší společnost Blackfire. Na krabici se dočtete, že hra je určena pro 3–6 hráčů od 7 let a jedna partie zabere cca 15 minut. Zaslouží si však tato hra vaši pozornost?

V krabici naleznete plastové díly na stavbu trojice pyramid (vždy stojánek a 6 různě velkých čtverců – v podstatě klasické hanojské věže), 16 karet (6 základních rolí, 4 speciální role a 6 přehledových karet), počítadlo bodů se dvěma kartonovými žetony a pochopitelně návod. První pohled na plastové dílky v růžové barvě vám pravděpodobně připomene podobně vypadající stavebnice pro malé děti. Když ale dílky vezmete do ruky, ihned poznáte, že jde o docela jiný plast, který je poměrně robustní a vcelku příjemný na omak. Jednotlivé díly jsou po stranách vždy označeny jedním až šesti výstupky pro snažší rozpoznání velikosti. Karty jsou docela tenké, ale vzhledem k tomu, že jsou potřeba v podstatě jen pár vteřin na začátku hry a pak už s nimi nijak nemanipulujete, určitě při slušném zacházení není důvod, aby nevydržely spoustu odehraných her.

 

Karty rolí
Karty vombatů (rolí)

 

Tři, dva, jedna…

Na začátku hry je potřeba si ze všeho nejdříve tajně určit role jednotlivých hráčů pomocí příslušných karet – jeden hráč vždy bude zlým vombatem, ostatní pak budou hodní.

Nejprve je nutné připravit hřiště. Na stůl položíte víko krabice, postavíte do něj tři stojánky pro stavbu pyramid a zasypete je ostatnimi plastovými dílky, případně je ještě trochu zamícháte. Teď už jen spustit 90 sekund odpočtu na časovači a hurá do akce!

Nyní se všichni současně snaží sestavovat pyramidy tak, aby každá obsahovala všechny dílky ve správném pořadí. Tedy vlastně ne úplně všichni – zlý vombat se naopak snaží práci ostatních sabotovat. Každý má k dispozici pouze jednu ruku a nesmí dílky odkládat mimo prostor krabice. Zní to jednoduše? Vombati jsou noční tvorové a navíc nemají moc dobré oči, takže hráči budou mít po celou dobu své oči zavřené! Mohou však mezi sebou normálně komunikovat, dílky si podávat a podobně. Zlý vombat pochopitelně bude předstírat, že usilovně staví, ale malá sabotáž ve správnou chvíli – například úmyslné umístění špatného dílku na rozestavěnou pyramidu či naopak odstranění dílku správného – udělá své.

Když uslyšíte zapípání, znamená to, že musíte dát všichni ruce pryč a podíváte se, jak to celé dopadlo. Pokud některá strana vyhrála absolutně (tři bezchybně postavené pyramidy nebo naopak žádná), dostane tato vítězná strana dva body. Pokud nebyl úspěch absolutní, obdrží bod jeden. Jestliže některá strana už dosáhla tří bodů, hra končí a hráči odhalí své role.

Pokud ještě tří bodů nikdo nedosáhl, můžete diskutovat o tom, kdo je nejspíše záškodníkem a každý může na jednoho podezřelého ukázat. Pokud někoho zvolí více než polovina stávajících hráčů, je tento hráč vyřazen a zbytku hry už se nijak nesmí účastnit. Svoji roli však ještě neodhaluje – to provede až na konci celé hry.

Jestliže nadpoloviční většinou nikdo vyřazen nebyl, nic se neděje a všichni pokračují dál. V každém případě se znovu připraví hřiště a pokračuje se dalším kolem.

 

Stavění pyramid
Stavění pyramid

 

Chvilka na odpočinek

Někomu by mohlo vadit, že časomíru je potřeba si nějak zajistit mimo hru, ale myslím, že v dnešní době má každý mobilní telefon a nastavit časovač snad zvládne i malé dítě. Jestli se nepletu, tak v kickstarterovém vydání byl navíc elektronický časovač a dokonce i masky na zakrytí očí, ale osobně obojí považuji za naprosto zbytečné.

Pokud již odehrajete pár partií a budete si hru chtět zpestřit, můžete ještě použít speciální role vombatů. Nové role představují vombaty s nějakou zvláštní vlastností – většinou nějakým omezením. Například je zde štědrý vombat, který nesmí dávat dílky na stojánky, nebo potřebný vombat, který naopak nesmí dílky brát ze dna krabice. Takové role se pak zajímavě doplňují a zvyšují význam komunikace, neboť je pak potřeba ještě intenzivnější spolupráce. Úplně zvláštním případem pak je zmatený vombat, který začíná jako hodný, ale může se stát, že po odehrání několika kol bude nucen přeběhnout na stranu zlých.

Někdo hře vytýká, že je zde málo speciálních rolí, ale při tak jednoduchých pravidlech by už se ani nic moc jiného smysluplného vymyslet nedalo a pokud by se existující speciální role vyskytovaly třeba dvakrát, mohlo by se v některých prípadech snadno stát, že by hra byla nehratelná, protože by hodní vombati zkrátka neměli už od začátku šanci.

Budete-li hrát hru v plném počtu, zjistíte, že vám bude ve víku krabice opravdu těsno. I při nejlepší snaze se lehce stane, že nebudete moc užiteční, protože přes ty všechny ostatní ruce se ke správným dílkům či stojánkům prostě neprobojujete. S postupným ubýváním hráčů se herní plocha trochu zpřehledňuje, ale i tak často není jednoduché určit, kdo je zlým vombatem.

Pokud naopak budete hrát v menším počtu (především ve třech), musíte být hodně pozorní během hry, abyste se správně rozhodli, koho vyřadit, protože případné vyřazení hodného vombata v takové situaci bude rozhodně bolet.

I když vypadne zlý vombat, může se stát, že ve skutečnosti hru vyhraje, protože stavět pyramidy poslepu v časovém limitu se nemusí ani sestavě čistě hodných vombatů podařit. Naopak zlý vombat, který postoupí do dalšího kola jen s jedním hodným, může být docela velkým problémem, protože si pak se soupeřem už může dělat v podstatě co chce – obzvláště v případě, že posledním protihráčem je některý speciální vombat s omezením – to je ale asi jediný případ, kdy je již víceméně předem rozhodnuto, jak to dopadne. Jinak je hra vždy až do konce napínavá.

Naprosto unikátním u téhle hry podle mne je, že ač ve hře může dojít k eliminaci některého hráče, vyřazený hráč se rozhodně nebude nudit, protože dívat se na slepé vombaty stavící pyramidy je docela zážitek. Nejlepší je samozřejmě, pokud je tam ještě nejaký zloun – pak se vám naskytne úžasný pohled na to, jak tento hráč ostatní pobízí, aby mu pomáhali, jak si stěžuje, že to tam někdo staví špatně – zároveň však stavbu pyramid co nejvíce kazí.

 

Slavnostní vyhlášení vítězů

Souboj vombatů je povedenou párty hrou, která si u dětí i dospělých své místo určitě najde. Rozhodně to není hra, kterou byste chtěli hrát dvě hodiny denně 14 dnů po sobě, ale řekl bych, že hra takové ambice ani nemá. Pokud nejste vyloženě proti podobným bláznivým hrám, určitě vám doporučím si ji přinejmenším vyzkoušet, ta malá chvilka za to určitě stojí – do na krabici uváděných 15 minut se totiž pohodlně vejdete i s vysvětlováním pravidel, zaručeně si při ní užijete spoustu legrace a docela jistě ani neskončíte u jediné partie. Nutnost spolupráce a komunikace v kombinaci s jednoduchými pravidly a rychlými partiemi pak dělá z této hry výborný nástroj na prolamování ledů. V mé sbírce si tedy tento kousek své místo rozhodně zaslouží!

 

 

Vombatus ursinus
(vombat obecný)

Vombat












žije v lesích na jihu a východě Austrálie a v Tasmánii, nejbližším příbuzným je koala
jde o druhého největšího žijícího vačnatce (po klokanu rudém)
je spíše nočním tvorem – v noci shání potravu a zvětšuje nory, přes den bývá zalezlý
může zaútočit zuby i drápy, nejzajímavější zbraní je ale jeho chrupavčitý zadek, který umí použít nejen jako štít, ale také jím dokáže o stěnu tunelu rozdrtit lebku útočníka
poměrně špatně vidí, má ale výborně vyvinutý čich
jeho trus tvoří malé krychličky, což je výhodné při značkování teriroria – ve skalnatém svažitém terénu se pak tak snadno neskutálí pryč
pokud jste si tedy mysleli, ze vombati staví nějaké pyramidy třeba ze dřeva, podobně jako například bobři staví hráze, pak jste se poněkud zmýlili – přeji příjemné prohrabování se v krabici plné vombatích kostiček

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Sherlock: Smrt za zvuku ohňostrojů
Sherlock: Smrt za zvuku ohňostrojů
Akt. cena: 10 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas