Už jsi dostal AVOKÁDEM po papulce?

Autor: Plague | 26.6.2023 | 1

Privátní: Boxík2.jpgBumBum Avokádo je tady pro nás všechny, kdo jsme uvažovali nad tím, jaké by to bylo mrsknout po někom avokádem… a ruku na srdce, kdo o tom nikdy nesnil ať první hodí… avokámenem. Ale buďme zase trochu vážní, i když to se snadno řekne, ale hůř dělá, když máte před sebou takovouhle šílenost. Jenže… občas je malá šílenost tím nejlepším, co nás může trefit do nosu.

Kategorie: Párty hra

Počet hráčů: 2–6 (podle krabice a pravidel; 4–6, kdyby se někdo zeptal mě)

Doba hraní: 10–25 minut (ono hodně záleží na tom, kolik toho máte už vypito)

Doporučený věk: 7+ podle krabice (podle mě to je málo… v tolika letech kalit po večírcích, nevím nevím)

 

Cíl hry – klasický „hamty“ modelPrivátní: AVOKÁDONÁTOR2.jpg

Cíl hry je prostý. Mít nejvíc bodů, ideálně 2× za sebou. Vyložením 3 stejných karet získáváte 1 nebo 2 body (podrobnosti vysvětlím později), prohranou bitvou 1 bod ztratíte. No a kdo tam toho má nejvíc, ten bude asi z Dejvic. Hraje se na 2 kola. Když vyhraje dvakrát ten samý hráč, je absolutním AVOKÁDONÁTOREM. Když vyhraje každé kolo někdo jiný, rozhodne o vítězi bitva. A to ne ledajaká!

 

Herní komponenty

Hra obsahuje jedno rozpůlené heboučké a měkoučké avokádíčko (pro ty pomalejší – dvě půlky), hrací karty (120), avokádová bebíčka (6), žeton pro vítěze prvního kola (1) a speciální sadu pro kombohru BUMBUM Burito (1). ANO! SLYŠÍTE SPRÁVNĚ!! Ona už podobná šílenost existuje!

Privátní: Avokádíčka.jpg

Dvě půlky avokádíčka – provedení je boží… jejich roztomiloučký kukuč vám možná bude chvilku bránit v tom, abyste tím malým drobečkem po někom házeli. AVŠAK nezbude vám nic jiného, jestli nechcete být ve hře za ufňukánka! Jo, a důležitá informace: VŮBEC TO S NIMA NEBOLÍ!

 

Privátní: Bebíčka.jpg

Avokádová bebíčka – roztomilé žetonky, takový cejch losera. Dostane ho hráč, který prohraje bitvu. Na konci je jeho lemplovitost odměněna –1 bodem za každé bebíčko. Bebíčka mají ještě jednu důležitou funkci: jakmile dojdou, končí kolo.

Privátní: BOJTE SE!.jpg

 

Žeton BOJTE SE – odměna pro vítěze prvního kola. Je to takový terč, který jako by měl hráč na zádech… a na břiše… a na hlavě… No prostě z něj dělá jeden velký neonový transparent – PERTE TO DO MĚ! Proč? No proč asi?! Přece ho nenecháte vyhrát i podruhé!

 

 

Privátní: Běžné karty.jpg

 

Běžné hrací karty – jejich vyložená trojice vám na konci přinese 1 bod. Pojďme si tu lehce ujetou partičku podivínů a podivínek představit: Kročíhan, Matka losa, Papuffin, Trvala, Došvábník, Grilující losos a Zvratkometa (moje nejoblíbenější). SorryJako ale Zvratkometa by měla být aspoň za tři body!

 

 

 

Bitevní hrací karty – trojice těchhle karet dává 2 body na konci kola PLUS okamžitě startuje bitvu uvedenou na kartách. Co všecko se může semlít? Dvojitá rvačka, Mezinožní souboj, Mrazící válka.

Privátní: bitvy.jpg
Bitvy

 

Příprava hry

Připravený to máte dřív, než stačíte nalejt další rundu. Prostě každýmu hráči dej přibližně 15 karet. A počítáním se nezdržuj. HEEEJ, kde máš ty panáky?! Já už mám připraveno!

 

Hraní

Pravidla se dají shrnout ve třech bodech.

  1. Jsou jednoduchá.
  2. Pochopil by je i mrtvý kůň bez mozku po transplantaci hlavy.
  3. JSOU JEDNODUCHÁ!

No a když jste líní, co se čtení týče, tady je odkaz na „výukové video“. Je sice v angličtině, ale pochopit se to z toho dá. https://www.explodingkittens.com/pages/rules-throw-throw-avocado

 

Privátní: Hraní.jpg

 

Hraní samotné připomíná chaos! Nekecám. Pravidla toho moc nenapravidlujou. Je jasně daný začátek a jasně daný konec. Mezi to se nacpalo spousta hašteření, překřikování, přebírání a semtam nějaká ta avokádová bitka. A když vás někdo ze soupeřů irituje (nebo vám prostě jen není sympatický), můžete po něm hodit aspoň avokádem… Úplně vás slyším „Dělá si z nás DOBREJ DEN?“ …nooo, trochu. Já bych chtěl bejt vážnej, OPRAVDU, ale tady to prostě nejde. Tuhle hru brát vážně nemůžete, protože to je jediný způsob, jak si ji zkazit.

Chcete to trochu podrobněji? Prosím. Na začátku rozhodíte zamíchané karty aby jich měl každý před sebou přibližně 15 (Vnímáte?! Žádné „Rozdáme každému přesně 15 karet“. NENE!) V ruce máte max. 5 karet. Z jedný hromádky (ta, kde jich je na začátku cca 15) berete a na druhou házíte. Odhazovací hromádka jednoho hráče je dobírací hromádka druhého, a tak pořád dokola až se dostaneme zase k tomu prvnímu. Jakmile máte v ruce trojici běžných karet, můžete ji vyložit a doberete si zase do pěti karet. Na konci za každou takovou trojici máte bod. Jakmile máte v ruce trojici bitevních karet, rozpoutáte po jejím vyložení avokádovou bitvu. Na konci za každou takovou trojici máte body dva.

 

Privátní: Hra v plném proudu2.jpg
Hra v plném proudu

 

Takže víme, že: dobíráme, odhazujeme a vykládáme. Zatím okej? Fajn. No a teď to zásadní. Všechno všichni najednou! „Cože?“ Říkám: VŠECHNO, VŠICHNI A NAJEDNOU! Ste hluchý?! Žádný "Zvolíme začínajícího hráče podle toho, čí obličej je nejvíc podobný rozšláplému avokádu a pokračujeme po směru ručiček digitálních hodinek." 3-2-1 – AVOKÁDO! a jedeme. Všichni naráz berou karty jako zběsilí, snaží se zaostřit pohled skrze alkoholový opar na to, co mají v rukou, a nutí opilé mozkové buňky k nějaké aktivitě. Do toho někdo odstartuje bitvu, a než se rozkoukáte, dostanete avokádíčkem po čumáku… ještě že je tak roztomilé, protože kdyby nebylo, zkazilo by vám to jinak skvělý den! Už vidíte ten chaos? Soupeř zleva vyhodil a dobral pět karet, zatímco vy ste stihli sotva dvě, a vykládá už druhou trojici. Zato ten parchant zprava nebere, neodhazuje a divně kouká, jako by na něco číhal a nebude to KROČÍHAL… odhodí karty a zakřičí „Dvojitá rvačka“. Než vám dojde, co se děje, přistane vám avokádo na ksichtě. Dostanete žetonek bebíčka. 3-2-1-AVOKÁDO! a jede se dál. NESEĎ A NEČUM! Nikdo už nepřijde!

 

Bitvy

Bitvy jsou důležité. Mínusové bodíky na konci pěkně zabolí a jakmile dojdou bebíčka, nestačí ani zazvonit zvonec a hernímu kolu je konec.

A jak si můžeme zabitvit?

Privátní: Dvojitá rvačka.jpgDvojitá rvačka – po vyložení se hráči zleva a zprava od hráče, který karty vyložil, co nejrychleji snaží chopit avokáda na stole a 2× vybít toho druhého. Karty dvojité rvačky jsou ve dvou barvách a samozřejmě se počítá trojice ve stejné barvě. No, takhle, jasně že můžete vyložit i dvoubarevnou kombinaci a vyhlásit bitvu. Jenže ta skončí dřív, než začne, a vy jste prohráli. KišKiš.

 

Privátní: Mezinožní souboj.jpg

Mezinožní souboj – novodobá a potrhlá verze pro středověké pistolové souboje. Kdyby tenkrát museli střílet mezi svýma nohama, byla by to větší legrace a ubylo by nebožtíků.

 

Privátní: Mrazící válka.jpg

 

Mrazivá válka – taková všichni proti všem alternativa „Last man standing“. Kdo dostane zásah, „zmrzne“ a dál může tak akorát poskytovat krytí těm, co ještě hrají. Poslední určí toho, kdo dostane bebíčko. 

 

 

Další pravidla k bitvám

  • Chycení – Jakmile hráč chytí avokádo, které po něm hodil soupeř, vyhrává bitvu.
  • Nemyslíš zaplatíš (a ne jen další panáky) – Pokud se po vyhlášení bitvy vrhneš jako magor po avokádu, aniž bys přemýšlel, jestli se tě bitva týká a ona zrovna netýká… sorry, kámo, prohráls! Další runda je na tebe!

Bitvy mají ještě pár dalších pravidel, ale to už si přečtěte sami. Přece vám to všechno nevykecám.

 

Proč ne, ALE…

Hra sice obsahuje i doporučení na úpravy pravidel pro hru dvou hráčů a hru ve stísněných prostorech, ALE:

  • Ve dvou je to nuda. Jako kdybyste hráli ve dvou černýho Petra.
  • V malých prostorech se ochudíte o 90 % zábavy. Tohle je prostě o bitvách a v malý místnosti si akorát zlomíte nohu (svou nebo židle, o kterou se rozbijete).

Je to na vás, klidně si to vyzkoušejte. Nebuďte pak ale mrzutý, že to není ono. NO NENÍ, NO. 

 

Privátní: Boxík2.jpgPrivátní: Boxík2.jpg

 

 

Návod, jak zkombinovat

dvě krabice

Double BUM BUM a hra ve 12 nacamraných lidech je něco, co chci jednou zažít!!

 

 

 

 

Sumasumárum – tohle je bláznivá párty hra. Pořádně BLÁZNIVÁ! Tady prostě zákony rozumu a taktiky neplatí. Dejte tomu distingovanému dospělákovi ve vás na chvíli volno a pusťte z klece ven to potrhlý dítě, který ve vás stopro je, a budete se bavit, ječet, nadávat, smát se a chvilkama nechápavě koukat. To všechno je dovoleno… to všechno je v pořádku… to všechno je žádoucí. Vyhněte se saltem letícímu avokádu, zasaďte soupeři ránu z milosti a ještě si u toho srkněte svého oblíbenýho drinku. HUSTÝ!

Za mě jedno velký PLUS – tahle blbost se prostě neohraje. Nebo nám se to ještě nepovedlo, ale mluvíme samozřejmě o hraní na nějaký sešlosti, kde nechybí legrace, spontánnost a možná i trocha toho alkoholu. I když nedělní seznamovací oběd u rodičů vaší drahé polovičky je velká VÝZVA! Dejte mi vědět, jak se tvářila budoucí tchýně po tom, co dostala avokádem přes pečlivě namalovaný oční linky…

Takže 3-2-1-Avokádo!! 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Uz jsem po tom koukal (teda po burritu). Vahal jsem, ale po tehle recenzi jdu do toho, fakt super prace a pobavil jsem se 😀

27.6.2023 17:33:35

Vybíráme z Bazaru

Manila: The Savage Streets, 1945
Manila: The Savage Streets, 1945
Akt. cena: 1350 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas