TROLOGRAFICKY: Porovnání Settlerů a 51st State

Autor: Wolfsen | 22.3.2016 | 4

Portal Games dnes konečně oficiálně zveřejnili dlouho očekávané oficiální porovnání nového Master setu hry 51st State a Settlers: Zrodu impéria.

  1. Tempo hry
    V Settlerech se hraje na pevno na 5 kol. Ve 51st State se hraje do 25 bodů, to má zaručit vyšší tlak na hráče, protože netuší, kdy přesně konec hry přijde. V původní verzi to bylo bodů 30 a obvykle se jich dosáhlo právě v 5. kole.
  2. Frakční balíčky
    V Settlerech má každý národ svůj balíček. Ve 51st State (ve shodě s původní verzi) jsou všechny karty společné. Frakce se liší pouze zvláštními schopnostmi.
  3. Bezpečí budov
    Frakční budovy jsou v Settlerech (vyjma Japonských) nedotknutelné. Ve 51st State frakční budovy nejsou a tudíž ani nedoknutelné budovy. (V původním vydání bylo pár výjimek.)
  4. Vzdálenost
    Dohody stojí v Settlerech vždy 1 jídlo, nájezdy stojí meče a stavění stojí dřevo a kámen. Ve 51st State (stejně jako v původní verzi) je cenou budovy její vzdálenost. Podle toho, zde ji chcete vyplenit, uzavřít s ní dohodu nebo ji začlenit do své sféry vlivu potřebujete různé druhy žetonů, kterými tuto vzdálenost překonáte.
  5. Počet možností
    V Settlerech máte s každou kartou na výběr ze dvou možností. Frakční budovu můžete postavit nebo s ní uzavřít dohodu, obecnou budovu můžete také postavit nebo vyplenit. Ve 51st State nejsou frakční karty, tak máte s každou kartou na výběr z možností tří - vyplenity, uzavřít dohodu či začlenit.

Tolik oficiální vyjádření Portal Games. Přidám ale pár dalších.

  1. Pravidlo tří
    V původním vydání 51st State byla trojka magickým číslem. Mohli jste mít nejvýše tři dohody, vyplenit nejvýše tři karty z ruky, navštívit nejvýše tři budovy s otevřenou produkcí soupeřů a hlavně každou bodovací budovu jste mohli použít nejvýše třikrát. Nic z toho není ani v novém vydání, ani v Settlerech.
  2. Přestavba
    V původní verzi bylo nutné pro přestavbu vyložené karty získat speciální žeton/akci přestavby. V novém vydání stačí utratit cihlu (nebo opět žeton přestavby). Odměna za přestavbu se také snížila na 1 VB. Sjednotila se tak pravidla pro přestavbu a rekonstrukci zbořené lokace. (Nutnost shody typů lokací zůstala zachována.)
    V Settlerech nelze libovolně přestavovat, některé (fakční) budovy však musí být postaveny na základech jiných budov.
  3. Karty kontaktů
    V původním vydání byly karty kontaktů zamíchány do balíčku lokací. V novém vydání jsou připraveny zvlášť (soudě podle předběžných pravidel). Zatím není jasné, jak přesně budou přicházet do hry, ale budou tvořit zvláštní nabídku a bude možné si je vzít za 2 dělníky. Nic takového není ani v Settlerech.
  4. Vyslání 2 dělníků
    V původním vydání bylo možné vyslat 2 dělníky pouze pro základní suroviny. V novém vydání je možné je poslat také pro kartu, stejně jako v Settlerech.
  5. Vůdci
    V novém vydání patrně nebudou karty vůdců (které nejsou ani v Settlerech).

Vzhledem k tom, že karty kontaktů nejsou zahrnuty v oficiálním seznamu rozdílů, tak si nejsem jistý, jestli v novém vydání nakonec budou.

Předobjednávky Master setu (se spoustou bonusů)

Pravidla Master setu (předběžná)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Unbroken
Unbroken
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas