PROGRAMATOR-SHOP.CZ: Nový český vydavatel her

Autor: tadzi | 14.2.2022 | 1

Internetový obchod Programator-shop.cz, který začínal s dřevěnými produkty pro ajťáky a vtipnými tričky se pustil minulý rok na pole vlastních dřevěných deskových her. V roce 2021 se jednalo pouze o převedení klasických her jako dáma nebo piškvorky do hávu ajťáckého humoru, který pobaví asi opravdu jen programátory a ty, kdo mají vztah k binární soustavě. V tomto pojetí vznikly Programátorské piškvorky či Programátorská dáma, kde hrají vedlejší roli kromě kamenů právě jedničky a nuly. Nestačí tedy vytvořit jen řadu nebo skákat přes kameny, ale musíte splnit ještě třeba logickou podmínku AND nebo OR.

Programátorská dáma: připraveno ke hře, aktivní operátor je XOR

Před Vánoci pak představili své první původní hry. Nejdříve to bylo Vyprávěj, ajťáku! inspirované vyprávěcími hrami jako např. Příběhy z kostek. Ve hře si vylosujete destičky a vyprávíte příběh z ajťáckého prostředí se specifickými ikonami. Ale i ajťáci jezdí na dovolenou, takže tu najdete i věci z obyčejného života, které naleznete mimo počítačový monitor. Jednotlivé destičky jsou oboustranné a hráči si mohou zvolit, která strana se jim hodí do jejich příběhu lépe.

Dále to byla dedukční hra s názvem Uhodni můj bajt, ve které se snažíte uhodnout bajt soupeře. Každý hráč má svých osm jedniček a nul ukrytých za zástěnou, ale na čísla se nelze ptát s využitím dotazů na jedničky a nuly. Hráči tak využijí převod na desítkovou soustavu, který je vygravírovaný na vnitřní straně zástěny.

Přes Vánoce potom vytáhli z šuplíku několik dříve připravených prototypů. A tak se v polovině února 2022 dostane na český trh čtveřice nových her, které jsou vyrobené z dřevěné překližky.

Dozenth

Hra na motivy klasické karetní války, ale tentokrát má každý z hráčů svůj vlastní pytlík s destičkami v jedné ze čtyř číselných soustav. Na výběr je dvojková, osmičková, dvanáctková a šestnáctková. V každém sáčku se ukrývají čísla od 0 do 64. Jednotliví soupeři vylosují každý jeden dílek a zahrají jej před sebe hodnotou nahoru. Tah probíhá v reálném čase. Úkolem všech je odhalit, který z kamenů zobrazuje největší číslo a být rychlejší než ostatní. 

Ajťáci a hackeři

Je možné vytvořit hru na motivy programování aplikace? Hráči v roli programátorů na malé základně vytváří chatrnou pyramidu z barevných dřevěných kostek. Snaží se ji co nejvíce zpevnit a udělat bezpečnou, přesně jako opravdový program. Spolupracují proti jednomu záškodníkovi v roli hackera, který se jim snaží do stavby podstrčit škodlivý kód. Při tom ale i on přispívá ke stavbě. Teprve po dokončení stavby nastává ta opravdu zajímavá závěrečná fáze, která rozhodne o vítězi: hráči v roli programátorů musí společnými silami nahradit kostičky s chybami za opravy a tím udělat program opět bezpečným a odstranit všechny takzvané bugy.

Ajťáci a hackeři: První chyba v kódu byla umístěna

Kočičí pyramida

Kdo by neměl rád kočky? S hrami plnými mňoukání se v poslední době roztrhl pytel. Tyhle jsou vyřezané z překližky v různých pózách a hráči z nich budou, jak už napovídá název, stavět pyramidy. Jenže protože figurky nejsou moc stabilní, musí je skládat velmi opatrně a vědět, kdy včas skončit. Pokud se stavba zřítí, nedostanou žádné body. A protože kočky mají devět životů, i partie trvá devět kol, aby jim je hráči nevypatlali úplně všechny.

Kočičí pyramida: nestabilní pyramida, mám ještě stavět a riskovat ztrátu bodů?

Souboj bajtů

Na začátku hry dostanou soupeři každý dvě řady a dva sloupce, jejichž identitu si ukryjí před sebe. Na střídačku pak losují žetony z pytlíku a snaží se zaplnit herní plán sadou destiček jedniček a nul. Tím společně krok za krokem vytváří šestnáct binárních čísel, jejichž maximální hodnota může být až 255. Snaží se sice vytvořit co nejhodnotnější čísla ve vlastních řadách a sloupcích, ale při tom neprozradit soupeřům, která čísla jsou jejich. Musí ale také myslet na to, že nejvyšší hodnota se škrtá, a pouze součet z těch ostatních na konci určí vítěze.

*****

Jak je možné, že se ajťáci a programátoři pustili do vývoje her? Jedním z vydavatelské dvojice totiž je Dušan Vít, šéfredaktor serveru DeskoveHry.com. A jako mnoho dalších, kdo se v této oblasti pohybují, neodolal pokušení některé ze svých prototypů a nápadů převést do reality. A jelikož je povoláním ajťák, pustil se do žánru, který mu je nejbližší.

Hry od Programator-shop.cz si ale kromě zábavy kladou za cíl přinést i nějaké ty znalosti a představují základní koncepty z počítačového světa, například převody mezi číselnými soustavami, vhled do fungování skládání správné aplikace nebo fungování logických operátorů. Stále se jedná o hry jednoduššího rázu, spíš oddechové, bez dlouhodobých taktických plánování a důsledků. Cílovým publikem jsou nejen ajťáci, ale všichni, kdo se chtějí o světě počítačů dozvědět něco zajímavého.

Ačkoliv starší hry od vydavatele můžete ještě stále pořídit v látkovém pytlíku nebo dřevěném boxu, nově vydavatelé pracují na sjednocení balení, aby všechny hry dodávali v kovové krabičce. A přislibují, že v kapse mají řadu dalších nápadů. Zatímco čekají na naskladnění prvních novinek pro rok 2022, pracují už na vývoji nových her, jejichž předobjednávku najdete na jejich webu v následujících týdnech.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Euphoria cestou k lepší dystopii
Euphoria cestou k lepší dystopii
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas