Klíče sem, klíče tam, co já s nima udělám…

Autor: Meeshab | 3.3.2023 | 4

Chachá, tudy to nepůjde milej zlatej, tady totiž zamykáme! Ále, no tak, nech si to následující dvě kola projít hlavou a zpytuj svědomí!

Klíče od hradu jsou škodící rychlovkou pro 2–4 hráče od 8 let, kterou nám přinesla firma Blackfire. Jedná se vlastně o jakýsi průzkum podzemí – vaším úkolem je podzemím projít co nejrychleji a pokud možno v tomtéž zabránit svým protihráčům.

Krabička se hrou v sobě obsahuje 40 dílků dveří, které jsou z pevného kartonu a budou tvořit váš dungeon, 54 dobíracích karet a v neposlední řadě 12 roztomilých a vtipně ilustrovaných standies, které reprezentují vás, coby rytíře a rytířky, takže máte opravdu spoustu možností vybrat si pro sebe vhodné alter ego. Všechny komponenty jsou kvalitně provedené, není k nim co vytknout. Šestistránková pravidla jsou psaná přehledně, vtipně, srozumitelně a neměla by působit potíže ani začínajícím hráčům.

 

Privátní: Rozlozena hra.png
Rozložená hra (foto: Blackfire)

 

O čem hra vlastně je? Jak jsem již předeslala, vaším úkolem je co nejrychleji projít hradem, který sestává ze 40 (respektive 36 ve hře 3–4 hráčů) dílků dveří otočených lícem dolů. Vidíte tak jejich barvu, ale ne co je v nich. Každý z hráčů pak postaví svého rytíře na okraj vyskládané herní plochy, vezme si tři karty a může se hrát. Hráč, který je na tahu, dobere jednu kartu z balíčku, poté musí jednu kartu z ruky zahrát, a pokud chce a může, pohne svým rytířem o jedno pole ortogonálně (nemá-li kartu tajné chodby, která dovoluje využít diagonální pohyb). Zpočátku jsou všechny dveře tvořící dungeon zavřené. Otevřít je můžete kartou, která má na sobě klíč odpovídající barvy. Univerzálním „kostiklíčem“ můžete otevřít kterékoliv dveře. Po odemčení jsou buď dveře volně průchodné, nebo na sobě mohou mít mříže, na jejichž překonání budete potřebovat kartu s pilkou. Mohou také skrývat poklad – vstoupíte-li na tyto dveře, můžete hned vykonat jeden další plnohodnotný tah, nebo bonusový klíč, kterým můžete otevřít dveře dle svého výběru.

 

Privátní: Postavy.jpg
Vaši stateční rytíři a rytířky – parta, ze které si určitě vyberete

 

Potud by hra vypadala jednoduše – prostě pozotvíráte dveře a proběhnete na druhý konec hradu, ale to by u toho nesměli být protihráči. Ti se nejen snaží dostat na druhou stranu rychleji než vy, ale především vám vaši cestu ztížit. Barevnými klíči mohou například znovu zamykat dveře, které jste si odemčeli, nebo na ně dávat visací zámky, které lze odstranit jen kostiklíčem, popřípadě vám na dvě kola vystavit stopku – budete sice moci dobírat a hrát karty, ale váš rytíř se nesmí nikam pohnout.  

 

Privátní: Karty.jpg
Karty, které ve hře potkáte: stopka na dvě kola, kostiklíč, zámek, pilka, zkratka, klíče různých barev (dole vlevo rubová strana)

 

Jak je vidět, je hra tvrdým a nemilosrdným bojem o každý krok. Zatímco ve dvou hráčích se ještě dá vzájemné konfrontaci celkem vyhnout, ve třech nebo čtyřech teprve nastává ta pravá řežba.

Hra je díky své jednoduchosti a rychlosti vhodná jako filler nebo party hra pro menší počet osob. A to je vlastně jediná věc, co mě na hře trošičku zamrzela. Svou podstatou jsou Klíče od hradu výborná party záležitost, ale slušelo by jí více hráčů.

Ačkoliv je ve hře podstatný podíl náhody, který normálně u her nepreferuji, v tomto formátu mi vůbec nevadil. Je to přesně ten typ hry, který si s sebou sbalíte do batohu na cestu a vysvětlíte ji komukoliv, kdo projde kolem vás.

A má i psychologický přesah. Věřte, že během pár minut v této hře proděláte kompletní rodinnou terapii, kdy si vyčtete každé nevhodné pokrčení rameny pět generací dozadu a s kamarády zavzpomínáte na staré křivdy z pískovišť. A i přes to to budete zkoušet zase znovu!

 

Privátní: Dvere.jpg
Dveře v hradu; nahoře zamčené, dole různé druhy otevřených: volné, poklad (jeden tah navíc), mříže (nutno přepilovat), bonusový klíč (možnost otevřít další dveře dle svého výběru)

 

Pokud tedy hledáte jednoduchou rychlovku s pravidly, která vysvětlíte během chvilky komukoliv, nevadí vám vysoký podíl náhody a opravdu masivní podíl škození, jsou Klíče od hradu tou nejlepší volbou!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Coldest Night
The Coldest Night
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas