Hory, doly, zlatá řeka

Autor: Azz | 9.1.2022 | 6

Hra Zlatá řeka vás přenese na divoký západ v dobách zlaté horečky. Budete shromažďovat zlaté valouny, obsazovat zlaté doly a naleziště, získávat přízeň starostů měst a občas využijete nějakou tu nekalou praktiku v podobě akční karty. A to vše pro co největší zisk bodů, tedy zlatých valounů.

Krabice a komponenty

Začněme prvními dojmy po převzetí krabice, respektive spíše krabičky. Zlatá řeka není monumentální krabicí, která by zabrala většinu vaší skříně, ale jedná se spíše o menší, či „cestovní“ hru.

Krabička ale na první pohled zaujme. Není klasicky zatavena ve folii, což má svůj důvod. Přední strana je otevíratelná a ukrývá stručný popis hry. Ten běžně najdete na zadní straně krabice, ale zde je pěkně ukryt. Zároveň je tato přední strana zajištěna magnetem, tudíž se sama neotvírá. Zadní strana je opatřena celoplošným obrázkem.

Vnitřní krabice je zajištna samolepkou proti vypadnutí před prvním otevřením, vlastně takovou pečetí. Ta jde odlepit celkem ztuha, ale krabici nijak neponičila, takže žádný strach. Samotná vnitřní krabice se vysouvá z boku, pro snadnější vysouvání je vnější krabice opatřena na protilehlém boku výřezem. Po vytažení je zde ještě jedno odklopné víko a poté už se dostanete k samotným komponentám hry. Ty jsou tradičně volně umístěny v prostoru krabice bez jakéhokoliv insertu, zato pravidla nepřekáží a jsou zasunuta v kapse na vnitřní straně víka. Hned na první pohled musím uznat, že při designování krabičky někdo použil hlavu a celkově působí velice dobře.

Nyní již k samotným komponentám hry.

Vzhledem k velikosti hry nečekejte tuny materiálu. V krabici najdete dva balíčky karet, čtyři plata žetonů zlata na vyloupání a dvě herní kostky, respektive herní kvádry. Designeři se evidentně rozhodli jít cestou vlastní čtyřstěnné kostky a navrhli si tyto špalíčky místo běžně užívaných pyramid. Za sebe mohu říci, že je to pěkná změna a fungují dobře (tak dobře, jak jen kostka může fungovat – tedy že po hodu ukáže číslo). Žetony jsou kvalitní, netrhají se při loupání, ani se netřepí po pár hrách. Papír karet má spíše trochu nižší gramáž, než je obvyklé, ale na kvalitě to neubírá.

Jako celek je hra dobře zpracovaná. Graficky působí pěkně a ilustrace zapadají do zvoleného tématu „odlehčeného“ Divokého západu.

Privátní: Krabička.jpg
Krabička
Privátní: Otevřená krabička a komponenty.jpg
Otevřená vnější a vnitřní krabička s komponenty
Privátní: Karty.jpg
Karty

Pravidla hry a mechaniky

Jak bylo zmíněno výše, pravidla hry najdete uložená v kapse na vnitřní straně víka v CZ a SK vyhotovení a k tomu ještě přehled akčních karet. Pravidla jsou v celku jednoduchá a rozepsána na 12 malých stranách. Popisují jasně mechaniky hry a jsou doplněna o názorné příklady. Dobře popisují i rozdíly při hře v různém počtu hráčů. Popis akčních karet je také srozumitelný a nenarazil jsem na žádné nejasnosti. Akční karty jsou rozděleny do kategorií podle užití, což ještě trochu usnadňuje případné hledání na 4 stranách.

Cílem hry je získat hry co nejvíce bodů. Ty získáváte jednak za zlaté valouny, ale také za získané karty dolů, případně pokud jste v některém z důlních měst starostou. Součet určí vítěze.

Herní mechaniky nejsou složité a zvládnete je spoluhráčům vysvětlit v pár minutách. Pokud to vezmeme ve zkratce, tak průběh herního kola je následující:

  1. Vyloží se nabídka karet dle počtu hráčů +1.
  2. Hráči draží, kdo bude vybírat kartu jako první. Kdo nabídne nejvíc, začíná.
  3. Hráč, který dražbu vyhrál, odevzdává peníze. Ale pozor! Nedává je do banku, ale pošle je hráči po pravici. Ten si z nich vezme půlku a zbytek pošle dalšímu hráči po pravici, ten zase vezme půlku… a tak dál, dokud zbývají nějaké peníze. Pokud by se měly peníze vrátit vítězi dražby, jsou místo toho odhozeny do banku.
  4. Vítěz dražby si vybere kartu pro sebe a jednu další kartu z nabídky odstraní. Pak vybírají kartu hráči po směru hodinových ručiček, vždy po jedné kartě.
  5. Hodí se kostkami a všechny karty dolů ve hře, které na sobě mají stejné číslo, jako je součet kostek, přinesou svému majiteli zlaté valouny.
  6. Začíná další kolo.

S tímto vlastně můžete rovnou do hry. Vysvětlení akčních karet jsme vždy nechali až na chvíli, kdy se nějaká akční karta dostala do nabídky.

Privátní: Příprava hry pro 3 hráče.jpg
Příprava hry pro 3 hráče

Jak hra funguje

Na krabici najdete uvedeny údaje, podle kterých je hra určena 2–5 hráčům od osmi let a měla by jim zabrat přibližně 35 minut.Pravidla vskutku vysvětlíte během pár chvilek a můžete se vrhnout směle do hry.

A co očekávat a jaká je moje zkušenost?

Po odehrání několika her v různém počtu hráčů mohu říci, že hra je ideální spíše pro 3–5 hráčů. Ve dvou hráčích jsem si hru sice užil, ale některé mechaniky tolik nevyniknou, což je škoda. Pravidla sice upravují hru v méně hráčích, ale ve dvou to prostě nebylo úplně ono.

Jednou z mechanik, které tolik nevyniknou, byla hned sama dražba o první místo. Mechanismus dražby mám ve hrách obecně rád. Ve Zlaté řece je velice zábavná hlavně tím, že vítěz odevzdává utracené peníze protihráčům a tím jim vlastně dává vítězné body. Zároveň je napínavé sledovat dražbu, i když už se jí neúčastníte. Pořadí je od vítěze určené směrem hodinových ručiček a je velký rozdíl, jestli jste při výběru karet druhý, nebo pátý. Na druhou stranu jako poslední dostanete nejvíce peněz… Mohu říct, že mechanika dražby funguje velmi dobře a je velice zábavná.

Následný výběr karet vítězem s sebou nese příjemné dilema, jakou kartu si vybrat pro sebe a jakou rozhodně nenechat soupeřům. A někdy je ten výběr opravdu těžký. Další hráči pak už jdou po nejvhodnější kartě do svého důlního impéria a rozeberou zbylé karty nejspíš vcelku rychle.

A přichází hod kostkami o to, které doly budou těžit. Tady už záleží na portfoliu karet každého hráče – zda si nabral karty různých hodnot a bude se snažit vytěžit díky pravděpodobnosti na co nejvíce možných kombinací čísel na kostkách, nebo se mu nahromadí doly se stejnými čísly a pak je to spíše ve stylu „všechno, nebo nic“.
Ať tak či tak, štěstěna při hodu kostkami je vrtkavá, stejně tak jako které karty přijdou do nabídky. V některých hrách někteří hráči za celou hru nevytěžili ani jeden valounek, jindy během pár kol vzrostl kapitál hráče i třeba o 20 valounů.

 

Privátní: Hra 4 hráčů v začátku.jpg
Hra 4 hráčů na začátku
Privátní: Hra před koncem - 3 hráči.jpg
Závěr hry tří hráčů

Hodnocení

Vezměme to pěkně postupně.

Krabička: Super! Málokdy se mi stane, že by mě zaujala samotná krabička, ale stalo se. Komponenty nemají žádný insert, což vůbec nevadí, vzhledem k jejich počtu, ale celkově působí krabička dobře.

Komponenty: Standardní kvalita a zpracování. Netradiční čtyřstěnné kostky jsou hezké.

Pravidla: Srozumitelná a jasná. Na žádné zádrhele jsem nenarazil.

Hra samotná: Tady to bude delší…

  • Hra je jednodušší, ale rozhodně ne hloupá. Spíše bych ji zařadil do kategorie rodinných her nebo fillerů pro zkušenější hráče. Tomu konec konců napovídá i určení pro hráče od 8 let.
  • Dá se hrát prvoplánově, ale můžete i lehce taktizovat. Výrazný prvek náhody se postará o zbytek, ať zvolíte kteroukoliv z variant. Náhoda se ovšem ovlivnit částečně dá, není to tedy jen o ní.
  • Systém dražby je velice zábavný a je určitě nosným bodem celé hry. Osobně mám dražby moc rád, tudíž kvituji s povděkem.
  • Výběr karet může přinášet zajímavá rozhodnutí. Ne vždy, ale vlastně docela často. Množství akčních karet, které nejsou jen doly, dodává hře variabilitu.
  • K akčním kartám mám jednu výtku – není na nich nic než název a obrázek. Než si tedy karty zapamatujete, musíte hledat v pravidlech. Asi bych ocenil nějaké piktogramy nebo krátký popisek. Sice chápu, že jsou karty malé a moc se toho na ně nevleze, ale mně to tam chybí. Ani po několika hrách jsem si všechny akční karty nezapamatoval, a tudíž vždy listoval pravidly.
  • Hod kostkou, určující, které doly budou těžit, může jednomu hráči pomoct hodně a jinému vůbec. Ale jsou to kostky, tak s tím se musí počítat.
  • Bodování – počet bodů protihráčů vidíte a snadno se dá odhadnout, kdo je ve vedení. Součet počtu valounů před hráčem a hodnot dolů je jednoduchou mechanikou určení vítěze.
  • V pravidlech najdete ještě jedno doplňující pravidlo – karty mají v pravém horním rohu také hodnotu z pokerových karet. Hráč, který na konci disponuje nejvyšší pokerovou kombinací, získá dodatečných deset bodů. Toto pravidlo není špatné, ale se spoluhráči jsme v něm žádné zalíbení nenašli, spíše nám přišlo takové nějak uměle nastavené. Jsme na Divokém západě, tedy tam musíme mít poker… Osobně mi hra přišla lepší bez tohoto pravidla.

Co říci závěrem

Celkově je hra svižná a dobře se hraje i opakovaně. Nabízí v podstatě vždy odlišný herní zážitek díky velkému prvku náhody. Je jednoduchá na vysvětlení i pochopení, přičemž nabízí příjemnou zábavu pro hráče i ty, kteří nejsou v deskovkách zase tak zběhlí.

V malé krabičce za rozumné peníze dostanete hru, která dobře vypadá, lehce se vysvětlí a příjemně se hraje.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

7th Continent + What Goes Up, Must Come Down
7th Continent + What Goes Up, Must Come Down
Akt. cena: 5000 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas