Glen More II: Chronicles - dojmy ze hry

Autor: Hyman | 9.4.2020 | 6

Hlavní město Edinburgh každoročně navštíví téměř 50 000 hostů, aby oslavili skotskou kulturu, děditství … Tísíce lidí lemují Královskou míli, aby v ulicích hlavního města sledovali velké klany Skotska formující po staletí tuto krajinu. Odložte zbytky svého haggis, nalijte si dobrou single malt whisku, oblečte si kilt s tartanovým vzorem a ponořte se do časů středověku. Staňte se vůdcem Skotska a přineste svému klanu nehynoucí slávu na věky věků … Slàinte mhath!

Ve hře se hráči ujímají role vůdce středověkého klanu na území Skotska. Budete zde usilovat o co nejefektivnější správu a rozšiřování vaší zemičky - území přinese nové pastviny pro váš skot, pěstování ječmene umožní pálit tu nejlepší whisky, další zdroje vám získají kontrolu nad hrady.

Součástí hry je také možnost připozvat do vašeho klanu slavné skotské osobnosti, a tím následně najít spojence mezi zdánlivě neutrálními klany, které jsou zobrazeny na speciální klanové desce. Přátelstvím s nimi můžete získat (u některých zaplatit) jak jednorázový přínos, tak také permanentní schopnost.

Komponenty

Velká a relativně těžká krabice v sobě ukrývá hodně kartonu, žetonů a dřevěných komponent.

Hlavním prvkem hry jsou kartonové čtvercové dílky, které jsou rozděleny na čtyři základní epochy (A, B, C, D) a na startovací dílky. Ty jsou označeny písmenem „S“.

Pro vlastní hru rozeznáváme dílky dvou základních typů - prvním jsou slavné osobnosti skotské historie (např.  Robert Bruce, sir Arthur Conan Doyle, Mary Stewart, ...). Vypadají, jako obrazové portréty a hezky navozují téma a dobu. Ostatní dílky jsou používány pro rozšiřování území hráče (existuje zde i výjimka, dílky, která není určena k rozšiřování území - dílek konce hry). Rozšířit území klanu je možné o hrady, vesnice, lesy, palírny, rybníky apod.

Další komponentou z kartonu jsou dvě herní desky - The Rondel a Clan Board. Rondel je část herního stolu, kde se bude odehrávat podstatná část hry. Obsahuje prostor jak pro nabídku výše popsaných čtvercových destiček s osobnostmi a územím (nazývaný rondel), tak prostor pro obchodování se základními zdroji (tzv. market). Součástí je také přehledný předpis pro skórování a místo pro uložení dílků, které jsou rozděleny do epoch A až D. Nejpodstatnější částí desky je obdélníkový ovál sloužící pro umisťování kartonových čtvercových dílků a figurek hráčů. Clan Board obsahuje erby (zatím) neutrálních klanů a jejich propojení mezi nimi. Některá tato spojení ale nebudou zadarmo - cena (ve formě zobrazených mincí) je uvedena na jednotlivých spojnicích. Bohužel přehlednost této desky by mohla být lepší.

Jednotliví hráči se ve hře odlišují nejen barvou svých figurek (Scotsmen), ale také jejich tvarem. Hezký detail.

Další komponentou specifickou pro každého hráče jsou žetony klanů. Ty jsou představovány malými žetony v barvě hráče. Musím říci, že než jsem si přečetl pravidla, považoval jsem je za odpad, naštěstí jsem je však nevyhodil. Někteří z hráčů je nahrazují barevnými kostičkami. Další kartonové komponenty již pouze v krátkosti - mince a vítězné body.

Hra disponuje pěti základními zdroji - ječmen, dřevo, kámen, ovce, dobytek. Jsou představovány dřevěnými komponentami, které rozpoznáte nejenom charakteristickou barvou, ale také tvarem (ječmen má tvar klasu apod.). Jsou relativně velké, ale protože počet zdrojů na jednotlivých dílcích vaši země je omezen, nepředstavuje to herně žádný problém. Posledním typem zdroje jsou sudy whiskey - hezké malé soudečky…

Jedním z bonusů, které ve hře můžete získávat, jsou karty hraničních kamenů. Kresby na kartách představují ukázky typické skotské přírody, kde převládá zelená barva. Na první pohled je mezi sebou nerozeznáte - nejdůležitější částí je tak pouze profit, který hráči získají. Ten je vyjádřen ikonografií.

Základní hra obsahuje 8 (! slovy osm) rozšíření, které si musíte roztřídit do malých krabiček. Abych byl schopen rozdělit jednotlivé komponenty (při prvním rozbalení krabice), musel jsem si pečlivé prohlédnout instruktážní video - naštěstí odkaz na toto video najdete na letáku, který je součástí balení. Bez něj bych to asi nedal.

Jak se to hraje

Příprava hry:

  • Každý z hráčů si zvolí svojí barvu klanu. Na základě této volby si před sebe položí startovací dílek své země a všechny figurky (scotsmeny).
  • Doprostřed stolu umístí obě herní desky - rondel a klanovou desku.
  • Čtvercové dílky roztřiďte podle jednotlivých skupin (S, A, B, C, D).
  • Dílky A - D umístěte na vyhrazená pole v horní části rondelu.
  • Startovní dílky (označené písmenem S) položte jednotlivě za sebe na obdélníkový ovál.
  • Náhodně zvolte pořadí hráčů - umístěte je před startovní dílky (směr otáčení ukazují šipky na rondelu - je to ve směru hodinových ručiček).
  • Můžete si zvolit hrát s jakýmsi virtuálním hráčem, který je zde reprezentován šestistěnnou kostkou. Na této kostce vám může padnout pouze čísla 1, 2, 3 (rozložení pravděpodobnosti: 1, 1, 1, 2, 2, 3). Pokud tak učiníte, umístěte kostku nejblíže ke kartonovým dílkům
  • Připravte market (mincemi zaplňte pozice, které jsou označeny hodnotou 1).
  • V dosahu hráčů vyložte karty hraničních kamenů.
  • Kartonové čtvercové dílky ve sloupci D obsahují jeden speciální - ukazatel konce hry. Zde si zvolte, zda chcete hrát hru kratší (tento dílek položte navrch sloupce D), nebo delší (pak vložte tento dílek náhodně někam doprostřed sloupce).

Vlastní hra

A hra může začít … jak vlastně určíme, který z hráčů je vlastně na tahu? V tomto pravidle spočívá jedna ze zvláštností této hry. Hra totiž nemá pevné pořadí hráčů. Aktuálním hráčem je vždy hráč, jehož figurka (Scotsman) se nachází na rondelu jako poslední (neboli na konci řady všech hráčů - kostky, jako virtuálního hráče nevyjímaje).

Hráči se střídají v tazích tak dlouho, dokud nedojde k dobrání příslušného sloupce čtvercových kartonových dílků (označené A - D). To znamená, že hra je rozdělena na 4 kola, přičemž po ukončení kola A - C dochází k počítání bodů. Čtvrté (neboli poslední) kolo je ukončeno po příchodu speciálního dílku konce hry a kdy všechny figurky hráčů skončí buď na tomto a nebo za tímto dílkem. Poté se provede již jen finální bodování. A hráč s nejvíce vítěznými body se stává hrdinou Skotska…

A co vlastně dělá aktivní hráč?

 

  • Vezme svoji figurku na rondelu (svého Scotsmana) a posune ho na libovolný kartonový (čtvercový) dílek.

  • Tento dílek se stává jeho majetkem. Podle typu dílku provede následující akci:

    • Pokud se jedná o dílek osobnosti skotské historie, položí k sobě do zásoby mimo svoje území (pouze jako připomínku, že spolupracoval s významnou osobností). Zvolí si (dle jednoduchých pravidel) erb na clanové desce a čerpá bonus z tohoto spojení.
    • V případě, že dílkem je území, přiloží jej ke svému impériu a vybere si případnou okamžitou (jednorázovou) odměnu danou konkrétním dílkem. Následně aktivuje benefity všech sousedících (tedy až osmi) dílků.
  • Tah hráče je ukončen doložením dílků z aktuálního sloupce (tj. A - D) na uvolněnou pozici po jeho Scotsmanovi.

Během svého tahu mohou hráči využívat obchodování na trhu - prodej surovin jim přináší mince, nákup přináší základní zdroje. Cenu pro nákup udává hodnota volného pole zleva, cenu pro prodej pak počet mincí nejvíce vpravo. Může zde nastat i možnost, kdy nebude možné prodávat a nakupovat - a to v případě, že pro nákup jsou všechny pozice obsazeny a pro prodej již nejsou k dispozici pole s mincemi.

Vlastní skórování po jednotlivých kolech probíhá tak, že pro konkrétní položku (počet Scotsmanů v domácím hradu, získaných karet, barelů whisky a počet dílů osobností skotské historie) je určen hráč s nejmenším počtem dané položky a určí se rozdíl tohoto počtu vůči ostatním hráčům. Tato hodnota pak (přepočteno převodní tabulkou) znamená přínos vítězných bodů.

V rámci finálního počítání se ještě připočítá jeden vítězný bod za jednu minci a odečte se trojnásobek rozdílu velikosti vašeho území vůči nejmenší rozloze. Z tohoto pravidla plyne, že k vítězství nemusí vést strategie „nakupuju vše, co mi přijde pod ruku a později uvidím, jestli mi to k něčemu bude!“

Moje resumé

Glen More II se na první pohled jeví jako jednoduchá euro hra, kde vyhraje ten, komu se podaří získat co nejvíce čtvercových dílků. Na druhý pohled zjistíte, že se v zásadě jedná o ekonomickou „válečnou“ hru. Hráči se neustále přetahují se se svými protivníky o udržení ekonomické rovnováhy v co největším počtu bodovaných oblastí, zatímco se pokouší najít možnost jakékoli výhody pro svůj klan. Závěrečný způsob bodování nutí hráče počínat si co nejefektivněji - finální ztráta vítězných bodů může být rozhodující.

S postupující hrou se síla efektů na čtvercových dílcích zvyšuje - a každý z hráčů musí ve svém tahu pečlivě zvažovat - když se posunu daleko a vezmu si tenhle super dílek, budu hrát až za dlouho. To je nepříjemné - vezmu si tedy jiný. Ale co když si jej vezmou protihráči...

Zdá se vám klanová deska zbytečná? Tak to by byla chyba! Tento mechanismus hráčům umožňuje získávat další důležité benefity bez toho, aniž by zvětšovali svá území. Ale volte uvážlivě, s kým se začnete kamarádit - vaším krokem se mohou ostatním hráčům otvírat cesty k získávání mnohem silnějších bonusů..

Máte už základní hru ohranou? Součástí krabice je také osm rozšíření, které do hry přinesou např. závod lodí, možnost povyšovat své Scotsmany na “The Highlander”, stárnutím zvyšovat kvalitu vaší whisky...

Obecně mi přijde hra z kategorie - relativně snadné zvládnout, ale těžko ovládnout.

Závěrem: Glen More II je jedinečný a zajímavý herní zážitek, zejména pokud vás baví omezená přímá interakce hráče, ale významná nepřímá konkurence. Použté mechaniky nejsou úplně inovátorské, ale jejich propojení přináší na deskoherní stůl zajímavý zážitek.

A nemusí to být jenom na stole - hru si můžete také užít třeba na Tabletopii.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

...
Mne sa na hre páči asi najviac to (hral som zatiaľ iba základ), že hráča núti budovať, ale pri porovnaní s protihráčmi nie príliš veľa :) Inak sa Glen More hrá veľmi príjemne. Hráč si môže z ponuky vziať hociktorý dielik, pri výbere osobnosti si môže vziať v podstate takmer hociktorú odmenu (ak na to má, čo zo začiatku má). Koľko toho však nechá protihráčom? :)

9.4.2020 17:38:26

Vybíráme z Bazaru

Prodám Windward
Prodám Windward
Akt. cena: 670 Kč
Končí za: 23 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas