DESKOFOBIE S05E26: O kritických recenzích

Autor: Zhan_Shi | 31.12.2018 | 7

S kamerou jsme navštívili Deskoherní inkvizici, což je nový podcast kriticky zaměřený na deskové hry, který si ale zároveň udržuje i určitý nadhled.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Abe

Kritická recenze
Samoúčelná bezbřehá kritika v recenzi nemá nic společného s kvalitní recenzí (plusy, mínusy, popis, dojmy). Pokud si to dotyčný recenzent nemyslí, musí počítat s reakcí hráčů. Naopak mi reakce hráčů na takové recenze přijde jako dobrý balanční mechanismus a dobrá zpětná vazba pro samotné recenzenty. Přijde mi u recenzentů alibistické se schovávat za právo na svůj osobní, subjektivní názor a dotyčné hře to natřít třeba jenom proto, že má blbý den, s tím se kamarádí, ten mu nesedí. V tomto ohledu se mi vybavuje jedna klasická hláška ze Spidermana: "S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost." Recenzenti by si měli být vědomi dopadu svých recenzí a podle toho taky s nimi nakládat.


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

4.1.2019 09:03:38

Kritické recenze
Dovolil bych si zdůraznit, že nevidím žádný rozdíl mezi samoúčelnou bezbřehou kritikou a samoúčelnou bezbřehou chválou. Nerozumím tomu, proč by měla být negativní odezva na hru lépe podložená než ta pozitivní. Možná to bude tím, že odpovědnost, jakkoli v našem případě omezenou dopadem našeho podcastu, cítím k hráčům a ne ke hrám.

-------------------------------
Deskoherní inkvizitor

Laureát Brahmíního Vemene 2018

Protijednorožcový aktivista

"Nevěřte koňům s rohy!"

4.1.2019 10:11:08

Abe

v obou případech
by měl být připraven recenzent si svůj názor obhájit. Pokud do toho jde, že hru bezbřeze pochválí/zkritizuje a pak se diví, že se hráči ozvou, rozebírají jeho recenzi a brečí na nějakém podcastu, pak je blbej, sr


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

4.1.2019 11:09:47

Souhlas
Kdo se není schopen vypořádat s tím, že někdo má jiný názor, je k smíchu.

-------------------------------
Deskoherní inkvizitor

Laureát Brahmíního Vemene 2018

Protijednorožcový aktivista

"Nevěřte koňům s rohy!"

4.1.2019 11:48:20

Jak zaznělo v rozhovoru
"Život je krátký na hraní špatných her."
Her je obrovské množství a kritické recenze jsou třeba.

4.1.2019 14:30:31

Abe

Lumirius
Troufám si tvrdit, těch je dneska minimum. Žádné herní vydavatelství nechce přijít vysloveně s blbou hrou a snaží se udělat maximum, aby se hra líbila a byla úspěšná. Problém vidím v tom, že každému voní jiný žánr. Já třeba hru LOOT vezmu obloukem, nemusím euro, takhle hra mi opravdu nic neříká, naopak mám rád hry DOOM, Fallout, Xcom, Zombicide, atd. Deskofobie (Petr) to má přesně obráceně. Přesto bych si netroufal označit hru LOOT za špatnou. Nehrál jsem ji, už z pohledu mě tahle hra nebaví, nicméně nebudu brát radost jiným hráčům, kterým se tahle hra může líbit. Tím se vracím ke svému prvnímu příspěvku. Recenzenti by si měli uvědomovat dopad svých recenzí a taky s nimi podle toho nakládat. Kolikrát jim ani nejde o jakoukoliv možnou objektivitu a vydávají jen své dojmy za recenzi. Snaží se (ať vědomě či nevědomě) ovlivnit další hráče (včetně tebe, soudím podle tvého příspěvku) svým pohledem na hry. Vidím v tom i jistou míru pozérství, snaze jít proti proudu, natřít to kolikrát dané hře za každou cenu.


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

4.1.2019 19:00:11

Abe
Kritika recenzentů z pozice Sales representative mezinárodní firmy? .... Vážně je tohle možné v 21.STOLETÍ? A vaše firma tuto neprofesionalitu toleruje a podporuje? Včetně zahraničního vedení? Vůbec ji nevadí, že neprofesionálním vystupováním na veřejnosti poškozujete dobré jméno firmy? To by mě teda zajímalo a stálo by to možná za dotazujicí se email na Asmodee/ Blackfire DE, zda se s Vaším názorem ztotožnuje. Nebo taky reagují na recenze Dice Tower a Toma Vasela stejným způsobem??

Přijde mi to stejně podivné jako by veřejně vystupovali Sales representative automobilek proti recenzentům a recenzím z pořadu Top Gear apod. a veřejně je napadali. Myslím, že by akorát měli z ostudy kabát a už by tam nepracovali. Myslíte si, že recenzenti jezdí s autem rok, aby zjistili zda je vůz kvalitní a atraktivní? Vážně nás chcete rozesmát? Opravdu nemají nárok na svůj názor po jedné, pro ně, strastiplné projížďce, i když se liší od názoru jiných uživatelů automobilů? Zamyslete se nad svými názory.
Kolikrát se člověk podívá na recenzi na obdobném kanálu a na základě té recenze si koupí/nekoupí automobil? Nezajímá zákazníky kromě jednoho videa nic jiného o daném autě ? Nemyslím si. A vy jako '' Sales representative '' byste to vědět mohl/měl, pokud teda tuhle funkci opravdu zastáváte. Divím se co je u nás možné!

Hraju hry rád, a názor recenzenta v recenzi rozhodně neberu jako základní vodítko ke koupi hry a myslím si, že mluvím za spoustu lidí, kteří hry kupují.
Pro mě je důležité vidět mechaniky, komponenty a celkový vizuál, což v recenzích Deskofobie vždy vidím. To že se někomu hra nelíbí je jeho názor a má na něj 100% právo. Někdo má rád holky a někdo zase vdolky.
Současně nerozumím všemu tomu '' haló'' z Vaší strany. Kolik z těch her jste pane Abe Vy sám designoval, že si to berete tak osobně? Pouze prodáváte produkt! Tak ho velebte a názory ostatních jako profík akceptujte. Tzn. Dělejte svou práci.

Deskoherni komunitu celkově beru jako přátelské prostředí, her od firmy Blackfire mám spoustu, a věřím, že spoustu do budoucna mít budu. Díky Blackfire tady dorazila spousta her, které by tady třeba v CZ jazyce nikdy nebyly. Proto nerozumím proč se nechováte jako úspěšná firma - přátelsky, neakceptujete názory všech okolo a radši tyhle vyjádření nepřenecháte zkušené tiskové mluvčí popř. PR oddělení , protože tohle rozhodně není job pozice Sales representative. Vaším postojem a názory bohužel prezentujete svou firmu velmi nehezky, proto byste se jich měl zdržet.

Dobré jméno firmy je myslím důležité pro každého z nás. Rád bych vaší značce opět věřil jako profesionálům. Buďte opět profesionál.

Nechte hráče ať si svůj názor vyjádří sami. A občas polkněte hořkou slinu. Tak to ve světě businessu chodí. A nás hráče to potěší. Díky

4.1.2019 19:30:30

Jít proti proudu
Asi jako když jsme v DI pochválili Fallout.

Vidím, že k recenzentům máme rozdílný přístup.
Já osobně mám recenzenty, u kterých jsem si ověřil, že máme podobný vkus. Určitě to šetří čas i peníze.

Jsem rád, že v DI jedeme více povrchně, protože recenzeství není jednoduchá práce a jsem vděčný za každého, kdo ji dělá. A oceňuji hlavně ty, kteří to dělají pro mne stravitelnou formou.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

4.1.2019 19:37:27

Recenze vs dojmy
Osobně nerozlišuji recenzi a dojmy. Prostě informace o hře jako takové jsou pro mě dostačující. Názor na vizuál získám již z promotérských fotografií a mechaniky vyčtu z pravidel, pokud mě teda zaujme téma, protože to je pro mě hlavní věc proč hraji hry. Chci prožitek a zážít atmosféru.
Dalším tahákem je pro mě autor. Pokud se ke hře hře nedostanu tak se zeptám nebo podívám na video o hře případně lets play. Nebo jen vidím reakce hráčů na vedlejším stole jako se stalo v případě Discovers, kde to utrpení bylo přímo hmatatelné. Teda popravdě nastalo až po odehrání druhého scénáře. A myslím, že to jsou ty situace, které chceš zažít a vědět o nich a ušetřit tak peníze na zajimavější hry.

5.1.2019 09:08:56

Vybíráme z Bazaru

18CZ + bonusové desky
18CZ + bonusové desky
Akt. cena: 2700 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas