Bušidó nemrtvých

Autor: Shark | 17.2.2024 | 2

- „Ano, sensei. Samuraj následuje kodex bušidó. Čest je na prvním místě. Důležitá je technika a síla ducha. Vítězství není důležité.“
– „Dobře. A když nevyhraješ?“
– „Zmlátíš mě jako žito.“

– Stan Sakai, Usagi Yojimbo: Samuraj, Praha 2007

Minirozšíření Nemrtvý samuraj přináší do hry Království Valerie vedle jednoho dalšího vévody nový balíček nepřátel spojených s nepřátelskou událostí a také nový typ karet – události (na něž je již pamatováno oddělovačem v základní hře). Pokud chcete s událostmi hrát, náhodně nebo cíleně si vyberete tolik událostí, kolik je v dané partii hráčů. Recenzované minirozšíření zahrnuje tyto karty celkem čtyři, ale jestliže vlastníte i další rozšíření s událostmi, můžete je libovolně kombinovat. Vybrané karty zamícháte a položíte na stejný počet karet vyčerpání. Jakmile v některém centrálním balíčku dojdou karty, otočíte z balíčku událostí a vyčerpání vrchní kartu a položíte ji na místo vyčerpaného balíčku.

Na rozdíl od nepřátelských událostí, jež obsahuje už samotná základní hra, mají „bezpřívlastkové“ události většinou jednorázový efekt, který se uplatní ve chvíli, kdy daná událost vstoupí do hry. Efekty jsou rozmanité: od možnosti měnit sílu, magii či zlaťáky na vítězné body přes automatický zisk zlaťáků až po stejně automatickou ztrátu síly. 

Události proto doporučuji těm z vás, kdo si chcete ozvláštnit vyčerpání balíčků nějakým jednorázovým efektem, resp. těm, kterým nepřátelské události ze základní hry přijdou příliš složité nebo prodlužující partii.

Privátní: události vévoda.jpg
Nový vévoda a karty událostí

 

Balíček karet Nemrtvý samuraj, podle něhož se minirozšíření jmenuje, zahrnuje hru ve dvou režimech. Jednak jako klasického nepřítele, kterého běžným způsobem zahrnete mezi pět aktuálních nepřátel. Druhá možnost je využít ho jako nepřátelskou událost. V takovém případě zamícháte nepřátelskou událost Nemrtvý pán samurajů mezi ostatní nepřátelské události a když je odhalena, začnou se dít věci. Kromě toho, že nahradí vyčerpaný balíček, vezme každý hráč jednu kartu nepřítele Nemrtvý samuraj a položí ji na jeden dosud nevyčerpaný centrální balíček. Pokud je Nemrtvý pán samurajů poražen, odstraní se ze hry i všichni „malí“ nemrtví samurajové.

 

Privátní: NS nepřítel.jpg
Nemrtvý samuraj: nepřátelé z balíčku a karta nepřátelské události

 

V tom je však zakopaný pes. Když si totiž přečtete pravidla na informační kartě, zákonitě vás napadne několik otázek, které zjevně nebyly zahrnuty ani do originálu, a proto je musel autor speciálně zodpovídat na BGG. Pro jednoduchost základní postřehy shrnu zde:

  • V balíčku je celkem pět karet Nemrtvý samuraj (jedna je určena pro hru v 5 lidech). Pokud hrajete ve dvou, umístí každý z vás střídavě po jedné kartě Nemrtvý samuraj, takže nakonec budou zakryty čtyři balíčky. Při partii ve třech umístí každý z vás jednoho Nemrtvého samuraje a následně přidá aktivní hráč ještě čtvrtého.
  • Nemrtvý samuraj blokuje přístup k balíčku, na němž leží. Kromě výše popsaného postupu (hromadné likvidaci v důsledku odstranění Nemrtvého pána samurajů) můžete Nemrtvé samuraje porážet stejně jako běžné nestvůry.

Jestliže jste si už vyzkoušeli v základní hře nepřátelské události a líbily se vám, určitě Nemrtvého samuraje přidejte do hry. V rámci popsaného mechanismu nabízí povědomý, ale současně nový herní zážitek, který ocení zejména bojovně založení hráči. Celkový kladný dojem z tohoto minirozšíření narušují výše zmíněná neúplná pravidla a případně absence identifikačních symbolů na kartách událostí, resp. jejich jmenného seznamu, kdybyste měli události z různých rozšíření smíchané dohromady a někdy jste je opět potřebovali od sebe oddělit. Jinak však Nemrtvý samuraj dokáže oživit každou partii, do které ho zapojíte, ať už jako standardního nepřítele nebo nepříjemnou nepřátelskou událost.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tanto Cuore: Expanding the House (EN, 2010)
Tanto Cuore: Expanding the House (EN, 2010)
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas