Bloodborne: Karetní hra

Autor: Maerlyn0 | 26.10.2022 | 1

Na úvod recenze si dovolím trochu vykročit stranou od deskových her k těm počítačovým – protože koneckonců karetní Bloodborne vznikl právě na základě svého digitálního RPG předchůdce. Až donedávna jsem patřil k těm, kteří byli touto počítačovou hrou nepolíbeni, a tak jediné, co jsem o této hře věděl, bylo, že je temná a velice obtížná. Když jsem si ji následně zahrál, pochopil jsem, že to byly jen takové eufemismy. Krásně ponurný až Lovecraftovský svět, kde se prosekáváte tunou těl obřím sekáčkem na maso a s bambitkou v ruce, přičemž ale zabít jednoho bosse vám může trvat i několik hodin a spoustu umírání. Musím říct, že mě to po počáteční frustraci uchvátilo.

Když jsem tedy dostal šanci zahrát si karetní hru Bloodborne, kterou vydalo vydavatelství CMON a je určena pro 35 hráčů, byl jsem z toho nadšený, ale také jsem měl dost značné obavy. Není totiž tajemstvím, že málokdy se deskové hry podle počítačové předlohy nějak výrazně podaří. Často pouze využívají slavnou značku, a do samotných herních mechanik už se tolik snahy nevkládá. Jak moc tedy dokázala tato karetní verze dostát kvalit původní počítačové hry a jak bude fungovat hra ve více hráčích, kdy musíte spolupracovat, ale zároveň se snažíte nasbírat co nejvíce bodů sami za sebe, abyste porazili ostatní?

Obsah krabice

První dojem z krabice byl na rovinu takový spíše průměrný, což je ale možná dobře, protože právě to, že se jedná o karetní hru, zabránilo vývojářům udělat přeprodukovaný a přeplácaný nesmysl, jak u těchto her, které jsou založené na počítačové předloze, často vídáme. Bohužel tomu už ale neodpovídá cena, která je dle mého názoru tady poněkud vysoká.

Pravidla jsou krátká a relativně dobře napsaná, s pěknými ilustracemi, přičemž taková průměrná doba, za kterou se dá hra pochopit, je okolo 1020 minut.

Z komponentů v krabici najdete 5 větších desek hráčů, na které si budete umisťovat žetony ozvěn krve (které jsou plastové a velmi pěkně rudě provedené) a žetony trofejí a také na nich najdete stručný přehled herního kola. Každý hráč také bude mít zvlášť svůj kotouček pro počítání životů.

Hráčske dosky
Hráčská deska
Žetóny krvy
Žetony ozvěn krve

 

Nedílnou součástí hry jsou kostky, kde produkčně nečekejte nic převratného, prostě jednoduchá žlutá, červená a zelená kostka na testování uděleného poškození od nepřátel.

A protože se jedná o karetní hru, nesmí samozřejmě chybět karty, přičemž ve hře je 5 karet velkých bossů, balíček menších bossů a klasických nestvůr, zatímco každý hráč bude mít balíček svých základních karet. A abyste nemuseli na potvoráky jít jenom s klackem v ruce, budete moci v průběhu hry sbírat mnoho karet vylepšení, jenž vám obvykle poskytnout nějakou novou nadupanou zbraň.

Karty finálnych bossov
Karty finálních bosů

 

Příprava hry

Nejdříve si musíte náhodně vybrat jednoho z pěti velkých bossů. To bude váš hlavní cíl ve hře, který se musíte pokusit sundat, a jeho speciální schopnost bude ovlivňovat celou partii hry (například může snižovat životy všech lovců apod.). Poté připravíte balíček nepřátel z náhodně vybraných 3 menších bossů a 7 klasických nestvůr.

Každý hráč bude mít svůj balíček základních karet, které obsahují karty zbraní, případně speciální karty a kartu Lovcův sen. Poté si v průběhu hry bude moc dokupovat karty vylepšení, přičemž vždy jich na stole bude odhalených k dispozici tolik, kolik je počet hráčů a zbytek bude v balíčku vedle. Na svou desku hráče si na první pole položíte desky trofejí a nastavíte si počet životů na kotoučku na 8.

 

Jak se to hraje

Následně hra probíhá v jednotlivých kolech. Na začátku prvního kola se otočí a vyloží jedna nestvůra z balíčku nepřátel a tu bude nutné zabít, přičemž má počet životů stanovený na kartě plus některé navíc podle počtu hráčů. 

Jednotlivé fáze kola potom jsou:

  1. Výběr akčních karet: Každý hráč nejprve vybere jednu z karet ve své ruce a vyloží ji skrytě před sebe.
  2. Proměnění zbraní: Všichni potom naráz otočí své vyložené karty, a navzájem si je prohlédnou. Pokud hráč zahraje kartu Lovcův sen, bude pokračovat až ve fázi Lovcova snu, přičemž od nestvůry může v tomto kole získat jen polovinu zranění.
  3. Vyhodnocení okamžitého efektu: Některé karty mohou mít okamžitý efekt, který se vyhodnotí už nyní – například udělí poškození už v této fázi a ne až ve fázi, kdy útočí hráči na nepřítele.
  4. Útok nestvůr: Následuje fáze útoku nestvůry, kdy kostky určují počet zranění, které hráči obdrží. Pokud na kostce padne symbol „plus“, háže se dál a jednotlivé hody se sčítají. Pokud hráč umře, bude pokračovat až ve fázi Lovcova snu.
  5. Útok hráčů: Poté udělí hráči poškození nestvůře. Za každé poškození, které hráč udělil, si vezme jeden žeton ozvěn krve z karty nestvůry do své dočasné zásoby, a pokud se v tomto kole podařilo nestvůru zabít a on byl toho součástí, vezme si také žeton trofeje.
    Žetóny trofei
    Žetony trofejí
  6. Únik monster: Pokud se jedná o obyčejnou nestvůru a hráčům se ji nepodařilo zabít, uniká ze hry. Pokud se jedná o bosse, zůstává do dalších kol.
  7. Lovcův sen: Do této fáze vstupují hráči, kteří se sem dostali jedním ze dvou způsobů:
    • Zahráli kartu Lovcův sen – ti si můžou uložit z dočasné zásoby ozvěn krve žetony do té trvalé a přesunout si karty z odhazovacího balíčku do balíčku dobíracího.
    • Umřeli – ti o žetony v dočasné zásobě krve úplně přicházejí.
      Potom si všichni hráči doberou po jedné kartě do ruky.
  8. Odhalení další karty nestvůry: Poslední fáze a zároveň první v dalším kole, protože pokud se na stole nenachází boss z předchozího kola, hráči otočí další kartu z balíčku nepřátel.

 

Hodnocení

Zatím to vypadá docela jednoduše a přímočaře, že? Ptáte se, kde je ta pořádná frustrace a pocit bezmoci, který znáte z počítačové verze Bloodborne? Nebojte se, od toho tu totiž budou vaši spoluhráči. Karetní Bloodborne je sice hrou kooperativní, kdy spojíte síly, abyste zabili všechny nestvůry, ale zároveň budete hrát i tak trochu proti ostatním hráčům. Vy sice chcete nestvůru zabít, abyste za ní dostali zasloužené body, ale když při tom náhodou umře váš parťák? Vlastně vám to ani zase tak nevadí… nemluvě o tom, že často se o to i přímo přičiníte. Ano, dost karet vylepšení má schopnosti, které třeba udělují poškození i vašim spoluhráčům nebo vám umožní zabít nestvůru, ještě než dojde řada na ostatní, a vy shrábnete celou odměnu. Zde nastávají opravdu velké možnosti taktizování – jak dlouho půjdete s davem a kdy se rozhodnete kamarádovi bodnout dýku do zad? Tato část hry při naší partii fungovala na výbornou. Chvíli jsem dokonce myslel, že jeden můj spoluhráč z frustrace ukončí hru už dříve, protože chodil kolem stolu a nadával, když jsme ho zabili dřív, než si stihl uložit svoje ozvěny krve do trvalé zásoby. Není to tedy rozhodně hra pro nekonfliktní a chatrné povahy, které se ošívají, už když mají někoho vyhodit z domečku ve Člověče, nezlob se (ne že bych tyto dvě hry chtěl srovnávat, chraň Bůh). Víceméně se dá říct, že do poslední chvíle jsme nevěděli, kdo vyhraje, a bylo to poměrně těsné, což je také velké plus. Celkově tedy tato hra pro mě byla příjemným překvapením a doporučil bych ji nejen fanouškům předlohy, ale i hráčům, kteří hledají krátký konfliktní filler na půl až tři čtvrtě hodinky.

 

+ drží se věrně tématu a atmosféry svého počítačového předchůdce

+ jednoduchá pravidla a mechanismy na pochopení, přitom velký prostor na taktizování

+ lze hrát opakovaně díky variabilitě nepřátel a zbraní

 

- nevhodné pro nekonfliktní povahy

- vyšší cena hry

- zkušenější hráči budou mít výhodu oproti těm nezkušeným díky znalosti jednotlivých komb

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

VÁLKA O PRSTEN 2.ed - PÁNI STŘEDOZEMĚ + STROMOVOUS
VÁLKA O PRSTEN 2.ed - PÁNI STŘEDOZEMĚ + STROMOVOUS
Akt. cena: 2999 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas