Autor: Hyman | 10.11.2021 | 0

Nekonečný vesmír... Napětí mezi Zemí, Marsem a koloniemi v pásu asteroidů. A čtvrtý hráč do „party“ - firma ProtoGen. Jakou zde kdo hraje roli? A co stane, když se ocitne posádka vesmírného tahače Cantebury s ne úplně konzistentními zájmy na palubě lodi Rosinante? A co detektiv Miller a ztracená Julie Mao a Chrisjen Avasarala a… seriálový (knižní) příběh je košatý a plný různých postav. Jak se s tím vypořádá hra The Expanse board game?

Hra The Expanse si logicky neklade za cíl odvyprávět kompletní příběh knihy (seriálu). Celá hra má vizuál seriálu, herní deska ukazuje rozložení dané knižní (filmovou) podobou a na kartách naleznete jak konkrétní postavy, které mohou vykonávat příslušné akce, tak události a  případně karty ukazující konkrétní místa galaxie.

Herní Komponenty:

Nenajdete zde žádné plastové lodě, ale pouze kartonové žetony. Použitá grafika se navíc omezila pouze na fotky protagonistů a scenérií ze seriálu. Konkrétně hru tvoří:

  • herní deska
  • sada tokenů (initiative, bonus sektor, protomolecule, scrap ship, battleship, Rocinante, tokeny flotily)
  • herní desky frakcí, herní deska Rocinante
  • karty - akční, skórovací, technické karty frakcí
  • dřevěné kostky vlivu

Na herní desce a kartách převládá černá barva, některé symboly jsou na tmavém podkladu relativně špatně vidět (např. fialový symbol na černém podkladu). Pokud jsou použity kontrastní světlejší barvy (např. bílá, světle modrá), jsou texty a symboly již čitelné bez problémů - navíc v kombinaci s velkým písmem.

Příprava hry:

Mechanismus hry částečně kopíruje to, co známe např. u Twilight Struggle (card-drafting kombinovaný s area control a speciálními schopnostmi). Hra počítá až se 4-mi bojovníky s proklamovanou herní dobou 60min a jejím cílem je získat nejvíce vítězných bodů. 

Na začátku partie si její účastníci náhodně vyberou frakci. Hra slibuje asymetrický zážitek. Dále je nutné připravit balíček akčních karet, jehož součástí musí být šest skórovacích karet. Ty budou během hry umožňovat hráčům získávat kýžené vítězné body.

Průběh hry:

Během svých kol se hráči snaží získávat v galaxii co nejvíce vlivu pomocí své přítomnosti na základnách (umisťováním kostek vlivu) a na orbitě. Pomocí akčních karet dochází k manipulaci jednotek a lodí na herním plánu, Ty nejsou získávány náhodně, ale jsou hráči dobírány z nabídky. Karty lze využít následujícím způsobem:

  • poskytují událost
  • poskytují různý počet akčních bodů

Podle vašeho výběru buď jednoduše vykonáte akci a nebo využijete akční body, a to následovně:

  • pohyb - přesun skupiny vašich lodí
  • umístění kostek vlivu
  • umístění žetonu flotily na herní plán (lépe řečeno na domovskou orbitu), pokud jste během hry o nějakou flotilu přišli

Konec hry:

Konec hry nastává, pokud dojde k dobrání šesté skórovací karty z balíčku akčních karet - lépe řečeno konec nastává po vykonání finálního skórování. A jak bylo zmíněno výše, kdo má více bodů, ten je vítěz.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Warcraft pandemic
Warcraft pandemic
Akt. cena: 899 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas