Autor: Noob | 30.10.2018 | 0

„Tak snad to hodíš do koše?! Jak jako, že je plný? Však tam se toho ještě vejde! Jo, tak nevejde, tak já ho jdu vynést...“

Ve hře Ab in die Tonne se hráči snaží vyhodit do koše předem daný počet odpadků. Když už koš přetéká, jde jen o šikovnost hráče. Jestliže mu nějaký odpadek z koše vypadne, musí vysypat celý koš a získává trestné body. Když je ale dostatečně šikovný a podaří se mu vyhodit odpad i do zdánlivě přeplněného koše, získává naopak body kladné.


Příprava hry:

Odpadkový koš se umístí doprostřed stolu. V závislosti na počtu hráčů bude koš obsahovat předpřipravené množství odpadků. Ostatní odpadky se roztřídí podle druhů a vytvoří se společná zásobárna, z které se pak tahají odpadky na vyhození. Připraví se rovněž bodovací žetony a každý hráč obdrží sadu karet s hodnotou 1-10 dle vybrané barvy a lízne si 3 karty.


Průběh hry:

Hra trvá maximálně 10 kol. Každý hráč na začátku kola vybere 1 ze 3 karet v ruce a položí ji skrytě před sebe. Poté se všechny karty naráz otočí. Hráč s nejnižším číslem je na řadě jako první. Číslo na kartě udává, kolik odpadků musí hráč v tomto tahu vzít ze zásobárny a umístit do odpadkového koše. Pak je na řadě hráč vždy s nejbližším vyšším číslem.

Pro ukládání odpadků do koše musí být zohledněna následující pravidla:

  1. Hráč se musí rozhodnout pro jeden druh odpadků, který je k dispozici. Jen tento jeden druh smí umístit do koše. Když během svého tahu umístí do koše poslední odpadek zvoleného druhu a musí podle své karty umístit ještě další odpadky, rozhodne se pro nový druh odpadu a proceduru opakuje.
  2. Hráč umisťuje odpadky do koše jednotlivě a postupně.
  3. Hráč smí při umisťování odpadku do koše používat jen jednu ruku.
  4. Je dovoleno posouvat odpadky v koši pomocí odpadku, který hráč do koše umisťuje. Hráč však nesmí brát odpadky v koši do ruky nebo je rukou přeskupovat.

Když všichni hráči umístí odpad do koše, končí aktuální kolo hry. Každý hráč si ze svého balíčku karet dobere 1 kartu a začíná další kolo.

Pokud při ukládání odpadku vypadne z koše byť jen jeden odpadek, je tah hráče okamžitě ukončen. Hráč si musí vzít bodovací žeton s mínusovou hodnotou bodů.

Ve chvíli, kdy hráč umístí poslední kus ze zásoby odpadků do koše, aniž by při tom něco z koše vypadlo, je jeho tah okamžitě ukončen. Tento hráč si vezme bodovací žeton s plusovou hodnotou.

Konec hry:

Hra končí ve chvíli, kdy nastane jedna z následujících situací:

  1. Všichni hráči zahráli svou poslední kartu. 10. kolo se do hraje dokonce a potom se hra vyhodnotí.
  2. Hráč získá poslední žeton hodnocení („-6“ nebo „+6“). Hra okamžitě končí, následuje vyhodnocení.

Hráči spočítají body na bodovacích žetonech. Když hráč nemá žádný žeton, má 0 bodů. Hráč s nejvyšším počtem bodů vítězí. (Zvítězit může i hráč s 0 nebo záporným počtem bodů.)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Robin Hood a jeho dobrodružství
Robin Hood a jeho dobrodružství
Akt. cena: 690 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas