Autor: Ondřej Podavka | 13.6.2023 | 0

Paper Safari je rodinná karetní hra, v níž se hráči snaží vytvořit co nejharmoničtější papírové safari, tj. sestavit šestici karet se zvířaty s co nejmenším celkovým součtem hodnot. 

Příprava hry:

Každý hráč obdrží šest karet, které si rozloží před sebe do dvou řad po třech. Jednu z nich otočí lícem vzhůru, ostatní ponechá lícem dolů. Na dosah všech hráčů se připraví dobírací balíček, vrchní karta z něj se položí vedle něj lícem vzhůru jako základ odhazovacího balíčku.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích. Hráč na tahu si dobere vrchní kartu z dobíracího nebo odhazovacího balíčku a poté se rozhodne, zda ji odhodí, nebo vymění za některou z karet, jež má vyložené před sebou. Dobranou kartu může vyměnit za kartu ležící lícem dolů i vzhůru, nesmí se však před výměnou podívat na hodnotu karty lícem dolů. Nová karta je vždy položena lícem vzhůru. 

Tři karty mají zvláštní efekt:

  • Tarzan: Když se objeví, zvířata prchají. Kartu, kterou Tarzan nahradí, předá hráči po levici, který jí musí nahradit svoji kartu, ležící na stejné pozici jako právě položený Tarzan; tu opět předá sousedovi po levici. Takto se pokračuje až k poslednímu hráči, který svoji původní kartu umístí naspod odhazovacího balíčku. Je to jediná karta, již hráč, který si ji dobral, musí vyložit před sebe.
  • Slon: Hráč, který si jej dobere, si smí prohlédnout jednu svoji kartu ležící lícem dolů.
  • Divoká karta: Karta má stejnou hodnotu jako sousední karta (leží-li uprostřed, hráč na konci kola sám určí, která ze sousedních karet bude směrodatná).

Konec hry:

Jakmile má některý z hráčů všech šest svých karet před sebou otočených, hra okamžitě končí. Ostatní hráči otočí své zbývající karty lícem vzhůru a všichni sečtou hodnoty na svých kartách, přičemž karty stejné hodnoty umístěné ve stejném sloupci mají obě hodnotu 0. Hráč s nejnižším součtem se stává vítězem kola a obdrží vítězný žeton. Hráči připraví hru pro další kolo a takto pokračují do té doby, než některý z hráčů získá tři žetony a stane se tak vítězem.

Hra vyšla v několika dalších variantách, které se liší především grafikou a tematickým zasazením: Ruby Gloom: The Game znázorňuje postavy ze stejnojmenného kanadského animovaného seriálu. V polské variantě hry Smoki (Draci) hráči utvářejí z karet krajinu snů s draky a nočními můrami v podobě krkavců. Varianty hry se odlišují též drobnými rozdíly v pravidlech a v efektech některých karet.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač starý svět
Zaklínač starý svět
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas