Autor: ivca79 | 7.11.2022 | 0

Ve hře Foundations of Rome kupujete pozemky, stavíte a přestavujete budovy a snažíte se dosáhnout na titul Nejlepší architekt Říma. Hra je původně pro 2-4 hráče, s rozšířením pro hráče pátého a možností sólo módu.

Příprava hry:

Do středu herního stolu se připraví oboustranný herní plán budoucího Říma. Správnou stranu určíte podle počtu hráčů, bodovací destička a deska sloužící jako nabídka pozemků k prodeji. Z balíku karet představujících jednotlivé pozemky je potřeba vytřídit ty, které pro daný počet hráčů nejsou dostupné. Karty se zamíchají a každý hráč dostane 6 karet. Zbytek karet se rozdělí na 3 přibližně stejné hromádky a umístí se na desku s nabídkou pozemků na místo pro I, II a III éru. Z první éry se následně vystaví 6 karet do nabídky. Každý hráč dostane pořadač své barvy, ve kterém najde 24 3D budov, dále 2 kostičky, které umístí na počáteční pozice na bodovací desičce - jednu na ukazatel populace, druhou na vítězné body. Navíc má k dispozici 8 figurek na označení pozemku na plánu. Prvních 6 figurek rozmístí na herní plán podle karet, které na začátku dostal. Po určení prvního hráče dostane každý háč ještě stříbrné mince. První hráč dostane 5 stříbrných, ostatní vždy o 1 minci více, než předchozí hráč tzn. 2 hráč 6 minci, třetí 7 mincí...

Průběh hry:

Hra se hraje na 3 éry. Každou éru představuje balíček karet s nabídkou pozemků. Éra končí ve chvíli, kdy se vyprodají všechny pozemky v nabídce. Hráči se postupně střídají na tahu. Každý hráč má na výběr z jedné ze tří akcí: získání financí, nákup pozemku nebo stavba budov. Během stavby je potřeba upravovat stav populace na bodovací destičky. Vítězné body se připisují až na konci každé ery. Ve hře jsou 3 typy budov a každá přináší svému staviteli jiné výhody:

  • Obytné budovy zvyšují postupně populaci a přináší vítězné body. Stavitel, který zajistil největší počet obyvatel, získá na konci éry bonusové vítězné body.
  • Budovy komerční během hry zvyšují svému staviteli příjmy. Další mince získáte na konci I a II éry. Na konci III éry místo mincí získáváte vítězné body.
  • Budovy občanské přináší vítězné body podle sousedních budov.

Některé budovy bez ohledu na typ budovy přináší další vítězné body navíc. 

Při koupi posledního pozemku z nabídky aktuální éry má každý hráč ještě poslední tah, během kterého může například stavět. Následuje počítání vítězných bodů a vyplacení mincí, které je pro každou éru trochu jiné a je uvedené pod balíčkem karet přímo na herní desce s nabídkou pozemků. Následně dojde k vyložení nabídky pozemků z balíčku karet pro další éru a hra pokračuje.

Konec hry:

Po dohrání III éry dojde k bodovaní éry a následně každý hráč obdrží jeden vítězný bod za každý obsazený, ale nezastavený pozemek na herním plánu. Vítězí hráč s největším počtem vítězných bodů, čímž se stává největším architektem v historii Říma!

-----

Volitelná pravidla

Po osvojení hry je možné hru oživit dalšími moduly a volitelnými pravidly v libovolné kombinaci, například:

Draftování karet pozemků: Na začátku hry každý hráč dostane 6 karet pozemků skrytě, jednu z nich si vybere, označí na mapě Říma, zbytek karet pošle hráči po své levici a přijme karty od hráče po pravici. Opět jednu z karet vybere a pozemek označí. Takto se postupuje, dokud nemá každý hráč umístěných všech 6 značek pozemků. Následně hra pokračuje podle běžných pravidel.

Další moduly:

  • Modul Will of Consul: Kooperativní mód pro 2-4 hráče. Hra je doplněna v každém kole o otočení karty Konzula, která určí jeho akci jako stavbu nebo získání pozemku. Vítězem se stávají hráči v případě, že má každý jednotlivý hráč vyšší počet vítězných bodů, než konzul.
  • Modul Invocations: Balíček pozemků každé éry je doplněn o jednu z 9 karet Invocations. Karty je možné koupit stejně jako pozemky. 
  • Modul pro obchodování Trading and Stealing: Tento modul je vhodný při hře 4 a 5 hráčů. Hráči mohou mezi sebou obchodovat nebo si mohou násilně brát pozemky svých spoluhráčů, případně lze do hry zapojit oboje.
  • Modul Objectives: Hru lze rozšířit také přidáním skrytých, nebo veřejných cílů, které hráčům přinesou další vítězné body. U veřejných cílů tyto body získávají všichni hráči, kterým se cíl podaří splnit.
  • Modul Player roles: Každý hráč na začátku hry dostane 2 karty rolí, ze kterých si jednu vybere. Jakmile si všichni hráči vyberou, postupně odhalí svou roli a její zvláštní schopnosti a hra pokračuje jako obvykle.
  • Rozšíření Monumenty: Toto rozšíření přináší do hry jedinečné typy budov, které po svém postavení už nejsou dostupné pro další hráče.
  • Rozšíření Gardens of Ceres: Sólo hra s automou je možná díky komponentám v modulu Garden of Ceres.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Massive darkness 2 Zombicide crossover ve fólii
Massive darkness 2 Zombicide crossover ve fólii
Akt. cena: 622 Kč
Končí za: 17 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas