Marco Polo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

DC

Jaké to je??

Ahoj, nevíte někdo jaké to je?? O čem to je?? Nebo vůbec nějaké info .-)
8.9.2015 16:41:53

PJ

DC
Vydrž, prťka, za chvíli to vyjde česky. Podle pravidel velmi příjemné komplexnější euro, kde občas prosakuje víceméně i to téma do mechanismů. Pravidla delší, ale vcelku jednoduchá, možností haaaafo :-)

8.9.2015 18:50:39

to fakt bude česky?
Dostalo mě, že to vyhrálo Spielpreis, zrovna včera jsme to se Špatňákem pomlouvali před Tangramem :)
Ne že by to bylo vysloveně špatné, ale není tam nic moc nového, radši si zahraju Bora Bora.

Je to takový mix:
1) worker/kostka placement trochu à la Bora Bora: pokud jsi na políčku jako první, neplatíš nic, pokud tam už před tebou někdo šel, platíš, a to tím víc, čím silnější kostku dáváš - čím silnější kostka, tím lepší efekt
2) sbíráš suroviny na plnění úkolů, které si bereš na plánu
3) cestuješ po mapě, což taky stojí suroviny; na začátku hry hry nabereš tajně úkoly, kam máš dojet (à la Ticket to Ride), na konci hry je pak ukážeš a máš za to body; pokud zastavíš na nějakém území, můžeš dostat bonus, pokud jsi tam první, navíc si na území postavíš domeček a můžeš získat buď pasivní příjem na začátku kola, nebo akci (další "placement" políčko), které ale můžou používat jen ti, kteří tam taky mají domeček
4) každý má jednu postavu, která nějakým způsobem mění pravidla a určuje tak hráčovu taktiku (kostky si nastavuješ na libovolná čísla / dostáváš bonusové suroviny / neplatíš poplatky za kostky / různé bonusy k cestování); má ji ale celou hru, což mi nesedí, lepší by podle mě byl výběr "kamaráda" na každé kolo, jako např. ve Vanuatu

jak tak koukám, asi napíšu popis :D

Každopádně nenech se odradit, zkus si, ale pokud můžu doporučit, nekupuj naslepo...

8.9.2015 20:25:12

No teda....
A já už měl "našetřeno" ,ze zakoupím ,ale po tom příspěvku jsem nějak na vážkách. ...a co to vysoký hodnocení na bgg?To přece nemůže být taková blbost. ..?

8.9.2015 21:28:37

PJ

hracik
Blbost to rozhodně není, ale jako cokoliv jiného - nemusí sednout všem. Za mě je to jedna z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) letošních euroher a cenu i s přehlédnutím k ostatním nominovaným získala zcela právem.

A pokud váháte, počkejte si na recenzi Deskoherny, kde Marka vysypeme z krabice, zevrubně ukážeme a důkladně proklepneme ;-)

8.9.2015 21:46:31

říkám, není to špatné
ale vzhledem k tomu, kolik toho mám odehráno (neskromně řečeno), mě ta hra ničím nezaujala natolik, že bych ji pořídil. Nebo jsem od ní čekal víc :)

Myslím, že hodnocení na BGG je hodně ve prospěch nových líbivých věcí, sám mám většinou problém, že co nového si zahraju, to bych rovnou kupoval :)
A 58. místo není taková pecka, hra tohohle druhu a vzhledu má podle mě Top 100 jistý...

Berte mě prostě jako protinázor, nejsem proti té hře nijak zaujatý, jen mě asi fakt minula (což mě samotného udivuje)

EDIT: PJ> mě teda mnohem víc baví Five Tribes, na Orleáns jsem viděl jen review a i to mi přijde zajímavější.

8.9.2015 22:18:58 | Upraveno autorem (porovnej)

pochvala
Problém dnešní doby je v tom, že se vydává moc her. Potom nikdo nic nepochválí - na trhu je her dost a hráči jsou rozmazlení :-)
Hra je výborná, obrovská variabilita a především je hra vyvážená - ne jako například Euphoria. Doporučuji, baví mě to.

28.11.2015 09:53:16

Super
Za mne super, hral jsem to sice jenom jednou na Deskobrani, ale hra rozhodne zaujala natolik, ze jsem zauvazoval o koupi (cimz chci rici, ze ja si opravdu hodne vybiram co si do sbirky poridim). Jedna se prakticky o jednoduchy worker placement s tim, ze je hra zatizena lehkym prvkem nahody v kostkach, coz mne opravdu uchvatilo. Kostky resi veskere akce ve hre, ale ta nahoda opravdu neni nijak zasadni, pokud mas dost penez muzes si delat prakticky cokoli. Neni to zbesily zavod o body, spise jde o predem propocitanou taktiku toho co udelat driv a za co pripadne zaplatit. Pravidlove je to pomerne jednoduche, takze se to da docela dobre vysvetlit, bohuzel pro nektere muze byt tech pravidel docela dost (hral jsem to s nejakymi zacatecniky, kteri to zacali chapat az tak v polovine hry, i tak to beru za vyhodu). Z toho co jsme hrali mi neprislo, ze by nektera strategie byla vyrazne lepsi (na to by bylo treba vic her), trochu drahe mi prijde cestovani po mape, a myslim si, ze neni az tak zasadni, respektive nektere bonusy nejsou az tak zasadni a nekter naopak. Pokud chces doporuceni tak za sebe bych rek, ze je to dobra koupe, protoze se ta hra diky variabilnimu planu jen tak neohraje.

28.11.2015 14:51:34

Výborné
Mám za sebou několik her v různém počtu hráčů a musím říct, že mě velice mile překvapila. Několik momentů, které jsou fakt povedené:

1 - netradiční práce s kostkami - různá pole využívají kostky různě, někdy je důležitá hodnota kostky, jindy ji můžete využít bez ohledu na hodnoctu. Samotné použití hodnoty je jiné při získávání zboží nebo využívání měst. V prvním případě pracujete s tím co maximálně můžete využít, ve druhém kolikrát danou akci využít. Takhle dobrý pocit z kostek jsem měl naposledy u Troyes.

2 - Variabilita - nabídka akcí na měst bude každé kolo unikátní, stejně tak mix smluv pro dané kolo, bonusy na velkých městech.

3 - Postavy - unikatní vlastnosti, které pokud budete dobře využívat pomohou v postupu ve hře. Každá postava je unikátní a opravdu dává možnost hrát jinak než ostatní.

Tvůrci Tzolk´inu vytáhli další eso z rukávů - ta hra není převrátná jako jejich předchozí kousek, ale rozhodně by měla potěšit přiznivce her, kteří mají radí kombení a kombinace :-)

2.4.2016 08:00:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Marco Polo vs Lewis a Clark
Uvažoval jsem nad koupí Marco Pola a pak mi padl do oka Lewis a Clark.. nu a teď si troufnu napsat o porovnání :) - co se vám zdá herně lepší, zajímavější? Workplacement s kostkama a nebo workplacement jako závod, kdo dřív? A nebo je to uplně rozdílné a měl bych mít k dispozici obě?

17.11.2016 19:26:14

Polo vs Clark
Obou mám něco nahráno a za mě určitě obě. Jsou to naprosto odlišné hry a obě mě fest baví. U obou se musí hodně přemýšlet a plánovat (u Clarka asi trochu víc). U Pola jsou zase kostky a tím větší náhoda. Obě hry jsou vynikající hlavně znovuhratleností, nejsou to hry jedné vítězné strategie, mají super atmosféru a provázanost s tématem (Clark je v tomhle skoro až dokonalý). Obě se dají docela slušně zahrát i ve dvou, i když ve více jsou samozřejmě lepší. Pravidlově je o něco složitější Polo.

17.11.2016 20:49:04

Lewis a Clark
Hru Lewis a Clark máme doma a několikrát jsme jí hráli. Dcera jí považuje za nejlepší hru, jakou máme doma. Mě to trochu připomíná hru Doba kamenná ale Lewis je strategičtější. Hráč musí dost taktizovat. Hrajeme jí ve dvou hráčích a líbí se nám. Se hrou Marco Polo nemůžu srovnávat, protože tu mám ted objednanou :)

17.11.2016 20:58:29

lewis
určitě oboje, podobný názor jako skyfire...zkrátka obojí jsou to super hry

17.11.2016 21:08:21

Vybíráme z Bazaru

Android Netrunner LCG
Android Netrunner LCG
Akt. cena: 19000 Kč
Končí za: 10 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas