Svět po nás - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra, karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Florian Sirieix
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Píše se rok 2083 a Zemi stále vládnou primáti. Jen to již nejsou lidé. Ti vymřeli před pár desítkami let a od té doby se tlupy opic učí zacházet s technikou, kterou jim lidé zanechali. Města pomalu stravuje divočina, ale opice jsou chytřejší a šikovnější. A stejně jako lidé před nimi si brání svá teritoria. Která tlupa zastíní ostatní?

Ve hře Svět po nás se hráči vtělí do role vůdce opičí tlupy a postupně z malé tlupy o pár tamarínech budují nejmocnější tlupu, do které se přidají šimpanzi, orangutani nebo i gorily. Hráči musí při rozšiřování tlupy o nové členy zajistit také dostatek potravy, a absolutním cílem je získávání bodů, které určí nejúspěšnějšího vůdce opičáků.

Příprava hry

Nejpodstatnějším herním prvkem jsou karty opic. Když vynecháme startovní tamaríny, tak jsou jich celkem 4 druhy (šimpanzi, mandrilové, orangutani a gorily), každý druh ve dvou úrovních (1. a 2.). Těchto osm balíčků hráči zamíchají a vytvoří z nich dobírací balíčky karet.

Dále se vytvoří společná zásoba žetonů surovin/potravy: květiny, ovoce, obilí a energie.

A hráči si pak vezmou svoji herní desku a osm základní opic - tamarínů. Z těch si zamícháním vytvoří svůj dobírací balíček členů tlupy.

Privátní: game.of.three.webp

Na svých stupnicích vítězných bodů a zuřivosti si umístí ukazatele na hodnotu 0. A souboj tlup může začít.

Průběh hry

Samotná herní partie probíhá na kola, která hráči odehrávají souběžně. Každé herní kolo se skládá ze tří fází:

  1. Sestavení tlupy

    Každý hráč si dobere z balíčku své tlupy 4 karty opic a umístí je před sebe do řady tak, aby zkombinovali rámečky různých efektů pro maximální zisk. Některé rámečky jsou celé uzavřené na jedné kartě opice, ale pro využití jiných rámečků je potřeba zkombinovat jejich části ze svou vedle sebe ležících karet.

    Následně hráči vyhodnotí postupně všechny 3 řady rámečků na svých vyložených kartách opic. Pokud rámeček není uzavřený, nelze jeho efekt využít. A pokud se hráči nehodí efekt některého z uzavřených rámečků, může ho vynechat.

    Privátní: troop.of.monkeys.webp

    Efekty rámečků jsou například okamžitý zisk nějakých surovin/potravy nebo vítězných bodů. Někdy může být tento zisk podmíněn zaplacením jiných surovin nebo vyžadují určité složení opičí tlupy (např. 3 různé druhy opic) a podobně.

  2. Přilákání nových opic

    V této fázi si hráči souběžně pomocí určitých žetonů připraví, jaký druh opice chtějí přilákat do své tlupy. Když mají všichni zvoleno, otočí tyto žetony a musí za zvolenou opici zaplatit potřebné surovity. Opice 1. Úrovně stojí 3 žetony potravy a opice 2. úrovně žetonů 6. A druh opice pak určuje samotnou surovinu. Orangutani vyžadují ovoce, gorily obilí, mandrilové květiny a šimpanzové nejsou vybíraví, ti se spokojí s libovolnou potravou.

    Získanou kartu z vrchu daného společného balíčku si hráči dají navrch balíčku své tlupy.

  3. Odpočinek

    V rámci této fáze hráči odhodí 4 v tomto kole zahrané karty své tlupy na odhazovací balíček a také si zpět vezmou žeton volby lákané opice z fáze 2.

A takto hráči opakují kola, dokud nedojde ke splnění vítězné podmínky (typicky zisk 80 bodů).

Konec hry

Herní partie Světa po nás obvykle končí tím, že některý z hráčů získá 80 vítězných bodů. Ten se pak stává i vítězem hry.

Někdy se může ale stát, že při hře dojdou karty určitého druhu opic. Pak hra končí také a vítězí hráč s nejvíce body, i když nedosáhl běžně potřebných 80.

Autor: Zeus

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Trosečníci
Trosečníci
Akt. cena: 880 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas