Řím - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Corfix
Queen Games
Autoři: Stefan Feld
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

nevyváženost hry

Nějak jsme se dostali až v roce 2018 k této dvojkovce a ač se nám téma velmi líbí tak se nám po cca 10 partiích zdá že hra trpí na nevyváženost a velký prvek náhody (což je u Feldas velkým podivem) a proto neustále hledám v českých pravidlech (poplatných době vzniku) co hrajeme špatně.

Problémem se nám jeví jak hra dokáže být krátká např po pěti až deseti minutách je konec - z deseti odehraných partií skončily tři partie v třetím kole, kdy soupeře pojely kostky, nedošlo mu forum, neměl z čeho čerpat body a nenalízal nějaké karty kterými by tomu "ztrácení bodů" na začátku každého kola zabránil a druhý soupeř mu třeba zrušil jednu dvě osoby nějakým útokem Hrajeme to dobře ? To kolísání příjmu/výdaje bodů je strašně strmé.

Opravdu mám na začátku jako hráč jen 10 bodů, přičemž v prvním nuceně klesne počet bodů na 8 ?

Nebo naopak jsme měli pár herních partií které byly i vyrovnanější ale zase třeba hrač na tahu ani nechtěl aktivovat forum pro sběr bodů aby se nevyčerpala společná zásoba bodů (čímž hra dle pravidel "okamžitě končí", dohrává se vůbec tah ?) a on by beztak na při závěrečném součtu body prohrál

Prostě mi celý sběr/výdej bodů připadá jak na houpačce a chci věřit že někde děláme při hraní chybu...
2.4.2018 18:19:56 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Já to vidím taky tak. Když se to kdysi objevilo, byl jsem nadšený z inovativního mechanismu a doufal, že se to doma stane hitem. Ale ne, po pár partiích jsme dospěli k témuž názoru jako ty. Buď jsme něco fatálně nepochopili, nebo to prostě nefunguje. Budovy jsou krutě nevyvážené, vůbec to není zábava. Jako by to ani netestovali.
Na domácí úpravy jsem nenašel morál.
Ale slyšel jsem pár zkušených lidí říkat, že je to baví, tak pořád nevím, jestli to přece jen nebylo námi...
Ovšem naposled jsem to měl v ruce před (mnoha) lety.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

2.4.2018 19:44:50

....

Tá hra je hlavne o náhode ale že by bola až tak nevyvážená ako píšete sa mi nezdá.Mna skôr prekvapilo že hru ste už skončili v treťom kole,veď prvé dve kolá nemáte obsadené ani všetky miesta pri zetonoch.Dohrat ju do piatich minút sa nám ešte nepodarilo.

2.4.2018 20:52:50

,,,> tak počítej se mnou:

předpokládejme že ti během tří kol nedojde ani jedno forum nebo legat resp karta kterou se dají generovat nějaké body:

1) v prvním kole zaplatíš 2 žetony a celkem jich máš 8
- soupeř ti Nerem/Sicariem zničí anebo Gladiatorem vrátí do ruky další 2 karty a zbývají ti vyložené dvě karty u žetonů

2) v druhém kole zaplatíš 4 žetony ztrátu a zbývají ti poslední 4. Teď víš že pokud nepostavíš do dalšího kola žádnou kartu tak ve třetím kole chytneš automaticky ztrátu dalších 4 bodů a je konec.
Takže tomu předejdeš jediným možný zpusobem a to pasivním nákupem karet/peněz a vynesením karet a je velmi malá pravděpodobnost že se ti podaří postavit/najmout 2karty tak aby ztráta byla jen dva body.
Na nějakou aktivaci karet a protiofenzívu nezbývají akce.

3) Ve třetím kole chytneš opět ztrátu dva body a zustávají ti poslední dva....Jediná záchrana je prostavět se do šesti karet, tak aby ztráta byla nulová, což opět vyžaduje pasivní přístup a postavit v jednom kole 2 karty (čímž je opět zahozen celý tah, tak aby sanoval tu další nadcházející ztrátu bodu)

Je zvláštní že tento scénář nás potkal ve třetibně her kdy to jeden z hráčů projel na začátku bez nějaké možnosti se aktivně bránit (jen pasivně umenšoval bodovou ztrátu) - Úderník

...

Ak Ti súper zlikviduje Nerom alebo Sicariom Tvoju kartu,tak odhadzuje aj on.Takze v ďalšom kole platí za chýbajúce postavy.Gladiator dáva na ruku vždy iba jednu kartu.Nemam pravidlá pred sebou ale dúfam že to nehráme zle.

2.4.2018 22:17:09

hmm

Kdysi jsem ji hrával hodně často a nepřišla mi až tak krátká nebo zcela nevyvážená. Samozřejmě jsou tam kostky a karty což jsou náhodné prvky mechaniky.
Někdy bývá problém aktivovat fórum, protože nepadne kostka. Stávalo se to i když člověk měl vyložené dvě tak je nedokázal dlouho aktivovat. Pokud hráč pracuje s fórem musí se druhý hráč snažit mu ničit karty aby mu snižoval přísun vítězných bodů. Poté se může hráč co hraje fóra dostat do potíží protože hrál pasivně a díry se bude snažit jakkoliv zalátat. Nedokážu si představit konec hry po 3 kolech. Ve hře je na začátku 16 bodů o které se hraje z toho první hráč ihned ztrácí 2 body takže 18 Bodů. Pokud hráč druhému hráči zničí kartu tak to bude na začátku druhého kola hráče i více jak 20 bodů. Možná je možné když člověk aktivuje Fórum s Basilikou a Chrámem a když se hráči nebudou všímat a pojedou si pouze hrabání bodů, ale moc se mi to nevybavuje. Co se mi vybavuje byl Mercátor což byla silně zničující karta ve hře a nejvyšší nebezpečí protože dokázal vysosnout vítězné body soupeře.


Možná zkus teoreticky popsat postup jak se Vám podařilo vyhrát ve třech kolech. Třeba se tam vyloupne chyba na kterou příjdeme a hra získá nový náboj.

3.4.2018 10:29:28

Nevyváženost ???
Hmm, hmm ... osobně si taky myslím, že jste museli hrát něco blbě. Kdysi to také byla u nás jedna z nejoblíbenějších her a nahráli jsme kvanta partií a pokud si vzpomínám, tak to byly rozhodně delší partie než 3 kola. Jak už tady bylo zmíněno, tak jediná problémová karta byl Sicarius a ten se omezil home pravidlem, které si myslím bylo v diskuzích odklepnuto i Feldtem.

Zkus se mrknout na přehledovou kartu, kterou jsem kdysi dělal a která je tady ke stažení. Pravidla jsou tam zestručněna jen v bodech a je tam i přehled všech karet. Možná přijdeš na nějaký kiks.

3.4.2018 11:36:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Nevyváženost

...tak do jisté míry kostky jsou kostky, ale pokud si pamatuju, tak to zas až tak hrozný nebylo. Naopak bylo víc partií, kdy jsme se přetahovali o body a bylo to napínavé a zábavné. Jen jsme toho, tuším Mercatora trochu upravili, že může za tah sosnout omezený počet bodů soupeři...

3.4.2018 13:57:09

...
Ten postup jak jde hra prohrát v pár kolech jsem již popsal níže a znovu jsem si pročetl anglická pravidla a až na jeden kiks u karty Gladiator (tam je v cz pravidlech nešťastná formulace, gladiator vrací do ruky jen kartu postavy, ne kartu stavby) si myslím že to hrajeme správně...připadá mi že hra je daleko náchylnější ke ztrátě osobních (přidělených) bodů ze začátku, už jsme zkoušeli i home rule přidělit každému hráči bodů 11

3.4.2018 14:22:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Úderník

Přečetl jsem si ten postup co jsi dole popsal jak prohrát ve třech kolech. Pokud se podaří někomu v prvním kole vzít dvě karty tak to je zlý, ale povětšinou jsme hry začínali zaděláním děr, aby člověk nekrvácel s vítěznými body. Pokud by někdo opravdu dostal dobré karty, těch přímo útočících je 9. z 52 karet. Dostat 2 útočící karty a ještě je na začátku aktivovat musí být štěstí. Možné to je, ale pak je další otázka jestli přehodíš jejich obranu. Nero a Sicarius se odhazují po použití takže za použití vlastně platíš VB.
Hele Úderníku :o) tě podezírám že hrajete taktiku ALL IN, nebo fotbalověji ALL offensive, padni komu padni :o)

3.4.2018 15:18:18

Nevyváženost
Hru Řím mám hodně rád, mám ji už asi 10 let a mám nahrané desítky partií. Karty ve hře jsou zcela jistě nevyvážené a náhoda značná. Ale o tom podle mě hra je, zpočátku musí hráč hrát s tím co má, používá např. legáty, consuly, atd. ikdyž v pozdější fázi by o ně nezavadil. Improvizuje. Pokud hra neskončí brzo, třeba do 5 tahů, přesouvá se do střední fáze, kde už dostává prostor i nějaká ta taktika. Jsem odpůrce house rules, hrajeme Řím přesně podle pravidel, i s originálním Mercatorem, i s fóry, i s Nerem a Sicariem. Největší nevyváženost, kterou hře vyčítám, jsou přesílená fóra. Je hrozně snadné na ně hrát a vyhrát, špatně se ničí, obrana 5 je krutá (přitom to je v duchu hry civilní stavba, co by měla spadnout i na dvojku od legionáře.

3.4.2018 22:27:19

Addam

Pravdu díš ....

3.4.2018 23:10:41

....

Včera jsem dali dvě partie, které mi opět ověřily mou teorii. A více méně potvrzují slova které tady napsal uživatel Addam.

1) V první partii jsem byl poražen v na začátku pátého kola. Soupeř proti mě jel Gladiatora s Hercem. Dvakrát se tří kol mu padly odpovídající žetony, takže hercem zopakoval gladiatorovo vrácení karet do ruky a v každém kole jsem krvácel za tři body. Nemaje Věštce ani forum neměl jsem se jak účinně bránit. Byl jsem prostě ohlodán na kost.

2) Partie byla dlouhá, reps oba hráči přežili začáteční výkyvy bodů a podařilo se jim dosáhnout šesti vyložených karet ale došlo tam přesně k opačnému extrému, kdy se soupeř dostal dříve k dvojici fór mezi které šikovně umístil Baziliku (ta karta co přidává +2 body, když leží vedle fora) a při jednom hodu kdy hodil čísla odpovídající oběma forum se významně bodově napakoval. Hned od prvního kola měl vyloženou věž, která dělá obě fora prakticky nezničitelné (přpadá v úvahu jen Nero a Centurion jinak nic). Vozataj který snižuje obranu budov o -2 byl v odhazovacím balíku a neměl jsem se k němu jak dostat. Došlo k situaci kdy jsem nechtěl se svým jedním forem brát poslední body, neboť bych bodově prohrál a spíš jsem raději dělal hluché tahy tak abych spíš body odevzdal a soupeř při svém tahu už nevybral úplně vše. Nakonec to stejně byla prohra, neboť dvě fora jsou prostě víc než jedno a pravděpodobnost je tam prostě vyšší.

Končím tuto debatu a nelámu nad hrou hůl, ale viděno optikou roku 2018 se jedná o hru pěknou, rychlou avšak děsivě nevyváženou s hratelností jako na houpačce.

4.4.2018 09:04:13

Vybíráme z Bazaru

Pán Prstenů: Putování po Středozemi
Pán Prstenů: Putování po Středozemi
Akt. cena: 1300 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas