Plains Indian Wars

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Plains Indian Wars - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: GMT Games
Autoři: John Poniske
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

První dojmy

Tyhle dojmy jsou po první odehrané solohře. Nemám moc rád, když mám v portfoliu stejné hry, ale když jde o indiány :-) V každém případě nelituji. Podobnost /inspirace se systémem Birth of od Academy Games se nezapře. GMT však k němu přistoupilo po svém, nemohu říct, že je to lepší, ale je prostě jiný. Věřím, že ve finální části hry, kdy se zuřivě počítají převahy u tohohle GMT systému, budou ještě zuřivějšíi a zdlouhavěji počítání bodů a varianty držení území. Kdybych měl vypíchnout negativum jsou to pravidla. Mrzí mě stávající trend u GMT her a pravidla jsou dosti děravé, dokonce chybí některé číslované odstavce, na které se odkazuje jiný odstavec. Pravidla jsem si pročítal opravdu podrobně a některé věci jsem se vůbec nedozvěděl až z diskuze na BGG. Co mi opravdu chybí a přitom je to zvykem u GMT her, na začátku pravidel slovník s pojmy. Pravidla ohledně bodování jsou jeden odstavec ve stylu, mrkněte se na zadní stranu pravidel, kde je tabulka ze které se třeba dozvíš že jsi celou dobu měl počítat ztráty Kavalerie (zřejmě bokem na papír, čárkování). Tak nějaké pozitivnější informace. Podle pravidel nabývám dojmu, že hra je primárně pro 2 hráče, ale už od dob Birth of her je největší sranda právě ve 4 hráčích. Jsou zde 4 hráčské frakce (Severní, Jižní prerijní kmeny, Kavalerie, Osadníci), přidali 3 nehráčské frakce (pionýři, železnici a Nepřátelé prérijních kmenů). Přičemž za Nepřátele prérijních indiánů může lehce hrát Kavalerie, Pionýři si jedou svoje a snaží se přežít cestu na Západ. Železnice je závislá na přítomnosti Osadníků, kteří pomáhají s její stavbou. Stavba železnice je dost zásadní prvek, který nejenže ukončuje hru, ale její dostavěnou částí jdou dělat rychlé přesuny jednotek z nasazovacích lokací, které jsou pro US hráče dvě St. Louise a později Sacramento, teda poté co se železnice protuneluje přes Skalisté hory. (hází se kostkami, ouch).

Eventy jsou velmi často závislé na frakcích, které v daném kole již odehrály. Většina eventů vůbec nereflektuje dění na mapě, jako kontroly území, atd. Prostě vypukne Zlatá horečka v Black hills a najednou je tam hromada Osadníků a s nimi Kavalerie. Pionýři jsou taky zcela nezávislí a jejich touha za lepším životem na Západě je žene rovnou pod skalpovací nože. Přitom obě strany bodují jejich úspěch či selhání. Tady nastupuje Kavalerie, která jim čistí trasu a zároveň podporuje Osadníky, zabrané do stavby železnice. Boje jsou taky trochu jinačí než jsme byli zvyklí z Birt of. Hlavně tím, že na kostkách nejsou Útěky jednotek. Ale je zde mírové ukončení bojů, pokud na kostkách obou stran padne aspoň jeden symbol „zlomeného šípu“, jsou ignorovány aktuálně hozené ztráty a strana s méně jednotkami musí ustoupit. Blbé je že se tak dohodne Kavalerie spolu s Osadníky a může klidně opustit bezbranné Pionýry, pokud právě ustupují. Zase výhoda Pionýři, ustupují směrem na západ. Když to shrnu, to co Academy games udělalo jednoduše, GMT udělalo po svém složitěji a s plno doplňkovými pravidly, na které musí člověk pamatovat, ale povedlo se jim tím nastolit úplně jinou atmosféru ze hry. Určitě se těším na další zahrání s lidskými hráči. Jinak solohraní je samostatný sešit s plno scénářema, které však asi nejsou úplně jasné, protože se často vyskytují dotazy na BGG právě k některým scénářům. Ovládání AI frakcí je pomocí d12 a d6 kostky a očíslovanými regiony.

2.5.2022 13:44:48

Moc zajímavá hra co jsem koukal na BGG tak asi funguje dobře ve dvou hráčích což není u GMT tak časté. Byla by fajn kdyby vyšla v CZ.

13.12.2022 15:21:29

Charitativní aukce

Bylo nebylo - dobročinná aukce
Bylo nebylo - dobročinná aukce
Akt. cena: 777
Končí za: 1 den

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Ubongo
Ubongo
Akt. cena: 360 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas