Pax Renaissance - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Renesance
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Sierra Madre Games
Autoři: Matt Eklund
Phil Eklund
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Pax Renaissance - srovnání 1. a 2. vydání

Ahojte,

chtěl bych se zeptat, co si myslíte o obou vydáních této deskové hry "Pax Renaissance"? Je podle vás druhá edice lepší designem a dalšími komponenty než první edice? Rozhoduji se, kterou edici si pořídit. Mám možnost koupit ještě novou první edici s rozšířením (cca 1200,-), která by byla v celku levnější než druhá edice. Někteří jsou toho názoru, že design druhé edice je horší než předchozí, další tvrdí, že po 2. edici už se nebude hráč vlastnící také 1. edici již vracet zpátky k 1. Kterou verzi byste si koupili a proč? A má vůbec cenu tuto hru kupovat, když ji budu hrát převážně ve dvou hráčích?

Děkuji za diskusi.

2.4.2023 22:30:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Dlouho jsem odolával pořízení druhé edice, když už jsem vlastnil první, zejména kvůli bgg komentářům, které říkaly, že některé změny nejsou tím správným krokem vpřed. Nakonec jsem samozřejmě podlehl. Po čase jsem se rozhodl nechat si jen tu druhou a první pustit do světa.

První edice je takovou ekonomickou / kapesní verzí. Pevná deska a lepší celková prezentace z druhé edice sluší hře ale výrazně více. S negativy (pro mě) v podobě změn barev figurek a malými ikonami vlivu, které docela splývají, jsem se docela rychle sžil. Ostatní změny jsou dobré a grafika na kartách je určitě lepší. 

Pokud hru nemáš ještě vůbec a AJ není problém, doporučil bych rovnou druhou edici.

Ve dvou se dá, ale zkuste si k sobě sehnat třetího, pak je to teprve to pravé.

2.4.2023 23:49:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Naprostý souhlas s tím, co už tu řekl Sjone.

Herně jsou obě edice velmi podobné, změnilo se jen pár drobných pravidel. V 2e je asi 10 nových karet a některé další jsou upravené.

Hlavním rozdíl je v grafice. Mě osobně se líbí oba styly, ale většina lidí spíš preferuje 2e a považuje ji za hezčí. A těch pár drobných ikonek si člověk zvykne. 

Pokud ti nevadí angličtina, tak bych šel spíš do 2e.

Já tu hru často hraju ve dvou hráčích. Ale je to hra, která funguje ve všech počtech. Ve dvou je rychlá a taktičtější, ve čtyřech je to víc o skrývání svých úmyslů a přesvědčování ostatních k pojíždění aktuálního vítěze.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

3.4.2023 08:31:35

Za mne je lepší první edice. Právě tím, že je skladná, ikonky a hlavně texty jasné a přehledné.

Druhá edice přinesla velmi zajímavé změny a za mne docela dost, nová obchodní cesta, možná změna všech států na různé víry, královské páry, “represované” jednotky jdou na kartu státu i když je nikdo nevlastní.

Ale ta grafika nám nesedla, spoustu malého textu (hlavně akčního). Vypadá to, že to tvořili pro TebletopSimulátor a tlačítko ALT:)

Jen bych ani jednu variantu nikdy víc už nehrál ve 2. Paxy za mne nejsou prostě dvojkovky. Prostě vždy tam byl pocit jednoho z hráčů, že nemá šanci druhého zastavit.

 

6.4.2023 11:47:33

Vybíráme z Bazaru

Čarostíny
Čarostíny
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 8 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas