Ostrov - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Editrice Giochi
Parker Brothers
Stronghold Games
Autoři: Julian Courtland-Smith
Rok vydání: 1982
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Chyby v českém překladu

Píšu to sem spíše pro sebe, až budu příště zase tápat.

Skok do vody

Pokud chce objevitel opustit loď a skočí do vody, tak skáče do vody na to samé políčko, na kterém stojí loď, ze které skákal. Neskáče na sousedící políčko, jak je chybně v českých pravidlech uvedeno. 

V anglických je to jasně uvedené: Explorer tokens become Swimmers, when they jump from a Ship into the sea space on which that ship is.

Blackfire překlad: Z objevitele se stane plavec, když vyskočí z lodi na sousedící políčko moře.

Vodní vír

Vodní vír zničí všechny žetony, tedy včetně lodí.

Anglická pravidla: remove from the game all Swimmers, Sea Serpents, Sharks, Whales, Ships and Explorers

Blackfire překlad: odstraňte ze hry všechny plavce, mořské hady, žraloky, velryby a objevitele. (na lodě se tu jaksi zapomnělo)

Výzva přelidnění

je to sice po třetím přečtení pochopitelné, nicméně i tak to zde poznamenám. Přelidnění se týká přípravy hry, ne průběhu hry.

Anglická pravidla: during the game setup, the players can place up to two Explorer tokens on Terrain tiles…

Blackfire překlad: v průběhu hry mohou hráči umístit až dva žetony objevitelů na jeden dílek terénu…(správně to mělo začínat “během přípravy hry…”)

---

Zkrátka Blackfire opět nezklamal a jednoduchá pravidla dokáže zkomolit tak, že nedávají logiku.

24.8.2023 20:42:22 | Upraveno autorem (porovnej)

LoL :D Tak to hrajem blbě ten skok z lodi do vody, pak jsme řešili, jestli můžu tedy skočit z lodi na loď, ale to jsme zavrhli, no a výstup z lodi na ostrov už je tak, že tam nemusím nejdřív skočit do vody a pak až na souš že ne? Můžu skočit z loďky rovnou na břeh?
Při přípravě tedy můžu dát až dva objevitele na jeden hex? To jsem nějak přehlédl, ani to nebylo potřeba, hexů je pro 4 hráče dost, ale takto by to dávalo víc šancí jich víc zachránit a asi by byla i zajímavější přetahovaná o lodičky..

25.8.2023 08:57:19

Rozmyslam, ako to hravame.  :) 

Prvy bod asi pre nas irelevantny, nespominam si, ze by niekto niekedy dobrovolne skakal z lode do vody a pri vodnom vire sme tusim odstranii vzdy vsetko (sme asi necitali poriadne prelozene pravidla)

@Serenitka pri beznej hre sa na jedno policko dava len jeden panacik, ten komentar vyssie sa tyka vyzvy preludnenie (t.j. moznej variacie hry). a samozrejme na jedno policko moze ist viac panakov pokial sa hra rozsirenie pre 5-6 hracov.

25.8.2023 12:56:40

@greeneyes Přelidnění.. teď bych se musel podívat do pravidel, jestli to tam je nějaký další formát hry, to mi nějak uniká, ještě jsem viděl někde jakoby minirozšíření chobotnici, které mi ale přišlo zbytečné a hrát to ve více než 4 lidech.. to bych musel mít další barvy meeplů ne? 

25.8.2023 13:19:11

Vybíráme z Bazaru

Podezřelí - MacGuffinova aféra (promo případ)
Podezřelí - MacGuffinova aféra (promo případ)
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas