Memoir '44 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Days of Wonder
Edge Entertainment
Autoři: Richard Borg
Rok vydání: 2004
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Útesy

Ve scénářích 4 a 5 základní hry ( Pointe du Hoc a Omaha Beach), a předpokládám, že i leckde jinde, je karta kopce myšlena jako útes a má tedy pro jednotky “zespodu” cenu pohybu 2, ale jednotky “nahoře” jí mají brát jako kopec. Tedy jednotka přilepená z “horní” strany má postih -1 kostku pro boj. 

  1. Není to nesmysl? Ta bránící jednotka má útočníky přeci jak na střelnici … pokud je to útes. Navíc se jedná o Rangers, tedy útočník vyběhne na útes a může ještě i zaútočit. Už tak je obránce rád, že přežije rozkaz dvěma jednotkám v sekci a ještě má postih na útok.
  2. Podobně, záležitost úrovně, to s útesy vnímám i při pohybu spojenců po pláži. Obránce je přeci na útesu, ačkoliv o krok zpět. To nevidí na pláž? (kopec je neprůhledný) Chápal bych bod přímo pod útesem (když nejsou přímo na té hraně), ale další hex by přeci měl už být vidět. To není o zjednodušení hry, to by bylo na popravu celého lokálního velení, takové obranné pozice. ;-)

Hrál jsem to teď (scénář 4) a je to více méně poprava obránců. A to jsem měl u spojenců většinu času jen jednu, či dvě karty k použití. Zbytek na levý sektor, kde jsem neriskoval útok proti bunkru a dělostřelectvu.

Nebo jsem to pochopil špatně?

Ta záležitost s útesem vypadá stejně v originále i v překladu, co jsem si tu stáhl. Hraje to někdo jinak, nebo to respektujete? Jak to vnímáte?

15.1.2023 07:01:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

Memoir '44 nie je ultrarealistická hra a má hafo zjednodušení kvôli hrateľnosti. Autori vždy odporúčajú, najmä pri takýchto špecifickejších scenároch, hrať vždy za obe strany, spočítať na konci body a určiť víťaza. Niektoré scenáre sú totiž nastavené, aby mierne favorizovali jednu zo strán, navyše sú tu vždy aj karty (ako spomínaš), ktoré ti môžu, alebo aj nemusia prísť na ruku.

-------------------
Prekladateľ Joe

15.1.2023 08:55:43

Scénář jsem hrál “sólo”, tedy “z obou stran” a němců (tedy hráče za ně hrajícího) mi bylo z výše uvedených důvodů líto. Chápu historický rozměr a na zahraničních fórech jsem četl i zdůvodnění toho, proč vlastně nebylo na pláž vidět (že to tak je i ve skutečnosti) Historie-nehistorie, měl by tam být prostor k tomu vyhrát pro obě strany. Předesílám, že jsem si to i tak moc užil, stejně jako třeba pro němce podobně nevýhodný scénář první, který jsem hrál proti živému soupeři. Trochu mi to připomíná Odhodlaní:Severní Afrika, kde Itálie hraje povětšinou jen roli brzdy spojeneckého úspěchu. A zopakuji, obě hry mně baví a hraju je rád. 

Nehledám ultrarealistický zážitek. I proto bych čekal vyrovnanější podmínky a i proto jsem se ptal, více do pléna, jestli to někdo třeba nehraje jinak. Nějak to nekompenzuje.

16.1.2023 08:01:28

Vybíráme z Bazaru

Formule D
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 10 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas