Marco Polo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Názory na sílu postav a nejvyšší dosažené skóre

Která postava je podle vás nejsilnější? Vím že hraje velkou roli počet hráčů a rozložení malých měst a karet ve velkých městech, ale se kterou dosahujete průměrně nejvíce bodů a se ktrou jste dosáhli maximum?
U nás je průměrně na tom asi nejlépe Matteo polo, který pravidelně dosahuje při hře dvou hráčů okolo 90 bodů.
Co se týče maximálního zisku, tak to je Wilhelm von rubruk, se kterým jsem dosáhl 106 bodů.
Jak jste na tom vy?
Jinak nechci tím říci, že by tyto dvě výše zmíněné postavy byly přesílené, ale chci tím spíše poukázat na nejuniverzálnější postavu a na postavu s nejvyšším potenciálem, když se to správně sejde.
28.9.2017 02:44:57

Síla postav
Ahoj - za mě to vidím dost podobně. U nás je taktéž velmi oblíbený Matteo Polo, který je univerzálně velmi silný (kontrakt a kostka navíc každé kolo jsou fakt silné bonusy), bodový rekord ale u nás dlouho držel také Rubruk, u kterého ale už záleží jaké jsou akce na městech. Když má jeho hráč štěstí a jsou akce na zisk peněz aby mohl cestovat a následně akce na body či zboží, tak je hodně dobrý. Rashid může dosáhnout také dost bodů díky možnosti nastavovat kostky. Jako velmi silné pak vnímám postavy z rozšíření, Frater Nicolao dostává každé kolo vybrat ze tří darů, Khun Argun může za hru zahrát 6 karet akcí velkých měst, které nebyly použity ve hře, bez kostky jako by na ně dal šestku a při dobré konstelaci darů/kostek jsou dobří. Výborná je postava princezny, která jakoukoliv kostkou umožňuje 2 své akce - 2 zboží + 2 velbloudi nebo krok zdarma. Výtečná na zpracování kostek s nízkými čísly a silné akce. Právě s princeznou se mi povedlo překonat Rubrukův rekord.
Jinak - hraju ve dvou, ve 4 hráčích bude asi velmi dobrý Berke Khan a možná i Mercator či Kublai Chan, ale ve dvou mi přijdou nejslabší.

28.9.2017 11:11:44 | Upraveno autorem (porovnej)

souhlas
naprostý souhlas... akorát jsem postavy z rozšíření nehrál, takže nemohu soudit, ale na bgg se hodně píše, že jsou nejsilnější. Jinak ve více hráčích musím souhlasit se sílou berke khana, kublai khana, ale mercator už je podle mě silný i ve dvou. Jinak také tak 90% partií hraji ve dvou a i ten rekord ze hry dvou hráčů.

28.9.2017 14:57:21 | Upraveno autorem (porovnej)

103
Nejvíce, co jsem viděl, ve 4 hráčích za Mercatora.

28.9.2017 15:58:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Princezna
Princeznu jsme zakázali po dvou hrách :-)
Ale hráváme teda jenom ve dvou.

28.9.2017 16:04:19

130
Ve 2, rovněž s Mercatorem...

28.9.2017 16:15:09

125
Rekord aktuálně u nás drží Matteo Polo, jinak s princeznou jsme dali 121 a s Rubrukem 118, další si nepamatuju přesně, ale vím,že přes stovku jsme dali i Khun Arguna, Fratera Nicolaa a Rashida, vše ve dvou hráčích

28.9.2017 16:22:19

.
Z rozšíření nás hodně překvapila Zlatá horda, papírově mi přišla nic moc, ale žena mě s tím neuvěřitelně natřela.. já mám rekord za Rubruka (120+), jak jde někde sehnat dost peněz, tak je brutální, ale v určitém settingu bude naopak tragický..Matteo je určitě tier 1, taková sázka na jistotu..není tolik závislý na tom, co je kde na mapě.
Kdo mi přijde dlouhodobě slabší je Kaprini, Kublaj Khan a Fratre Nikolai ani u Nikola s Marcem nepamatuju žádnou epic hru.. A třeba princezna mi nijak imba nepřijde (jako dobrá, ale že by měla winrate na banování, to ne teda:)

Ale fakt si myslím, že se tvůrcům podařilo to vybalancovat solidně.

29.9.2017 15:06:19

skp

Asi nekde delame chybu...

Ola,

Jako hrali sme zatim dve hry ve dvou ale meli jsme max. 43 bodu...kde delame chybu? Mne to prijde strasne kratke, za 5 kol nevidim sanci postavit 10 obchodnich stanic nebo navstivit 4 ruzne mesta...

Hrali jsme zatim jen ty 4 postavy co doporucuji na zacatek.

28.1.2018 19:29:37

.
Hrali sme to viac krát a skóre sa u víťaza pohybuje cca 50 - 80 bodov. Všetky stanice postaví málokto. Mestá na kartách sa mi často podarí navštíviť všetky. Treba si dobre prezrieť akcie miest. Ak je tam akcia na príjem peňazí, cestuje sa ľahšie. Na splnenie kariet potrebuješ +/-12 pohybov, to chce cestovať v každom kole o 2-3 zastávky.

28.1.2018 19:47:41

skp
Ahoj,

Jsou to jen první dvě hry, takže bych se nebál, že skóre neporoste, myslím si že většina začínala pod padesátkou. Nechci moc spoilovat, páč ta hra nabízí úžasný pocit z objevování jejích strategických tajů, ale mám pro tebe takové čtyři malé tioy do začátku:
Vykašlete se na úvodní setup: polovina z kouzla hry spočívá ve výběru postavy a v počátečním plánování. Skočte do "pokročilé varianty", ta počáteční hře hodně ubírá imho.
Kontrakty jsou důležité: ano, máš nějaké karty cílů, ale netřeba zapomínat ani na kontrakty. Mnohdy je výhodnější nesplnit komplet kartu cíle a raději nabrat body za kontrakty.
Cestování je provázané s kontrakty: Některé kontrakty ti dají jako bonus možnost cestovat i mimo akci cestování. A zase některé akce ve městech a některá malá města ti dají bonus k plnění kontraktů. Využij této vzájemné provázanosti co nejvíc a body se budou řinout.
A poslední tip: Postavit všechna OS je takřka nemožné, pokud na to nemáš správnou postavu, vykašli se tedy na to, bere to zbytečně moc herního času.
Ta hra toho nabízí strašně moc, na to že není zase až tak pravidlově komplexní, užívej si tedy její postupné prozkoumávání :-)
Edit: jo a zapomněl jsem napsat, že to kolik bodů budeš mít a jakou cestou k vítězství se máš vydat je v této hře, více než v kterékoliv jiné co znám, závislé na tom jaké je počáteční rozložení (akce měst, malá města, bonusy měst, karty cílů, dostupné postavy a počáteční kontrakty).

28.1.2018 20:19:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Herní podložky, doplněk ke hře Dračí palác
Herní podložky, doplněk ke hře Dračí palác
Akt. cena: 320 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas