Kapitán Flip - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Piráti
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Paolo Mori
Remo Conzadori
Rok vydání: 2024
Sdílej: Facebook

Na otočku za kapitánem Flipem

Autor: SirEngal | 9.4.2024 | 7

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Teď poslouchej dobře plavčíku, protože ti to nebudu dvakrát vopakovat. Tenhle kapitán Flip, to je ti u všech ráhen vydařená deskovka. A když říkám deskovka, myslím deskovka, žádný tuny plastu tady nehledej.

Když vodevřeš krabici, najdeš v ní úplně všecko, co budeš potřebovat. Vod pytlíku na piráty přes pravidla a lamakarty a celejch deset hráčskejch desek až po čtyři punchboardy, ze kterejch musíš vymlátit všechny pirátský žetonky a mince. 

A do každý mince ještě vysekneš dírku asi tak jako myši v kuchařovejch ponožkách.

krabice se hrou obsah krabice
Krabice se hrou A toto vše je vevnitř. Česky i slovensky.

 

Potom všechny piráty strčíš do toho pytlíku, pohádáš se s vostatníma na jaký desce budete hrát, strčíš mince a mapu doprostřed a ten, kdo si vytáh' desku s černou vlajkou, může začít.

Když přijdeš na tah, zalovíš v pytlíku, strčíš piráta na desku a šmitec. Jenom dobře koukej, kerej sloupec zaplňuješ, protože každej nese nějakej bonus. Jakmile má někdo štyry sloupce plný posádky, dojede se kolo a je vymalováno. Nakonec spočítáš, kdo má největší poklad, a prohlásíš ho tím nejechtovnějším pirátem s nejlepším škunerem a nejprohnanější posádkou.

No a protože to celý zabere asi deset minut, můžeš opakovat, dokud nezakotvíš v nejbližším přístavu. A kdyby ses nudil, hrací desky mají celkem štyry varianty a každou jinou. 

 

Privátní: pripraveno pro 4.jpg Privátní: deska rozehrano.jpg
Připraveno pro čtyři hráče Průběh hry – pokládáme piráty a sbíráme mince ze žlutých efektů (ty šedé se vyhodnotí až na konci hry).

 

S kým že bys to chtěl hrát? S dalšíma takovejma uchama, jako seš ty? No, tak to seš tady správně. Na krabici maj sice natištěno, že je to pro chásku od osmi let, ale povim ti, že na tuhle hru ani nemusíš umět číst. Stačí, když umíš napočítat do pěti, tak jako náš Vrabčák Jack na hlídce. No, jemu taky s konečným počítáním pokladu pomáhá kormidelník. Jestli ale zvládneš napočítat do štyriceti, tak ani kormidelníka, ani maminku potřebovat nebudeš. A jestli už jsi někdy pařil třeba ty vochrápaný královny, nebo ten karak, tak už ti to vůbec nebude dělat problémy. 

Pirátů v posádce je jenom devět kousků, za chvíli je budeš znát jako vlastní boty:

  • Plavčík je rád v partě a dá ti víc bodů, když jich je na tvý lodi víc.
  • Hlídka ti dá čtyry body, ale jenom, když už není nikdo nad ním.
  • Dělostřelec ti dá hned pět bodů, ale běda, pokud bys jich na konci měl tři a víc – to pak skončíš na maděru a bez pokladu.
  • Tesař se s dělostřelcem nesnese a dá ti body, jenom pokud ho vod dělostřelců dáš dost daleko. Asi ho ruší při práci. 
  • Kuchař ti přinese bod za každýho člena posádky, kterýho už máš na lodi v jeho patře.
  • Kartograf ti sice nedá body hned, ale přihraje ti mapu k pokladu, která ti dá na konci každýho kola bod. 
  • No a pak je tu z lidí navigátor a ten ti zase dá dva body za každýho kartografa, kterýhos nalodil před ním. Kapišto? 

    Řek' jsem z lidí, protože se s námi plaví i dvě zvířata:

  • Papouch, který ti sice na konci bod vezme, ale hned při jeho vytažení můžeš táhnout dalšího člena posádky.
  • A naposled Vopici položíš, dá ti bod a ještě tě nechá votočit vedlejšího piráta. 

No ale počkej, jsem to hlava děravá, jak kanoe staré ženy, vždyť já ti ještě nevysvětlil to votáčení. Von je to takovej vtípek, že jo. Jako, když se náš kapitán menuje Flip – to je v tý amerikánštině něco jako Votoč – tak ty, jakmile vytáhneš nějakýho piráta z pytle, tak ho taky hned můžeš votočit a hrát tu druhou stranu. Ale bacha, votáčí se jenom jednou a pak už ho musíš hrát. Teda, když vedle něj potom někdy nepostavíš toho šimpanze. 

 

deska a mapička dělostřelci
Průběh hry – díky položení kartografa má hráč u sebe mapičku s pokladem, která mu na konci každého kola přinese jednu minci. A takto ne, přátelé. Tatínkovi se podařilo mít na konci hry na desce čtyři dělostřelce, a tak bez ohledu na body prohrává. 

 

Když jsem v krčmě u jezera slyšel starého kormidelníka takto pěkně vyprávět o nově vydané hře Kapitán Flip, rozhodl jsem se, že ji také musíme vyzkoušet. 

 

Kvalita komponent 

Už na první pohled je hra produkčně moc pěkně zpracovaná, komponenty jsou bytelné a správně velké. Žetony pirátů, peněz a vlajky pěkně z kartonu, pytlík ze silné látky a i hráčské desky jsou vyrobeny z přijemného lesklého papíru. Ilustrace jsou nádherně komiksové a ke hře opravdu sednou. Komiksově potištěný je dokonce i vnitřek krabice. Je opravdu radost ji s dětmi otevírat a hrát.

Hru jsme vyzkoušeli v různém počtu hráčů od dvou do čtyř (přičemž maximum je až pět) a v každém počtu funguje dobře. Tah každého je opravdu kratičký, takže není nutné žádné čekání, a ani žádná velká strategie se taky nekoná. Jejím absolutním vrcholem je asi zapamatovat si, co je na druhé straně právě zahraného (a otočeného) žetonu, abych využil schopnost daného piráta později, pokud se mi ho podaří otočit vedle zahranou opicí. Body/peníze se přidělují jak v průběhu hry, tak i na konci, spočítat výsledné skóre pak zabere jen chviličku. 

Jediná interakce mezi hráči, na kterou v průběhu hry narazíte, je vzájemné si kradení si mapy pokladů, když někdo vyloží kartografa. 

Pokud bych měl přece jen najít, co vytknout, tak je to až přílišná stručnost pravidel. Například fakt, že hráč, který má u sebe na konci kola mapu, dostává minci navíc, není v pravidlech vůbec zmíněn a tuto informaci obsahuje jen lamakarta. Hru by také mohlo ozvláštnit více interakce mezi hráči – dovedu si představit, že by třeba dělostřelec mohl zničit pár bodů hráči po pravici toho, kdo ho vyloží. 

 

Celkové hodnocení

Kapitán Flip je opravdu povedená krátká hříčka, která sedne dětem cirka od první třídy. Pokud hledáte hru, u které není potřeba moc dlouho vydržet a zároveň má rychlý spád a krásnou grafiku, rozhodně nešlápnete vedle. Velmi kladně hodnotím i přítomnost čtyř různých hráčských desek, které přinášejí hře potřebnou variabilitu a pocit, že se neohraje už po prvním večeru. Moc příjemně mě zaujal i způsob výběru prvního hráče (je to ten, kdo si vylosuje desku s pirátskou vlajkou). Nedostatků je naprosté minimum, takže téměř nestojí za to je zmiňovat.

  • Krátká herní doba, rychlé tahy
  • Žádný text na herních komponentách
  • Variabilita hráčských desek
  • Rychlé rozestavěno, rychle sbaleno
  • Pěkná komiksová grafika
  • Bytelné zpracování komponent

 

  • Minimální interakce mezi hráči (může být i plus ;-))
  • Pravidla by mohla být v některých okrajových situacích trochu specifičtějš
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky za zajímavou a originální recenzi. Čte se to moc hezky. Je vidět, že zkrátka fakt umíš psát.

9.4.2024 21:38:34

@Screen moc díky :) 

10.4.2024 10:23:03

Vybíráme z Bazaru

Space Hulk: Death Angel (karetní) + 2x rozšíření
Space Hulk: Death Angel (karetní) + 2x rozšíření
Akt. cena: 1800 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas