Eldritch Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Nikki Valens
Richard Launius
Rok vydání: 2013
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pár nejasností při hře

Zdravím, dnes jsme si dali za úkol porazit mocného Cthulhu a v průběhu mě napadlo pár nejasností se kterými se člověk může setkat, se dvěma jsme se dokonce setkali sami:

  1. Při vstupu na žeton tajemství byl můj vyšetřovatel (konkrétně Leo) zpožděn a tím pádem ochuzen o akční fázi v dalším kole, ale pořád ještě mohl vyhodnotit střetnutí ve stávajícím kole, bohužel střetnutí způsobilo, že následující kolo bude opět zpožděn. Tedy: sčítají se tyto efekty a měl by být zpožděn dvakrát po sobě, nebo se to druhé zpoždění vyruší? (Já zvolil tu druhou variantu)
  2. Některé efekty způsobí, že hráč může ubrat životy libovolné nestvůře na hracím plánu, nebo ji rovnou odstranit (díky Kozímu Zplozenci), platí to i pro epické nestvůry? Některé epické nestvůry jsou spjaty se Zvěstmi nebo (jako Hydra) přímo s kartou mysterií a její odstranění ze hry bez boje by bylo značné zjednodušení herní mechaniky (zejména když na boj s Hydrou vyšetřovatel nejprve potřebuje meč Y'ha-Talla…kdyby jí odstranil bez boje, nemusí ani shánět ten meč).
  3. Nakonec bych chtěl spíš Váš názor. Měli jsme hotovo třetí mysterium ale pro jeho splnění je nutno ukončit fázi mýtů. Naneštěstí tato fáze nemohla ani započít, protože nezbyla už ani jedna karta mýtů v balíčku, takže jsme automaticky prohráli. Prastarý ale logicky taky nevyhrál protože žeton zkázy byl na hodnotě 3 a ještě se neprobudil, takže jsme se dostali do jakési remízy. Zkoušel už někdo vytvořit si větší balíček mýtů, nebo celkově hrát s neomezeným balíčkem?

    Omlouvám se za delší text a přeji hezký den.
22.5.2021 22:47:34

  1. Zpoždění v akční fázi při vstupu na žeton tajemství u Cthulhu má jen ten efekt, že přicházíš o případné zbývající akce. Takže k žádnému sčítání zpoždění ani nedojde, a ani v případě že bys z nějakého důvodu měl zpoždění ve fázi střetnutí a další ve fázi mýtu, pořád je to jen jedno zpoždění, figurka už je položená a nic jiného jí neuděláš. Takže v tomto případě, když jsi najel na žeton, prostě jsi ztratil případnou druhou akci, pokud to byla tvoje druhá akce, nic se nestane, pak máš fázi střetnutí, máš být zpožděn, tudíž položíš žeton vyšetřovatele na bok a v příští akční fázi nic neuděláš.

 2. Epické nestvůry nelze odhodit, zranit je nějakými efekty lze, pokud tam právě není uvedeno, že vyšetřovatel musí mít třeba nějaký artefakt, pak ji může nějakým jiným efektem zranit jen vyšetřovatel s tímto artefaktem.

3. Pokud není v balíčku karta mýtu, ale máte vyřešena všechna tři mystéria a Prastarý neprocitl, pak vyhráváte. Víc karet bych určitě nepřidával, balíček mýtů funguje jako časovač a vytváří tlak, abyste se snažili hrát efektivně.

22.5.2021 23:28:17 | Upraveno autorem (porovnej)

K prvním dvěma bodům děkuji. Ono to je psáno v pravidlech ale jsou dost dlouhá na to, aby člověk občas něco přehlédl.

K poslednímu bodu bych měl výhradu. samozřejmě že je správně, aby vyšetřovatele tlačil čas a dává to smysl. Bohužel ale máme nahráno dohromady už 5 her a ani jednou nám nedošel žeton zkázy na nulu (při prohře jsme skončili vždy na ty mýty, protože jsme tradičně dostali těžké mysterium a ztratili s ním spoustu času), takže je člověk připraven o celou řadu kontentu, když se prastarý probudí.

Myslím, že alternativou by mohlo být vytvořit ze zásobních karet jakoby 4. část balíčku mýtů, ale chápu, že by to bylo na úkor napínavosti hry. I když při dlouhých večerech nemám problém roztáhnout hru i na 5 hodin kdyby bylo potřeba, jsem už zvyklý z deskovky World of Warcraft.

23.5.2021 10:18:29

Tak poklesu zkázy na 0 by se měl člověk vždy vyhnout, probuzení Prastarého většinou zkomplikuje výhru natolik že je dost těžké to dotáhnout do vítězství, což je v pořádku. Pokud se vám daří držet zkázu dostatečně v rezervě a dojíždíte na to že nestíháte řešit mystéria,je možné že se až příliš věnujete řešení bran na úkor snahy o vyřešení mystéria, ono u téhle hry je prostě potřeba najít určitý balanc v prioritách,navíc také záleží jaký je Prastarý, někteří jsou opravdu těžcí, především ti kde je ke splnění zisk nějakého artefaktu tam se to může někdy nepříjemně natáhnout.

23.5.2021 10:46:20

A ještě doplním, že pokud chcete Prastarého,kde si chcete užít i druhou stranu, tak je tu Syzygy,je v rozšíření Strange Remnants, tam se vždy hraje od určité chvíle i s druhou stranou, pokud si chcete dát delší hru je tu Elder Things, z Mountains of Madness,který vyžaduje splnění čtyř mystérií a má objemnější balíček mýtů a tím pádem bývá hra proti němu o něco delší.

23.5.2021 10:50:34

Prozatím vlastním jen základní hru a Ztracené vědění, ale moc díky za tipy. Chápu že u takto komplexní hry to člověku chvíli potrvá, než to bude mít úplně pod palcem. Mimochodem s těmi branami máte pravdu, zdálo se mi to jako všeobecná priorita. Pro příště aspoň vím, jak upravit strategii.

23.5.2021 16:50:15

Doplnil bych Froggyho, že prioritou je podle mě řešit mystérium. A “kouzlo” hry je, že ti právě hází do cesty rumory (z nichž některé je pravda nutné opravdu řešit urgentně, protože umí prohrát hru/extrémně ji zkomplikovat apod.), brány atd. Navíc samozřejmě člověka svádí to, že by se chtěl napřed pořádně vyzbrojit, nabrat vylepšení svých statů apod.

Musíte to prostě zvládat za pochodu, přičemž mystéria je imho potřeba mít na paměti jako první. Prostě musíte být tak trochu osmiruké chobotnice (pun intended).

23.5.2021 16:55:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Bang!+město duchů+zlatá horečka+nemrtví nebo živí
Bang!+město duchů+zlatá horečka+nemrtví nebo živí
Akt. cena: 25 €
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas