Eldritch Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Nikki Valens
Richard Launius
Rok vydání: 2013
Sdílej: Facebook

TF&K: Rise of the Elder Things II

Autor: tony fivepulse | 4 hodiny 0 minut | 15.4.2023 | 1

Hra: Eldritch Horror + Eldritch Horror: Mountains of Madness

Hráči: Klemos, tony fivepulse

Rise of the Elder Things - The Once-Dominant Species

Vítězství vyšetřovatelů.

Věci z minulosti se již jednou snažili opět získat nadvládu nad zeměkoulí a bohužel se jim to povedlo. Jak dopadl reparát? 

Tonyho reflexe: Konečně se dostávám k zápisu hned druhý den po hře, takže vše bude reflektováno pěkně za čerstva. Tentokrát se nám tedy povedlo, přece jen jsme snad po těch pěti letech herně jinde. Z minulého zápisu vyplývá, že jsme nesprávně rozvrhly role charakterů, což se nám teď povedlo skvěle. Měli jsme dva nabušené kouzelníky, jeden z nich si skoro celou hru nesl blessed, kteří byli schopni zavírat brány. K tomu Kanea, kterého jsme asi začali konečně využívat na to, na co je designovaný (podpora ostatních - předání tahu a vybavení) a nesnažili jsme se mu křečovitě hledat jiné zaměstnání. Poslední ze čtveřice byla Akachi, kterou jsem si vymazili na šikovnou branařku, bohužel chytla cursed, a já jsem ji hloupě poslal do brány, kde samozřejmě neuspěla, trestem jí bylo odebrat 6 (!) mozků (wtf trest). Otevírá mi to otázku, co vlastně dělat s cursed vyšetřovateli: jestli raději nepodnikat žádné riziko a za každou cenu se snažit zbavit prokletí anebo hrát dál a doufat v nejlepší (no spíše ne, skok z pravděpodobnosti 1:3 na 1:6 je fakt dramatický), hoďte do komentů připomínky, nápady.. ;)

Mimo to se nám poměrně dařilo. První tři vylosovaná monstra byla sice těžká (houževnatost kolem 4: Shoggot, Flying Polyp, Dark Young...), dařilo se je nám kouzly likvidovat, brány jsme se snažili situovat na jižní polokouli, ne-li přímo na sideboard, díky schopnosti Akachi, a s jejich zavíráním větší problém nebyl. Mýty mi přišli malinko nezajímavé a monotematické (přijď, udělej střetnutí, odevzdej stopu), nic těžkého. Jeden zajímavý zádrhel nastal ve 4. hodně hry, 8 mýtů dokonce. Přišel náročný rumor, k jehož vyřešení bylo nutné (***spolier alert***), aby jeden vyšetřovatel odevzdal na místě 4 stopy, trestem bylo, že každé zúčtování odebere jeden mýtus, s osmi mýty dokonce jsme dostali velký strach (***konec spoiler alert***). To už byl ale ve hře poslední mýtus, který jsme splnili během 2 kol. Hra teda za mě jednoduší, někdy se to tak sejde, navíc se teda asi i zlepšujeme, lépe využíváme mechanismy hry, taktizujeme, promýšlíme. Hra skvělá, těším se na další. 10:7 pro nás a už 17 odehraných her :O

Jo a bohužel jsme trumpety. Než jsme si sithli uvědomit že Věci z minulosti hrajeme podruhé a namíchat 4 nové mysteria, odehráli jsme jedno, které jsme udělali v první hře. Jedno mysterium u tohoto prastarého nám tedy stále zbýva...

Odehráno v: Brno (Okres: Brno-město)

Komentáře

U Cursed vyšetřovatelů záleží co mají za výbavu, případně jak naboostěné mají vlastnosti, pokud mají dost kostek nebo přehozy, mohou pořád odvést kus práce, třeba takový Rex i když je pořád prokletý, tak pokud se trošku vylepší a nabere dobré věci odvede solidní práci. Jinak pokud to má smysl použít spíš jako podporu, dovést stopy někomu, kdo je využije pro postup v mystériu, nebo mu koupit lístek a předat, aby se rychleji někam dostal atd. i když v zoufalé situaci to člověk stejně pak zkouší i s nimi :)

Jinak co si posledních 170 her vedu podrobnější statistiku, Elder Things patří mezi ty nejlehčí Prastaré (to obecně všichni, kteří mají svou vedlejší desku), jen díky 4 mystériím je hra proti nim delší než obvykle. Každopádně u téhle hry je opravdu znát, když člověk získá zkušenosti, naučí se neplýttvat zbytečně tahy a dobře si sladí spolupráci, neříkám, že se výjimečně nestane, že se vše sejde blbě a není šance i kdybychom hráli sebelíp, ale to je bohužel daň za variabilitu a náhodnost. Ale dlouhodobě to držíme na 80% vítězství a dost proher bývá těsných. 

17.4.2023 16:18:10

Vybíráme z Bazaru

Panství hrůzy
Panství hrůzy
Akt. cena: 1900 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas