El Grande - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Richard Ulrich
Wolfgang Kramer
Rok vydání: 1995
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Nová verze?

Lucky Duck Games oznámili, že ještě letos v Polsku vydají novou verzi této klasiky. Bylo by krásný, kdyby se toho ujal i někdo u nás :)

20.6.2023 11:43:40 | Upraveno autorem (porovnej)

@jibu  Ujme se toho Mindok :-)

26.7.2023 17:20:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Jestli to bude vypadat ve finále takhle (viz diskuze na BGG), tak potěš koště:

https://boardgamegeek.com/thread/3101858/new-edition-announced/page/2

26.7.2023 21:47:37

Joe

@Kospin áno, je to nová grafika. Za mňa ok.

-------------------
Prekladateľ Joe

26.7.2023 22:46:34

Přeju Mindoku s touto hrou mnoho úspěchů. Je skvělé, že se podle mého názoru jedna z nejlepších area control her konečně po téměř 30 letech dočkala českého vydání, takže i hráči neovládající angličtinu si tuto perlu můžou konečně zahrát. Navíc se hráči podléhající hypu můžou sami na vlastní kůži přesvědčit, že velké množství skvělých her vyšlo i dříve než v posledních několika letech.

Na druhou stranu tahle verze je vizuálně neuvěřitelně ošklivá, zvláště pro hráče, kteří znají originál. Mně to připadá, jako kdyby herní plán dostalo pětileté dítě místo omalovánky. Snad se tím hráči, kteří El Grande neznají, nenechají odradit.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

14.12.2023 04:43:12

Vidím to úplně naopak. Z jedné z vizuálně nejhnusnějších her udělali graficky povedený kousek, zvlášť krabice je opravdu nádherná. Otázkou je, jestli hra zaujme současné hráče nebo jestli ji budou kupovat převážně dlouholetí hráči z nostalgie. Když jsem začínal hrát, tak jsme hráli Vysoké napětí, Puerto Rico a Agricolu klidně několikrát denně a považovali jsme je za nepřekonatelné hry. A nová verze jak Vysokého napětí tak Puerto Rica zrovna velký zájem nezažili, trochu se obávám, aby to nebyl osud El Grande. Je fajn, že vyšlo, ale mělo to být dřív, mnohem dřív. Ale třeba se pletu.

14.12.2023 06:48:21

Ačkoliv vlastním i El Grande Big Box, neodolal jsem a kvůli češtině a variantě pro menší počet hráčů jsem si koupil novou verzi. A musím se přiznat, že první dojmy jsou velice špatné. 

Disky špatně drží. Buď s nimi skoro nejde hnout nebo se naopak točí jako pominuté. A je celkem jedno, jak černé středy mezi sebou nakombinuju, protože vždy z toho vzejde pouze jedna z těchto dvou možností. Barvy hráčů mi taky nepřijdou šťastně zvolené, protože některé barvy jsou v dost podobném pastelovém provedení jako herní plán. To skutečně nešlo použít místo fialové a oranžové klasickou žlutou, která by na plánu lépe vynikla? 

Ale co mě zaskočilo nejvíc je to, že v krabici nebyly vůbec žádné plastové pytlíky. Jako hráč deskovek jich mám doma k dispozici desítky, ale co když si hru koupí někdo, kdo to tak nemá? Vybalí karty a figurky z tenkých papírových sáčků a nechá je na volno ležet v krabici, která není ani nijak rozdělená? To mi připadá jako hodně nešťastné řešení.

El Grande je famózní hra a podle mě je to stále nepřekonaný král area control, ale tahle verze na mě teda udělala hodně špatný první dojem.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

15.4.2024 16:31:49

@BuenoExcellente v krabici by měly být papírové krabičky, které si složíš a dáš do nich všechny komponenty. Ale pokud obaluješ karty, tak se tam všechny nevejdou.

15.4.2024 16:57:25

A já si říkal, k čemu tam jsou ty skládací papírové věcičky. No nic proti, ale to radši všechno nechám v plastových pytlíčcích, protože tohle mi díky tenkému papíru připadá celkem fórové. Ale třeba jim křivdím.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

15.4.2024 17:03:45

Tak beru zpět. Ty krabičky jsou celkem obtojné a zrovna El Grande je hra, u které podle mě není zapotřebí mít karty obalené. Takže by mohly stačit. Otázka je, jak dlouho vydrží?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

15.4.2024 17:23:11

Vybíráme z Bazaru

Zombicide Invader : Comic Book Extras Vol. 2
Zombicide Invader : Comic Book Extras Vol. 2
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas