Churchill - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 3
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 300 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: válečná
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
GMT Games
Autoři: Mark Herman
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zážitky z plné hry na 10 konferencí

V prosinci jsme měli v rámci Herní ligy Pardubice další epické hraní deskovek.

 

Původní plán byl COIN Gándhí, ale protože jsme nakonec byli jen tři hrál se Churchill – hra o politickém vyjednávání Velké trojky (Churchill, Stalin a Roosevelt) o postupu v druhé světové válce. Úkolem je sice vyhrát porazit Německo a Japonsko, ale tak, aby si za to vlastní strana připsala co největší zásluhy.

Hráli jsme plnou hru na 10 konferencí. Můj Churchill byl mistr na úvodní řeč na konferencích, i když v této hře se mu moc nedařilo získat úvodní výhodu. Jsem hodně tlačil na středomořskou frontu a tam se dařil rychlý postup. Stalin se potýkal s německými armádami na východě a nedařil se mu postup. Američan se soustředil na Pacifik, a i když měl potíže, dosáhl nějakého postupu. Prvních několik kol nám ponorky ničily lodě v Atlantiku a Američani doplulili do Anglie s velkým zpožděním. 

Stalin brzy rozšířil svůj politický vliv po skoro celé východní Evropě a všude umístil komunistické exilové vlády. Já jsem s Churchillem naopak obsazoval kolonie, abych v půlce hry zjistil, že mám body, i když zůstanou prázdné. Celkem se dařilo i vyvíjet atomovou bombu. 

Protože se Stalinovi stále nedařilo vyjet z Moskvy, začal najednou tlačit téma druhé fronty na západě. Poprvé jsem to sabotoval, aby se Britové ještě mohli blýsknout v Itálii. Bohužel pak se jim zalíbila lyžovačka v Alpách a do Německa z jihu nikdy nedojeli (ani to ve hře nejde). Úplně se zasekl i britský postup v jihovýchodní Asii. Američanům to v Pacifiku moc nešlo, ale zaznamenali nějaké úspěchy, zvláště potom, když mi sebrali velení na obou válčištích.

Ve dvou třetinách hry o kolo později se vylodění v Normandii už podařilo. A s Američanem jsme začali mohutně tlačit tuto frontu, abychom získali věneček v podobně triumfálního obsazení Berlína. A podařil se tam dvakrát průlom (dvojnásobný posun) a v posledním kole jsme tam vítězně dorazili. Stalin tak velmi zuřil, protože jeho armády na východní frontě se za celou hru vůbec neposunuly a zůstaly doma. Za to se mu podařilo propašovat na konferenci téma Mandžuska a v Asii dojel až do Koreje na dohled od Japonska. Obsazení Německa, vynález atomovky a obsazení ostrovů v Pacifiku způsobil, že i Japonsko v posledním kole kapitulovalo.


Při počítání bodů se všichni průběžně drželi na stejné úrovni, ale při počítání bodů za bonusovou agendu z rozšíření se podařilo významně uspět Stalinovi. A s překvapením tak vyhrál, i když jeho armády vůbec nevyjely z Moskvy. V sovětském deníku „Pravda“ vyšla na  titulní straně fotka, jak Rusové vztyčují rudou vlajku na Reichstagu, zatímco na páté byla fotka Američanů jak stále zevlují v Anglii. 

Historii píší vítězové.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

3.1.2023 20:43:46

V této diskusi není zatím žádná odpověď...

Vybíráme z Bazaru

Black Rose Wars: Rebirth - Deadly Masks
Black Rose Wars: Rebirth - Deadly Masks
Akt. cena: 440 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas