Charterstone - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Otázky po odehrané kampani

Ahojky, právě jsme dohráli kampaň a není nám jasné pár věcí. Přehlédli jsme odpovědi v pravidlech, nebo jak to hrajete vy? 

  1. V případě, že stoupnu na budovu, která má jako odměnu, že si můžu dát žeton vlivu na pověst (např. zaplatím jednu surovinu a dostanu zlatak a pověst), dávám žeton vlivu na pověst z mé zásoby, nebo ze společně zásoby? 
  2. Stejně tak, když na pokroku se musím posunout o jedno pole na lodičku, protože na začátku svého tahu nemám žeton vlivu, a můžu ho umístit na pověst. Když ho nemám? Beru ho ze společně zásoby?
  3. Žetony hrozeb se po každé hře vrací do společné zásoby a na každou další hru se zase rozhodí po herním plánu? 
  4. A nejdůležitější dotaz! Na začátku každé hry si bereme všech 12 žetonů vlivu? Na konci kampaně, jsme asi zjistili, že jo.. Ale celou dobu jsme každou hru  hráli pouze s těmi žetony, co nám zbyly z minula.. 🤦‍♀️

A jedna perlička.. To, že má být jen 6 budov ve čtvrti jsme se dozvěděli podle pravidel až v momentě, kdy jeden hráč měl už snad 8 budov ve čtvrti a skoro neměl kde lepit.. Tak jsme to nechali a nakonec jsme zaplnili skoro celý herní plán budovama.. No.. Už máme koupený Recharge Pack a příště to zahrajeme snad lépe.. 😂 

24.8.2022 18:14:57

Ahoj, 

ano, kazda hra zacina s 12 zetony vlivu pro kazdeho hrace. Jak dojdou v dane hre, tak finito. Jsou zpusoby, jak je ziskat zpet, ale nikdy se neda pouzit zeton vlivu primo ze spolecne zasoby. 

Pokud budova vyzaduje vliv na zaplaceni efektu a zadny vliv uz nemas, tak na danou budovu nelze ani jit. Pokud budova umoznuje jako vynos vliv umistit, napr na stupnici povesti a zadny uz nemas, tak smula, stejne pri postupu na stupnici pokroku.

Ano, Hrozby se pokazde umistuji znova, na zacatku kazde hry a na vsechny postavene budovy a to ve vsech ctvrtich i neaktivnich.

K.

24.8.2022 21:55:23

Ahoj, je to už delší čas, ale zkusím odpovědět, třeba se to ještě někomu šikne. 

  1. Žetony vlivu dáváš VŽDY jen ze své zásoby. 
    1. Společná zásoba slouží jen jako místo, odkud si žetony vracíš (např. pekařem). (společná zásoba nám v tomhle případě nepřišel úplně dobrej překlad, protože dává větší smysl, když si každý hráč dává použitý vliv stranou někde u sebe)
    2. Jinak zatímco cenu platíš vždy, u každé z odměn si můžeš vybrat jestli ji chceš nebo nechceš. Takže pokud například používáš budovu, co má jako výnos minci + plachetnici (reputaci), můžeš si klidně vzít jen zlaťák a vliv neumisťovat - pokud Ti to přijde strategičtější. = Budovu, kde umisťuješ vliv jako odměnu použít můžeš, i když ho neumístíš. 
  2. No, neumisťuješ ho vůbec. Viz otázka 1, bereš jen ze své zásoby. O tom ta mechanika je - jakmile přijdeš o vliv, nemůžeš už moc věcí dělat a stáváš se “urychlovačem” konce tím, že vždycky posouváš pokrok, holt bez bonusu (na druhou stranu, s pomocníkem +1VB při posunu pokroku je to fajn boost na závěr). 
  3. Ano, všimni si, že nový rozhoz hrozeb lepíte v kronice do pravidel mezi přípravu hry. 
  4. Ano, každí kolo začínáte s 12. Stejná odpověd jako pro otázku 3 - čtěte pečlivě část “příprava hry”. To není kritika, fakt člověk musí být pečlivý, protože kolikrát se už známý krok přelepí nějakou novější variantou. 

    Ad perlička - schválně jsou v oblasti čtvrti zabarvené zelené hexy odpovídající tvaru budov. 

2.1.2024 21:22:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Duna: Impérium – Luxusní sada vylepšení
Duna: Impérium – Luxusní sada vylepšení
Akt. cena: 2400 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas