Caylus - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Edge Entertainment
Quined White Goblin Games (QWG)
Rio Grande Games
Ystari Games
Autoři: William Attia
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Brána

Ve vedlejší diskuzi GFFT zmínil budovu Brána. Ono se to fakt hraje? A mohl by mi to někdo vysvětlit? Pokud jsem dobře přečetl pravidla - a četl jsem je několikrát, tak brána se vyhodnocuje ještě před drábem. Takže jediná možnost je, mít obě budovy obsazené svojí figurkou. Jinak je to asi zhruba stejný random, jako dát figurku rovnou - to navíc aspoň obsadím zajímavou budou a ne jen tu, co na mě zbude.
Mám nahráno spíš ve dvou a tam jsme bránu jaktěživi nepoužili a ani ve více si nevybavuju, že bych ji viděl v provozu.
Obětoval by někdo kus svého know-how a vysvětlil mi, k čemu to je dobré? Strašně rád bych si na to přišel sám, ale myslím, že pokud k tomu nedošlo doteď, tak už to asi nepřijde :D
23.3.2017 08:03:36

Brána
Tak já se teda rozdělím. :)

Brána rozhodně má svoji funkci. Představ si situaci, kdy dva hráči mají nasysleno hodně a plus minus stejně surovin a chtějí za ně stavět hrad. Oba by samozřejmě chtěli získat přízeň za nejvíc postavených domků do hradu.

Pokud tam půjdu první a soupeř si stoupne za mě, nutní mě k tomu, abych tam nasypal všechno, co mám, jinak mě přebije a přízeň získá on. Pokud to tedy udělám, získám sice přízeň, ale spotřebuju jsem na to hromadu zdrojů. Zatímco on tam postaví jeden domeček, zbude mu spousta surovin a příští kolo nebo spíš kola bude neomezeným pánem hradu, za což získá těch přízní několik.

Proto by pro mě bylo výhodnější jít na bránu a z ní se pak postavit do hradu až jako druhý. Situace se obrátí (pokud tam soupeř vůbec šel) a jako vítěz vyjdu já.

23.3.2017 11:02:37

2 Ranca
-přesně, ve 2 je to hlavně kvůli hradu

-Ve více hráčích se dá operovat s postupem kolem drába. Kolem drába jsou +/- 3 zajímavé budovy. Někdo skočí na drába aby si zajistil kontrolu na tím prostorem, všichni další teď neví kam dráb poletí. Když mu to nechají tak si tam dotyčnej naskáče, když tam skočí sami tak pravděpodobně vyhodili peníz oknem. Takhle dáte bránu a po zapasování již víte mnohem lépe zda má smysl se tam nacpat. Můžou zapasovat (pokud dráb není zároveň hospodskej), aby to prodražili, ale někdo tím hospodským většinou je a zůstane mu volná deska. Je dobré mít nějaké suroviny v zásobě když se skáče na bránu aby se v případě dalo skočit aspoň někam.
-Taky se brána dá hrát když jste začínají anebo druhej hráč a jste low cash, hospodským nesmí být vedoucí hráč. Hned skočíte na bránu a příštím tahem pasujete. Velmi dobře jde taktikou brána-pass udržovat pozici vedoucího hráče hlavně když ostatní hráči jsou low cash. Rozhodně vám zbydou zajimavá pole kam skočit. Cash vám zůstal stejnej, ale ostatní pokud budou pokračovat ztratí docela dost peněz což vám dá v dalším kole možnost dohnat tuto ztrátu. Případně i něco získáte a ztráta nebude tak velká.
-V nejhoršim se skoro vždy můžete rozhodnout mezi možnostmi hrad (pokud tam z důvodů taktiky nikdo nešel), 1.-2. hráč a hospodskej.

23.3.2017 11:59:53

hm
zajímavé :)
Ale zatím mi pořád vyplývá, že hodně situační. Každopádné díky za názory

23.3.2017 12:14:02

Vybíráme z Bazaru

Ecos první kontient
Ecos první kontient
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas