Battletech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 14
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, strategická, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: FASA
Autoři: Jordan Weisman
Rok vydání: 1985
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

KS

S tím novým KS mám chuť do toho naskočit. Zeptám se proto zkušených hráčů, není už to pravidlově přeci jen za zenitem? Našel jsem dost stížností na časovou náročnost a neustálý bookkeeping.
18.7.2019 13:25:22

Mizy
Po mnoha letech jsem pořídil A Game of Armored Combat a s kamarádem jsme to otestovali.
Je to za zenitem. Zbytečně komplikované, spousta zbytečného házení (jeden útok jsou klidně tři, čtyři hody, občas i víc) a počítání. Když k tomu přičteš ne zcela jednoduchá a intuitivní pravidla...
Sranda to ale je a s nějakou appkou, která ti bude počítat cílová čísla a s tou správnou náladou by to mohlo i fungovat. Osobně si ale radši zahraju příště něco jiného.
Mimochodem, pro Battletech jsou i pravidla Alpha Strike a ty jsou prý podstatně lepší.
----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

18.7.2019 19:39:17

slepec
Měl bych dotaz pro kolik lidí to je, je to čistě klasika 1v1 nebo to funguje jinak. Nějak jsem to s toho popisu nepochopil.

18.7.2019 19:53:02

PC verze hry

Částečně souhlasím s aradraugem. Jinak na Steamu se dá pořídit PC verze, která je opravdu vynikající. Mám v ní nahráno skoro 200 hodin.

18.7.2019 20:43:42

... je za zenitem.
S klasickými pravidly Battletechu skoro vidíš lítat šroubky a cítíš každý úder.

Když se hraje na omezený počet kol(6-7) tak střet dvou falang (4 vs 4 OBRy) odehrajete do 3 hodin, do dvou pokud si omezíte čas na pohyb třeba na 3 minuty na falangu - a mě baví každá jedna z těch minut.

Pokud je málo času, trpělivosti nebo víc OBRů, je lepší Alpha Strike - sada pravidel od téhož výrobce pro tytéž figurky. Je zjednodušená a osekaná, ale trvá tak třetinový čas. Oboje je možné stáhnout v demo verzi z bg.battletech.com.

18.7.2019 20:52:18 | Upraveno autorem (porovnej)

... je za zenitem
Neřekl bych že je za zenitem tahle hra je výjimečná(ano pravidla jsou náročnější ale ten zážitek stojí za to), každá nová hra dokáže překvapit. I klasicky ve 2 hráčích po 2 obrech do úplného zničení jde dohrát za 2 hodiny. Nejlíp je asi omezit čas na pohyb to dělá hodně, pokut někdo u pohybu uvažuje 10 minut je to problém. Výhoda u Battletechu je tužka, guma, palubní karta, a figurka žádné žetony a šminky kolem toho:-)

19.7.2019 09:06:26

Pravidla
Ono je to každého věc a názor, zda mu hra sedne či ne. Někomu primitivní, jednoduchá pravidla příjdou o ničem a spíš ocení komplexní pravidla, i když jsou o něco složitější. Battletech je hra ze staré školy a někdo jí bude milovat a jiný nenávidět. Alphastrike je v podstatě wargamming verze. Mluvit o Battletechu, že je za zenitem je prostě směšné. Hra za zenitem by nevybrala na Kickstarteru 2 500 000 dolarů.

Mě obecně příjde snaha zjednodušovat pravidla tak, aby hra trvala co nejméně směšná. Jedna z nejlepších her je třeba DnD a časová náročnost? V rámci let... To je asi tak, když jsem četl článek o maníkovi, který se naučil koukat na filmy zrychleně, aby ušetřil čas... No dle mého magor. Když relaxuju, tak relaxuju a nedělám z toho závod s časem...

8.9.2019 18:51:53

Za zenitem není
Nemyslím si, že jsou pravidla za Zenitem. BT jsem hrál jako malý a teď jsem se k tomu vrátil. Tabulky sice mám pořád u sebe pro kontrolu, ale to i v jiných hrách, kde jsou statistiky a provádím hody. Tam zase mám karty několika jednotek, kde mám staty atd. IMO všude potřebuji pravidelně nakouknout do pravidel. Mě osobně po mnoha letech hraní table top přijde hraní BT, jako krásně odpočinkové.

28.11.2019 12:16:12

KS Battletech
Pro informaci, Battletech Clan Invasion kickstarter je v současnosti ve fázi otevřeného Pledge Manageru, do kterého se lze zapojit i jako "Late Backer", tedy bez předchozího příhozu na Kickstarteru. Ideální příležitost se do Battletechu dostat (a za skvělou cenu).

Osobně jsem se tento rok do BT vrátil asi po 15 letech, a musím říct, že si to užívám - hrajeme příběhovou kampaň s RP prvky. Je pravda, že pravidla BT jsou opravdu komplexní a tabulek je hodně. Ty nejdůležitější jde ale celkem rychle namemorizovat. Stáří pravidel mi nevadí, naopak oceňuji, že jsou takřka netknutá a většina dodatkových materiálů, které seženete, je stále v platnosti. Příjemná změna oproti hrám typu WH40k.

Délku hry lze navíc omezit různými způsoby - nejvíce času se ztrácí nepřesnou střelbou, takže pro začátek je dobré hrát s mechwarriory s dobrou střelbou a omezit počet lehkých mechů (za pohyb jsou velké bonusy k obraně). Také není třeba vždy hrát až do posledního bodíku pancíře - hry se scénaři jsou obecně rychlejší a zajímavější.

Skvělý trik, jak hru urychlit, je přiložit po pohybu vedle mecha kostku, na které je uveden postih k míření pro toto kolo (např. pokud se mech pohnul o 3-4 hexy, položí se vedle něj kostka s číslem 1, tj. +1 postih ke střelbě). Jde také používat kostky různých barev, aby se indikoval typ pohybu (např. bílé pro chůzi, modré pro běh, červené pro skok).

Battletechu zdar!

2.12.2019 19:18:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Ergotoxin
A co doporučuješ, pokud mám ty nové dvě krabice, v PM vzít?

2.12.2019 19:26:00

Mizy
Já osobně beru level Star Captain (Clan Invasion box + 2x lance pack za 90 USD). V první vlně (březen 2019) budou dostupné jen dva lance packy a dva clan packy (plus samotná Clan Invasion a dodatky), zbytek se doručuje až v druhé vlně (zima 2019). Osobně se mi čekat do zimy nechce, takže si beru lance packy z první vlny. Kdybych měl ale finance, šel bych spíš do Bloodnamed (145 USD) :-) Vyplatí se ale už Star Commander (45 USD).

Přes KS jde jako dodatky objednat i základní krabici ("AGOAC") za krásných 40 dolarů a bez dodatečného poštovného, pokud jí ještě nemáš, doporučuji ji přibalit.

Poštovné na první vlnu mě vyšlo na 23 dolarů, předpokládám, že pro druhou vlnu bude stejné.

3.12.2019 11:25:46

Druhá vlna
Tak první vlna konečně dorazila... Nové modely vypadají suprově, stejně tak rozšíření. V současnosti je opět otevřen pledge manager, takže je možné se do KS znovu přidat.

28.10.2020 09:34:51

Vybíráme z Bazaru

Solarius Mission
Solarius Mission
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas