Babylon - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 10 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: budovatelská, dětská hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Brněnská tisková misie
Autoři: Jakub Renz
Rok vydání: 0
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

„Povím vám, v dnešní době není lepšího zaměstnání, než dělat skladníka materiálu na stavbě Babylonské věže tady v Šineáru. Člověk je v teple, nestrhá se a odměna je taky dobrá. Rozhodně je to tu dole ve skladu lepší, než vláčet ty těžký cihly a maltu po lešení až támhle nahoru.
A hlavně, můžu mít odsud každý den výhled na to, jak tohle obrovský dílo roste. Ta věž má být vysoká prý až do nebe. A lidí na tom pracuje jako much. Hele, tady si zrovna jde pro materiál mladej Šelach. Tak čím posloužíme, mladý muži?“
„Želio bih deset pravilno pečenih cigli. Ali neka su veliki i tvrdi.“
„Cože? To jsem nějak nepochopil. Tak kdo je tam další? Aha, Arpakšád, ten snad bude mluvit srozumitelně. Co potřebuješ?“
„Tölts fel nekem egy rakomány habarcsot.“
„No výborně, další do party cvoků. Tak aspoň ty, Ofire, tys býval vždycky inteligentní člověk. Pro co si jdeš?“
„Jag går för en stor hammare med ett långt handtag.“
„No já vám povím, být tu ve skladu, a přitom nerozumět, co kdo ode mě chce, to je fakt jako za trest. Jako kdyby se lidská řeč dneska nějak pomátla nebo co. Začínám se bát, že takhle tu naši úžasnou věž nedokončíme…“

Kostková hra Babylon je rychlá a jednoduchá hra na motivy starozákonního biblického příběhu o stavbě Babylonské věže. Cílem každého hráče je dokončit věž jako první ze všech. To se mu podaří tak, že postupně během hry přesune všech osm svých karet úrovní ze základního balíčku na vlastní věž a dokončí tím její stavbu. Pro přidání každé úrovně věže musí naházet předepsanou kombinaci symbolů na kostkách.

Příprava hry:

Každý hráč dostane balíček osmi karet se všemi úrovněmi věže. První z karet, na které je vyobrazena základní louka, položí před sebe. Všech pět hracích kostek se umístí doprostřed stolu, aby na ně všichni dobře dosáhli. 

Průběh hry:

Na kartě každé úrovně (včetně základní louky) jsou vyznačeny symboly zdrojů, které jsou zapotřebí pro stavbu další úrovně. Existuje celkem pět druhů zdrojů: kámen, cihla, dřevo, bambus a dělník. Například pro stavbu páté úrovně je zapotřebí kámen, cihla a dva bambusy.

Hráč, který je na řadě, se snaží na pěti kostkách hodit všechny potřebné symboly. Kostky se zdroji, které mu vyhovují, odloží stranou a pokračuje stejným způsobem v házení se zbývajícími kostkami. Celkem má k dispozici tři hody.

Pokud během svých hodů hráč nahází požadovanou kombinaci zdrojů, může ke stavbě věže přidat ze svého balíčku navazující kartu odpovídající úrovně. Ve hře pak pokračuje další hráč.

Kromě symbolů zdrojů je možné ke stavbě využít bonusové symboly v podobě vykřičníků. Pokud hráč během svých tří hodů nahází aspoň tři tyto bonusové symboly, postaví jednu úroveň stavby „zdarma“, aniž by k tomu byly vyžadovány předepsané zdroje.

Konec hry a závěrečné vyhodnocení:

Vítězem se stává hráč, který jako první sestaví věž ze všech osmi karet, tedy od základní louky až po špičku. Pořadí dalších hráčů pak závisí na tom, z kolika karet (stavebních úrovní) se skládají jejich věže.

Autor: Screen

Vybíráme z Bazaru

Dodelido
Dodelido
Akt. cena: 45 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas