Arkham Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Edge Entertainment
Fantasy Flight Games
Galakta
Heidelberger Spieleverlag
Nexus
Autoři: Kevin Wilson
Richard Launius
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Rozsirenia k Arkhamu

Ahojte, prednedavnom som si kupil Arkham a hned si ho zamiloval, chcel by som vas poprosit, ci sem niekto nemoze hodit nejake kratke zhrnutie z rozsireni. Tu z diskusii pri rozsireniach mam priblizne prehlad o novinkach ktore so sebou prinasaju, ale zaujimal by ma nazor, ktore mechaniky su najzaujimavejsie, vo ktore rozsirenie hre dodalo, co sa najlepsie kombinuje, popripade ak mam zaujem kupit dajme tomu dve rozsirenia, kombinacia ktorych mi poskytne najvacsiu pridanu hodnotu?
Budem rad za kazdy nazor, aby sa mi jednoduchsie vyberalo a neostal som sklamany. Dakujem :)
15.12.2015 14:20:13

majkoSVK
Nejzajímavější jsou velká rozšíření, obohatí hru nejvíc. Z velkých doporučuju Dunwich, ten je i česky a přidává karty zranění a šílenství, které zpestří hru a zároveň ji trošku ulehčí (detektivové nemusí přijít o předměty a stopy, i když někdy ten negativní efekt je dost nepříjemný), a pak Innsmouth Horror, který považuji za nejtěžší rozšíření, ale zas má výbornou atmosféru. Je tam mechanika, která trestá za to, že máte hodně zapečetěných bran, takže i ke konci hry, kdy máte už téměř vyhráno vám může pořád dost zavařit a je potřeba si hlídat aby se tam nepohybovalo moc nestvůr. A taky přidává Osobní příběhy s kterými hraju také vždy a dodávají zas hloubku postavám vyšetřovatelů, kdy každá má ještě nějaký svůj příběh, který může úspěšně vyřešit, pak je nějak odměněna, ale pokud se jí to nepovede, může se jí něco zlého přihodit.

Z malých rozšíření bych asi doporučil Lurker at the Threshold, ten přidává třeba nové zajímavější brány (můžou se pohybovat po plánu, být rozdvojené, zničit vyšetřovatele atd.). A pak asi Kletbu Temného faraona, ta je česky, a zpestřuje hru přidáním Egyptské výstavy, takže trocha exotiky :)

15.12.2015 14:41:45

Froggery
A ako je to s kombinaciou kariet? Ak budem hrat s tymito dvoma rozsireniami spojit vsetky karty, ktore obsahuju ale je vhodnejsie hrat jedno male a jedno velke rozsirenie s tym ze druheho velkeho vyberiem len nieco? (Osobne pribehy a pod.) Popripade ak casom budem mat rozsirenia vsetky vybrat si jedno ktore budem hrat a z otatnych vybrat len nieco?

15.12.2015 14:47:45

majkoSVK
Já to dělám tak, že karty střetnutí, mýtů, předmětů, kouzel a nestvůry používám jen z rozšíření s kterými hraju a vždy hraju s jedním malým a jedním velkým rozšířením. Samozřejmě třeba střetnutí by se dala smíchat i z rozšíření s kterými se nehraje, ale zas každé rozšíření je nějak orientované a některá střetnutí jsou vázána na nějakou mechaniku, takže mi přijde lepší to dělat takhle i když je náročnější to při změně rozšíření vše vyndat a dát tam zas jiné odpovídající karty. Stejně tak karty mýtu by se daly nacpat do balíku i z více malých rozšíření, ale pak se zas snižuje šance. že se bude něco dít na desce z velkého rozšíření. Sice tohle do jisté míry pak řeší rozšíření Miskatonic Horror, které doplňuje karetně všechna rozšíření, ale mě to vyhovuje víc jak píšu, takže 1 velké, 1 malé a různě kombinovat.

Jinak dovednosti nechávám stále smíchané ze všech rozšíření. Pomocníky míchám taky všechny dohromady a pro každou hru se prostě vybere náhodně těch 11.
Dál hraju vždy s kartami zranění a šílenství z Dunwiche. Vždy hraju s Osobními příběhy z Innsmouthu. Vždy vmíchávám do předmětů Task a Mission karty z Dunwiche. V poslední době pravidelně hrávám s branami z Lurkera.
Když je nálada tak se závěrečný boj řeší kartami epického boje z Kingsportu.
A občas si hru ulehčíme použitím nějakého Strážce z Kingsportu.

Takže si to pak také sám můžeš nakombinovat podle toho co ti vyhovuje a líbí se ti. Samozřejmě je i možnost hrát s více velkými rozšířeními najednou, pravidla na to myslí, ale to mi přijde už moc chaos.

15.12.2015 15:13:47 | Upraveno autorem (porovnej)

15.12.2015 15:13:48 | Upraveno autorem (porovnej)

rozhodnute
Tak som sa rozhodol, ze si pod stromcekom najdem duneich a temneho faraona (karty zraneni sialenstva, task missions) a neskor dokupim innsmouth a nejak to potom nakombinujem, diky za radu

15.12.2015 15:21:19

majkoSVK
Jo to je rozumné, ono stejně pokud tomu doma propadnete tak jako já někdy před 2 rokama se ženou tak nakonec pořídíte všechno :) A já snad během příštího roku dokončím konečně i poslední zbývající překlady tj. Lurkera a Miskatonic, aby to tu ode mě bylo komplet.

15.12.2015 15:24:42

roztriedenie
Ako je na tom triedenie kariet podla rozsireni? Je na vsetkych kartach uvedene z ktoreho rozsirenia su? Popr. Je to nejak inak zrejme?

15.12.2015 15:24:58

majkoSVK
Každé rozšíření používá specifický symbol, který je otištěný na jeho kartách.

15.12.2015 15:35:02

:)
Ok dakujem, tak dunwich a faraon je objednany, aspon budem mat pocas sviatkou co robit :)

16.12.2015 19:36:57

Moje první rozšíření :-)
Ahoj,

-> moje 1. rozšíření a zatím jediné je prokletí temného faraona
určitě doporučuji, za pár korun dostaneš docela dost karet, hlavně ti to přidá karty do všech lokací, takže se nebudou tak často opakovat všem známé karty
- co je trochu mínus, že docela dost stěžuje hru pokud hrajte ve 3 lidech (alespoň mě to tak přišlo)

17.12.2015 23:35:20

Vybíráme z Bazaru

Pan Am
Pan Am
Akt. cena: 610 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas