Age of Steam - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 6
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Vlaky
Herní kategorie: dopravní
Čeština: undefined
Vydavatelé: Eagle Games
Pegasus Spiele
Quined White Goblin Games (QWG)
Warfrog
Autoři: Martin Wallace
Rok vydání: 2002
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Proč hrát Age of Steam? (A česká lokalizace.)

Moje první "vláčkovka" byla Railroad Tycoon, později jsem si pořídil i Railways of the World s mnoha rozšířeními. Age of Steam šel dlouhé roky mimo mě. Taky kdo by dnes chtěl hrát dvacet let starou hru. Letos jsem si AoS při jedné příležitosti pořídil. A byl jsem velmi mile překvapen. Proto zde shrnu, proč byste si tuto hru měli zahrát taky:

  • Facelift: V roce 2019 vyšla Deluxe edition, která udělala facelift pravidel i ostatních komponent. Hra vypadá velmi pěkně. Nijak zastarale jako předtím.
  • Čistý design: Když srovnám vedle sebe AoS, Railways of the World a Brass, ta tato hra ma nejčistší design. Krátký soubor jednoduých a jednoduše řečených pravidel, za kterými se ale skrývá silně taktická hra.  Neděláte tu ale deset věcí najednou. Hra ani nemá zbytečná cingrlátka jako nejrůznější karty apod. I herní plán nezabírá moc místa. Na RotW, zejména pokud hrajete transkontinentální verzi (souhru Východu a Západu USA), abyste si pořídili dom ping-pongový stů..
  • Minimum náhody: V této hře je naprosté minimum náhody. Vše je o čistě taktických schopnostech hráčů. Na tomto bodu se asi nejvíc láme, jestli budete spíš fanouškem RotW, nebo AoS. V RotW je hodně náhody, se kterou nejde dopředu počítat. Ať už jsou to náhodné karty událostí, náhodné karty magnátů nebo dopředu nejistý počet kol. To zas ale dává větší možnosti nezkušeným hráčům, že díky náhodě předhoní takticky zkušeného hráče. Pokud nemáte rádi náhodu, naopak velmi oceníte AoS. Slyšel jsem i názory, že od půlky hry už je v AoS jisté, kdo vyhraje. Nahrál jsem desítky her, a pokud se sejdou takticky zhruba stejně zdatní hráči, tak ani v půlce hry není vůbec jisté, kdo vyhraje, a často ten, kdo byl v půlce hry první, byl nakonec druhý nebo třetí. A naopak ten, kdo byl čtvrtý, byl někdy nakonec první.
  • Dostupnost: I když je tato hra v Evropě dost nedostatkové zboží, tak právě teď se do evropských obchodů dostává druhé vydání Deluxe edition (loni na to byl KS). Můžeme tedy očekávat, že se pár krabic objeví i v českých speciálkách.
  • Čeština: Ta hra mě tak zaujala, že jsem nakonec udělal komplet celý překlad v originálním layoutu. Jak pravidel hry, tak i tří herních podložek. Podložky jsem udělal jak v podobě přelepek (kterými přelepíte jen střed původní herní podložky a máte její českou verzi), tak celých podložek, které si můžete vytisknout jako komplet. Tam je jen jedna nepříjemnost, že celá herní podložka je čtverec o straně 210 mm, což je přesně velikost strany A4, ale jen málokterá tiskárna umí tisknout A4 bezokrajově. Proto byste museli tiskout ta A3 a kartu si pak ořezat. (Zmenešní nedoporučuji, protože by se pak do políček nevešly žetony a kostičky zboží).

I když jsem hrál Brass i velmi podobný RotW, tak AoS mě fakt nadchnul. Nakonec poslední malé doporučení. Ke hře existuje i rozšiřující balíček s dřevěnými figurkami lokomotiv, kterými můžete nahradit kulaté žetony v krabici. Na obrázku vypadají lokomotivy mile, ale ve skutečnosti hru akorát znepřehledňují. Mně se ta hra hraje líp s těmi žetony.

Lokalizovaná PDFka jsem nahrál sem na Zatrolenky, tak snad budou brzy dostupné (schválené).

13.5.2023 18:55:45 | Upraveno autorem (porovnej)

@tavicz Děkuji za překlad :-) Rozhlížím se po nějaké vláčkové hře tahle patří mezi horké kandidáty.

7.1.2024 11:47:06

Vybíráme z Bazaru

7 Divů světa (první edice, obalené karty)
7 Divů světa (první edice, obalené karty)
Akt. cena: 520 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas