20. století - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, strategická, ekonomická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Vladimír Suchý
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

S rodinou

Autor: J.J. | 2 hodiny 10 minut | 1.11.2013 | 0

Hra: 20. století

Hráči: J.J. a 3 neregistrovaní

Už po čtvrté v krátké době jsme sáhli po této hře. Kromě mamky a Rádi, se kterými jsme ji hráli už třikrát, se k nám přidal i Patrik, který ji nyní hrál podruhé. Jsem příjemně překvapen tím, jak hra ostatní rodinné příslušníky zaujala.

Hra byla opět o něco napínavější než předchozí pokusy. Jednak jsme hráli ve větší konkurenci čtyř hráčů, a jednak jsme byli všichni zdatnější než poprvé.

Poslední skončila mamka. Hned od startu hry začala sbírat vítězné body, ovšem hodně zanedbala ostatní komodity. Její příjem peněz a vědy byl velice malý, neměla prostředky na dražbu pořádných kartiček krajiny a ekologickým katastrofám se rovněž nikdy zcela nevyhnula. Popasovala se s obtížemi, jak jen mohla, ale přesto to nestačilo, její krajina byla na konci jen průměrně čistá a přebytečné prostředky ke zhodnocení neměla. Přestože až do konce pátého kola o kousek vedla (měla nejvyšší příjem bodů životní úrovně), nakonec ji všichni předběhli. Ukázalo se (jak nakonec platí pro všechny podobné hry a rovněž u této se to dalo očekávat), že prvotní jednostranná orientace na příjem vítězných bodů nebývá cestou k vítězství.

My ostatní jsme se snažili zajistit si aspoň trochu slušný příjem všech komodit. Nejčistší krajinu na konci hry měl tentokrát Ráďa. Nemalou roli přitom hrálo určitě i to, že ji měl nejmenší, tj. nekupoval tolik krajiny po dvou jako my ostatní. Na konci hry na ní neměl jediný odpadek a bral po čtyřech bodech za sedm svých kartiček. Pro srovnání já jsem bral čtyři body za každou ze svých šesti čistých kartiček, nadto jsem však měl ještě tři krajiny s jedním odpadem. Ráďa přitom udržoval krajinu poměrně dost čistou i během hry, bohužel pro něj se čistota krajiny během hry tentokrát nehodnotila.

Zvítězil jsem se 119 body. K danému výsledku mi dost dopomohly technologie, které, jak si myslím, moji soupeři nedocenili - výměna vědy či peněz za "kytičku" (tj. posun na počítadle znečištění vpřed), popř. za zrecyklování odpadku. Získal jsem díky tomu dost bodů navíc, příjem na tyto vymoženosti jsem měl vcelku zajištěn.

Těsně to dopadlo mezi Ráďou a Patrikem. Ráďa, který se téměř celou hru držel bodově pozadu, skončil nakonec druhý s 83 body. Patrik, který se od první hry dost zlepšil, získal 81 bodů. Rozhodovalo tedy pár bodů - kytička navíc nebo třeba i jen pár zbylých mincí a rozhodně také to, že Patrik zapomněl na možnost přestěhovat pomocí lokomotivy obyvatelstvo do jiného města, které by mu vyneslo více vítězných bodů - uvědomil si to až při závěrečním hodnocení a skutečně by takto Ráďu o kousek předběhl. Mamka měla 75 bodů.

Odehráno v: Pálovice (Okres: Třebíč)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Vesnicka
Vesnicka
Akt. cena: 20 €
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas