20. století - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, strategická, ekonomická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Vladimír Suchý
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

S mamkou a Ráďou

Autor: J.J. | 1 hodina 40 minut | 31.10.2013 | 0

Hra: 20. století

Hráči: J.J. a 2 neregistrovaní

Dnes večer to bylo celkově potřetí, co jsme si zahráli tuto hru. A bylo znát, že jsme již zkušenější - herní dobu jsme stáhli pod dvě hodiny a všichni jsme nabrali více bodů než dosud.

Zejména odpadky tentokrát nikdo nepodcenil a na konci hry za ně nikdo neztrácel body. Zato pohyb na počítadle znečištění byl větší než obvykle. Mamka se propadla těsně do spodní části a byla tak prvním hráčem, kdo na konci hry bral pouze dva body za čistou krajinu. Já se naopak v této hře schválně (na zkoušku) snažil dosáhnout co nejmenšího znečištění (koupil jsem kvůli tomu např. park se dvěma kytičkami, ačkoliv jsme dosud dávali přednost jiným technologiím), a to se mi skutečně podařilo. Už v průběžném hodnocení jsem bral čtyři body za každou čistou krajinu a na konci hry rovněž, nadto pak ještě celých 34 bodů za "nejlepší" míru znečištění. Navíc jsem nejen dosáhl čisté krajiny, ale také největší krajiny (nakoupil jsem nejvíce dílků krajiny), a to mi její čistotu ještě více zhodnotilo.

V této hře jsme také více než jindy "jeli" v penězích a bodech vědy "na krev", tj. často se nám stávalo, že před fází příjem nám téměř nic nezůstalo. Příjmy peněz i vědy jsme měli celkově nižší než v minulých hrách, zato např. v dražbách kartiček krajiny jsme nejednou šli s nabídkou výš než dosud (např. jsme poprvé nějakou kartičku krajiny vydražili za osm peněz, a kdoví, časem třeba zjistíme, že to někdy stojí i za víc). Ani v příjmech jednotlivých hráčů tentokrát nebyly tak velké rozdíly jako dosud.

V minulém zápise z hraní jsem vyslovil pochybnost, zda může vést k výhře jednostranná orientace na míru znečištění. Ovšem těžko říct, jestli se tu dá hovořit o jednostrannosti. K nízké míře znečištění potřebujete body vědy, abyste se dokázali vyhnout ekologickým katastrofám a případně také dosáhli na potřebné technologie. A ke zvýšení bodů vědy potřebujete peníze, abyste nakoupili příslušné kartičky - i když zde už ve větší míře záleží i na soupeřích, jaké krajiny a za kolik vám "pustí". Tuto hru jsem se snažil hrát na co nejmenší míru znečištění a povedlo se. Přesto jsem však plánoval spoutu jiných věcí a snažil se nezanedbat další aspekty hry. Soupěři mi v tomto smyslu nekladli velké překážky a já nakonec získal více bodů, než kdy jindy (ale například žádné body za zbylé peníze a vědu, v posledních kolech jsem měl nejnižší příjem těchto položek). Oproti minulému tvrzení se mi tedy naopak zdá, že "závody v míře znečištění" by mohly být ve hře významným prvkem, který může leccos rozhodnout. Tentokrát však o žádném závodění nemohla být řeč.

Zvítězil jsem se 166 body. Ráďa jich měl 98 a mamka cca 86, míra znečištění ji tentokrát ve srovnání s Ráďou připravila nejméně o devět bodů. Všichni jsme se ovšem oproti minulým hrám zlepšili.

Odehráno v: Pálovice (Okres: Třebíč)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

FORT + insert Herman
FORT + insert Herman
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas