Zombicide BP vs Descent 2 vs Mice and Mystics

Zdravim, uvazuju o rozsireni herni sbirky o nejakou dobrou kooperativni hru, kterou muzem hrat s manzelkou behem dlouhych zimnich veceru. Zadnou podobnou hru doma prozatim nemame, maximalne Temne znameni a v dubnu snad dojde Dark Souls. Muze mi nekdo kdo ma zkusenosti s vyse uvedenymi poradit?

Zombicide
+ Cestina (neni podminkou)
+ Libi se mi tema

Descent
+ Jde hrat i jako 1 vs skupina
- Milion rozsireni ( ja vim,ze to neni zas takovy minus,ale chudak moje penezenka)

Mice and Mystics
+ Roztomile mysi,takze si myslim,ze by ji to mohlo vice chytnout.

Diky vsem za tipy
13.10.2016 14:28:57

...
Z těchto tří je můj favorit jednoznačně Black plague. Zkoušel jsem v mnoha skupinách a vždy se ujala pozitivně. Je to prostě super oddechová řezničina. Hlavně je tam prostě znát, jak tvoje postava sílí, nachází boží předměty atd. Hra nabízí spoustu epických momentů, kdy zběsilá jeptiška během svého kola vyčistí třeba 10 zombíků naráz a jiné šílenosti.

Za sebe řikám, že mě Descent v klasické úpravě 1 vs. many nikdy moc nezaujal. S appkou Road to legend je to ale naprostá paráda! Díky aplikaci má člověk opravdu pocit, že postupně prohledává dungeon.

MaM. Nikdy jsem nehrál, díval jsem se na gameplay a určitě bych si raději zahrál jednu z výše nabízených. Na druhou stranu mi to přijde asi nejvíc přijatelné tématicky pro hraní s dětmi.

13.10.2016 14:44:07

Zombicide
Taky se přikláním k Zombicide. Ještě se mi nestalo, že bych to s někým hrál a nebavilo ho to.

Descent je taky dobrej, ale Zombicide mě baví řádově víc.

Mice and mystics jsem nikdy nehrál, ale díval jsem se na to v tabletopu a nijak etra mě to nezaujalo..

14.10.2016 01:23:30

Descent
Já osobně bych šel jednoznačně do Descentu. Zombicide BP a ani Mice and Mystics jsem nehrál, ale jejich pořízení jsem taky zvažoval, tak ti třeba můj názor pomůže.

Descent: k plnohodnotnému hraní stačí bohatě základní krabice, takže rozšíření ze startu netřeba řešit. Základní hra (bez appky) je super. Ale důvod, proč doporučuju právě Descent, je variabilita hry. Existuje pro ni spousta módů, scénářů a dalších vychytávek. Další plus je nedávno vydaná oficiální aplikace, která se ujme role PZ a ještě víc prohlubuje atmosféru hry. Já osobně strašně rád hraju Descent s Legendary Rules modem, kdy hra má jen základní cíl (třeba porazit hlavního padoucha, najít relikvii, atd), ale samotná hra se generuje náhodně (včetně mapy) pomocí hodů kostek. Pán zla má v tomto módu mnohem více možností, jak škodit - může posilovat monstra, dávat jim různé zvláštní schopnosti, vyvolávat silnější monstra atd. Hrdinové zase sbírají zkušenosti a sílí v průběhu hry - ne po dokončení scénáře.
Shrnuto a podtrženo, pokud člověka ta hra baví, vystačí si s ní na hodně dlouho. Ať už se člověk, který chce hru nějak rozšířit, vydá cestou levnější (mnohdy zcela zdarma) cestou přes komunitu, nebo dražší cestou dokupování oficiálních rozšíření, vždycky mu to ta hra bohatě vrátí. A hlavně díky téměř neomezené variabilitě ta hra prostě neomrzí.

U Zombicide BP mě odradilo herní video od Deskofobie. Čekal jsem od té hry trochu nápaditější zápletky a dost mě zklamalo, že po splnění úkolu scénáře museli Petr s Kačkou pobít tolik zombií, aby se některá z postav vylevelovala do červené zóny. Jako oddychovka to může být super, ale mě ta hra prostě nějak nepřesvědčila, že by za ty peníze stála.

Mice and Mystics - hra se mi hodně líbí, ale odrazuje mě od ní fakt, že je údajně hodně těžká (což by samo o sobě nevadilo) a strašně závislá na náhodě. Slyšel jsem, že třeba člověk hraje scénář, daří se mu, ale před koncem špatně hodí kostkou a konec. Nevím, hru jsem nehrál, ale tohle by mi asi vadilo.

Takže tak. Podle mě jsou to všechno dobrý hry a nemám nic proti žádné z nich, ale za sebe bych volil z těchto tří právě Descent. Na druhou stranu Descent je asi časově náročnější než třeba Zombicide.

14.10.2016 09:33:50

Re: Behe
"Další plus je nedávno vydaná oficiální aplikace, která se ujme role PZ a ještě víc prohlubuje atmosféru hry"

Máš na mysli Road to Legend? O žádné jiné appce nevím, ale rád najdu něco dalšího.

14.10.2016 09:52:29

Sleepy
Jasně, Road to Legend. Nic jiného snad ani není :) Nemohl jsem si vzpomenout, jak se appka jmenuje.

14.10.2016 09:58:55

Re: Behe
Moje chyba, špatně jsem to přečetl a začal googlovat "Descent second editon Role PZ app" :D

Mimochodem, předem se omlouvám, chtěl jsem tvůj příspěvek okomentovat a nechtěně jsem ho označil jako nevhodný. Hold pátek...

14.10.2016 10:03:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Sleepy
Chápu, pátek. Mám to úplně stejně, taky mi to už nemyslí :D

14.10.2016 10:20:48

Za mě Descent
Descent má tu výhodu, že je opravdu variabilní a více hraní se neomrzí. Rozšíření je u nás zatím pouze jedno v češtině a stojí kolem 1000kč. Takže cenově to tak daleko není a člověk se může rozmyslet později protože hra opravdu zabaví nadlouho jen se základem.

Zombiecide vypadá moc hezky, ale od dost lidí jsem slyšel že se brzo ohraje, krom toho cena bude někde kolem 2500kč a rozšíření stojí dalších 1500kč. V základní verzi není vše co jde vidět v Kickstartrové verzi která je na videu Deskofobie (Hlavní mostra jsou menší, nejsou tam NPC zombie) Descent se dá sehnat přes bazar i kolem 1100kč -1200Kč základní box.

Jediný problém Descentu je, že do něj musíš být opravdu nadšenec aby tě bavilo si případně dohledat jak hrát Legendary mod, aj.

U M&M jsem zatím nehrál, každopádně jsem slyšel o velkém faktoru náhody a taky není v češtině (může být problém pokud tvoji spoluhráči zrovna nevládnou angličtině :))

Každopádně doporučuji si hry nejprlve zahrát, před samotnou koupí, my ti tady může radit, ale dokud si to nevyzkoušíš sám, těžko si uděláš obrázek :)
Zatím GL s výběrem ;)

14.10.2016 17:01:35

Diky
Diky moc vsem za rady a tipy. Na strance Descentu se uz domlouva nejaka hra v Brne,tak budu snad mit prilezitost to vyzkouset. To, ze Zombicide v Deskofobii byla KS verze mi nedoslo, v originale jich teda bude o dost mene. Takze to vypada na Descent vs Mysky, no uvidim jestli se nekde dostanu k tomu je zkusit.

14.10.2016 20:57:23

BP vs. Descent
Mám Zombicide BP a kamarád Descent, hrajeme tak na střídačku. Osobně bych se přiklonil na stranu Descentu. Hra je skvělá už v základu. Sice nemůžu úplně rozchodit některé pravidla, jako je pohyb velkých monster. Alternativa je pak Imperial Assault, tam už jsou pravidla dořešeny a navíc skirmisch mod. Zombicide je oddechovka, ale jak je psáno níže, lepší se každým rozšířením a každé rozšíření hodně zatěžuje peněženku. Ale i když budeš mík KS edici, nikdy to nebude tak dobré jako Descent.

14.10.2016 21:25:10

porovnanie
Hral som všetky tri hry... teda, aby som bol presný hral som Zombicide 2. season, ale rozdiel tam zase až tak markantný nie je.

Nutno povedať, že každá hra má svoje pozitíva ale i svoje silné negatíva a ako asi aj z názorov vidno, tak veľmi záleží na vkuse.

Zombicide má výhodu v tom, že nemá veľa komplikovaných pravidiel a má strašne veľa dostupných scenárov - ak ešte nie sú, tak za chvíľu budú. Nevýhoda je v tom, že tam nie je nejaký hlbší príbeh. Je to taká prvoplánová hra - skrátka vyberieš sa a od začiatku až do konca je jasné, čo máš urobiť. Čo je aj pozitívum, aj negatívum. Nevýhoda je, že síce je množstvo scenárov, ale predmety sa pri častejšom hraní ohrajú. Výhoda je, že leveluješ postavu počas hrania jedného scenára.

Descent má silnú výhodu v príbehu a v postupnom vylepšovaní sa a v špecializáciách, vďaka ktorým je možno hrať rovnaké scenáre viac menej inak. Výhodu má v tom, že sa môžeš rozhodnúť, či hrať 1vsMany alebo Appka vs vy. Výhoda je rovnako aj v kampani, kde sa priamo vy rozhodujete, že kto kam pôjde a aká misia sa bude hrať.
Nevýhoda je vo vybalancovaní. Skrátka ak overlord nerobí chyby, tak je ťažké ho celkovo poraziť a po polovici kampane má navrch. Nevýhoda je v chybách pri preklade - a české rozšírenie je z tohto hľadiska peklo. Pre niekoho môže byť nevýhodou kampaň. Pri zombicide rozbalíš a hráš.

Mice and mystics som hral. Táto hra má perfektne prepracovaný postupne sa odhalujúci príbeh - postupne rozumej aj počas scenára. S každou mapou prichádza nejaký nový text a zvrat. Má zaujímavé mechaniky spúšťania nepriateľov i sledovania deju príbehu. Má krásne maľby a krásne figúrky. Kopec rôznych predmetov a vylepšení pre hrdinov.
Každá hra je závislá na náhode. Veľmi veľmi veľmi závislá, avšak u zombicide a descentu máš niečo, čomu ja hovorím "možnosť ovplyvniť náhodu". Skrátka pomôcť si správnymi rozhodnutiami k lepšiemu výsledku. A toto u MaM chýba. Skrátka síce máš zaujímavé zbrane ale sú väčšinou veľmi špecificky použiteľné alebo len veľmi málo ti v boji pomôžu. A niekedy fakt stačí jeden nešťastný hod a už sa z neho nespamätáš. A nedá sa z toho poučiť, pretože nabudúce neurobíš nič inak.
To je ďalšie nevýhoda MaM - resp. nie nevýhoda, ale treba si uvedomiť, že to je adventura, kde ťa hra tlačí viac menej priamo - nemáš tam príliš veľa stratégie, iba potrebuješ odhaliť a urobiť to, čo hra chce - čiže sa ti pokojne stane, že jeden scenár opakovane budeš končiť na jednom mieste len kvôli tomu, že nevieš hodiť ten správny výsledok na kockách a nemáš možnosť to skoro ovplyvniť.

Takže asi tak za mňa :) všetko má plusy i mínusy, preto by bolo fajn zahrať alebo aspoň pozrieť gameplay či zahraničné review videá.

14.10.2016 21:34:09

hry
Nehrál jsem myši, ale jinak Zombíky KS verzi hranou mám, stejně tak nějaké další podobné hry tohoto stylu a vlastním Descent.

Kdyby šlo o hru čistě bez appky, tak bych nad tím popřemýšlel, protože když hrajete Overlord vs hráči, tak někteří hůře nesou to, že je poráží lidský protihráč :) (pokud vám to nevadí, pak je to skvelá hra)

Pokud by si šel do Descenta i s tím, že budete hrát s appkou, tak určitě neprohloupíš - dodá to spoustu atmosféry a stále do ní přidávají nový obsah (nejnovější už ale zřejmě bude placený, ale zase nabídne "náhodné" dungeony na kratší hraní).

Mě původní Descent malinko přestal bavit, protože už sem se ho docela přehrál (za overlorda), ale appka ho zase vytáhla na špičku a koupil jsem i české rozšíření, 2 monster packy a Trollfens menší rozšíření (+3 lieutenanty tuším mám).. Appka tahá z toho všeho náhodně pak a nikdy nevíš proti čemu jdete, to se mi na tom líbí nejvíc :-) je to takový ten klasický dungeon ve stylu Diabla (i když teda asi ne přímo diabla, je to samozřejmě daleko víc taktické v Descentu)

Jinak já osobně ještě docela pokukuju po Imperial Assault, právě díky Skirmish módu, kdy máte prostě zápas 1v1 skupinky vojáků na obou stranách, to se mi celkem líbí :) A počítám, že FFG určitě časem taky přidají aplikaci, její kostru už mají díky Descentu hotovou.. Jen zase těch penež aby člověk neměl jen holý základ... :D :)

17.10.2016 14:56:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Zombiecide BP vs. Descent 2 vs. M&M
z techhle uvedenych bych ja volil M&M. Je tm vice nahody, nez v Zombiecide a Desentu, ale neni ji zas tak prehnane moc, pokud hrac ve hre dba na vybavu postavy. To nejsilnejsi na hre je ale urcite zprcovani a pribeh.

Me osobne bavi jeste Imperial Assault (vyladenejsi verze Descentu) kvuli tematu Star Wars - ale je to dira na penize diky desitkam rozsirujicich packu. Mam zatim komplet co vyslo a cena je urcite pres 10tis.

Mozna by za zminku stal jeste Mansions of Madness - fantasticka atmosfera, jednoducha pravidla a scenare ovladane aplikaci.

17.10.2016 15:16:14

update
Tak teď po vydání Delve do appky k Descentu bych určitě šel do něj.. Nabídne určitě nejvíc zábavy a největší variabilitu.. Nechtěl sem ti to úplně doporučovat, protože jsem čekal cenu Delve přes 500 Kč, ale překvapili, je to jen za 150

Koupíš základní hru a máš tam 8 hrdinů, 8 povolání, spoustu potvor pro overlorda a celou jednu kampaň na hraní Overlord vs hrdinové..

Ale hlavně pokud máte někdo tablet, tak stáhnete Appku a ta vám zdarma dodá 2 kampaňe (jednu krátkou tak na 4-6h hraní - první hraní asi bude delší / jednu dlouhou tak na 14-16h hraní) a když si zaplatíte v appce 150 Kč, tak ti přidá mod Delve - pokaždé 4 náhodně vybrané mini dungeony a 2 boss fighty - se základem bude appka tahat z 15 dungeonů a 5 bossů).

To už je slušná porce zábavy za dobrý peníz si myslím

18.10.2016 11:10:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Diky
Diky moc za rady. Co nejdrive musim toho Descenta vyzkouset a pak bude snad jasno.

18.10.2016 16:00:29

náročnost
Já neznám osobně ani jednu, ale stojím před podobným výběrem, rád bych koupil nějakou větší kooperativní hru na vánoce a klaním se k tomu Zombicide BP, které má vyjít v češtině. Descent mi přijde příliš náročný na zdroje. Má zkušenost je, že čím víc lidí hra potřebuje a čím déle se hraje, tím méně je v důsledku toho hraná a obávám se, že Descent překračuje mez a je v mých podmínkách prakticky nehratelný, že bychom se k němu dostali dva až třikrát za rok a to ještě za cenu, že bychom to občas nedohráli z časových důvodů. Možná ta android aplikace snižuje počet hráčů, ale to zas už můžu hrát rovnou na tabletu nebo konzoli. Do deskovek jsem šel právě proto, abychom netrávili tolik času u obrazovek.

19.10.2016 09:24:15

Wraitb
Descent jde hrat i ve dvou :-) . Odpada tam zdrzovani pri domlouvani hrdinu, mapa je variabilni, cenove to je narocne kdyz chces vsechno.

Me zombicide nejak nenadchl, videl jsem jen gameplay, ani tema zombie me moc nebere. Pripada me ze je to jen o kostce a ne vlastnim rozhodnuti.

Hrajem ted s bandou Dorn i s rozsirenim a je to fajn, zadne kostky, karty ktere by te zarezali. Jedna se jen o tvoje rozhodnuti. Ve vice lidech se prodluzuje herni doba, ale ve dvou se to da zahrat do 2h

19.10.2016 11:39:00

Descent
ještě sem přihodím teda moje info k Descentu a k zombíkům - začnu těma, to bude kratší.

Co jsme to hráli, tak je to taková pěkná, jednoduchá odreagovávačka, ale je to taková fakt hodně light hra.. Nejvíc mi na tom vadilo asi to, že začínáš pokaždé znovu od nuly a buduješ postavu v průběhu scénáře a je tam dost málo věcí k nalezení, takže při druhém či třetím hraní už to bylo takové méně zábavné (asi s rozšířeními by se balíček věcí zvětšil, ale to jsou pak zase další investice). Ve 3-4 lidech jsme to hráli tak tuším nějaké 3-4h většinou (hráno myslím 3x už)

k Descentu: ta appka to ale fakt moc vylepšuje a není to o tom, že by nějak odtahovala pozornost od hracího plánu, to vůbec ne.. Tam prostě jen vyhodnotíš, že jsi odehrál tah, přečteš nějakou zprávu co se děje a pokyn jak táhnout s nějakou skupinkou monster, ale vše se jinak odehrává na herní desce a tam pečlivě plánujete každý krok.. Takže toho se neboj, naopak je v appce zvukový podkres, který tu atmosféru pěkně dokresluje (různé chřestění kamení, písknání krys, kapky vody a podobně :) Jak sem psal, je to náročnější na čas, ty kampaně abys je projel celé, jedna mapa trvá tak 1,5-2h. Appka si ale pěkně pamatuje co kdo měl za výbavu, skilly atd a načte vám poslední pozici (jedině pokud by jste to zabalili uprostřed questu, tak si musíte udělat foto rozestavení na mapě a zranění/kondicí, to nikde neeviduje).

Ale hlavně teď vyšlo to Delve a tam píšou, že herní doba by měla být kolem 2h na celý ten dungeon se vším všudy.. S tím už se dá pracovat a opravdu, když říkám, že každý kdo si to teď s tou appkou zahrál byl nadšený, tak nepřeháním. Každý chtěl pak hrát zase brzy :)

19.10.2016 12:25:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Zaily
Zaily, už sem přestaň psát!
Nebo si ten Descent budu muset pořídit :)))

19.10.2016 13:20:06

Charitativní aukce

Malý princ - Udělej mi planetu - dobročinná aukce
Malý princ - Udělej mi planetu - dobročinná aukce
Akt. cena: 5555
Končí za: 13 hodin

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Gloomhaven CZ + insert
Gloomhaven CZ + insert
Akt. cena: 640 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas