Zima Mrtvých vs. Stanice paranoia

Dokázal by někdo porovnat tyto dvě hry a říct, která je lepší a proč? Podle hodnocení to vypadá, že Zima mrtvých bude asi lepší. Taky to může být zkreslující kvůli toho, že to je novější hra a zombie téma je teď hodně in. Na druhou stranu to hra v žebříčku BGG dotáhla oproti Stanici paranoia hodně vysoko.

Mě osobně více sedí "Vetřelec" téma než "zombie" téma. Walking dead mě přestal bavit po druhém díle a všeobecně zombie moc nemusím. Ale to neznamená, že nemůžu ocenit hru na toto téma pokud je lepší než Stanice paranoia.
Ještě více mi sedí "BSG-scifi téma", ale tam je bohužel překážka angličtina a příliš mnoho rozšíření. Pokud by byla Zima mrtvých blíže k BSG (herně, atmosférou) než Stanice paranoia byl by pro mě vítěz jasný.
4.1.2016 19:35:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě
Zimu mrtvých, Stanici paranoia i BSG jsem hrál každou asi třikrát, takže můžu nabídnout spíš první dojem:
Stanice: jednoduchá a rychlá, ale na party hru moc pravidel, na větší hru málo možností, často se hraje na jistotu a předávají se dlouho kanystry, dojem ze hry hodně závisí na schopnostech zrádce, pokud se nepovede první předávka, hra je dost o ničem. To, že v průběhu hry můžeš změnit stranu a cíl hry, je zajímavý prvek, ale pokud nejsi původce nemoci, po dohrání máš pocit, že nevíš, jestli jsi vyhrál nebo prohrál.
Zima mrtvých: působí dojmem větší hry a pocit ze hry je výborný, možná u mě po prvních hrách zanechala malinko větší dojem než BSG (a to seriál BSG miluju a zombíky nijak zvlášť nemusím). Scénáře, zajímavé postavy s rozdílnými schopnostmi, tajný cíl pro každého hráče, každé kolo se řeší nějaká krize, musí se hlídat jídlo, ale i odpad v kolonii, to všechno funguje skvěle. Přitom jednoduchá pravidla, plynulý průběh hry a opravdu nutnost kooperovat, protože je dost náročné dokončit scénář. Jediný, čemu jsem zatím úplně nepřišel na chuť jsou karty osudu, které sice dodávají příběhovost, ale narušují plynulost hry.

4.1.2016 20:44:32

porovnání...
Těžko říct, která je lepší. Jsou podobné (obě to jsou kooperativní hry se zrádcem), ale nejsou stejné.
Stanice paranoia:
+ Cena
+ Atmosféra paranoie (V podstatě to kopíruje film Thing z roku 1982)
+ Skladnost
- Občas nelogická pravidla (nicméně ve hře to funguje skvěle)
- Potřeba zkušenější hráče (kvůli zrádci)
- Nelogický příběh (to jako vojáci jdou do mise bez nábojů? WTF)

Zima mrtvých
+ Komplexnější (může být i nevýhoda)
+ Atmosféra (role playing postav - skryté úkoly, přežití kolonie, zombíci, doprovodný text)
+ Variabilita
- Cena


Ve Stanici paranoia je atmosféra taková, že na začátku nevěříš nikomu, v Zimě mrtvých věříš více méně všem.

Mám obě nahrané (paranoiu přeci jenom víc), ale obě stojí za to. Nicméně, dle různých drbů Zima Mrtvých má k BSG blízko.

4.1.2016 22:13:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Zima mrtvych vs BSG
BSG jsem nekolikrat hral a libi se mi. Pokud je ZM vice podobna BSG nez stanice paranoia, tak to vypada ze pujdu spise po ZM. Ta komplexnost je pro me taky dulezita.

5.1.2016 08:16:28

ZM
Pokud je pro tebe hlavním kritériem, aby se to podobalo BSG, tak jednoznačně má blíž k BSG Zima mrtvých. Sice je výrazně dražší než Stanice, ale její kvalita té ceně odpovídá.

5.1.2016 13:44:47

Neporovnatelné
Stanice Paranoia je broken. Tu hru fakt nechceš. Zažil jsem jen hry, kdy bylo hned na začátku jasné, že vyhraje parazit, nebo neinfikovaní (už nevím, jak se jim oficiálně nadávalo). Nevyvážené, nefunkční.

A upozornil bych, že Zima Mrtvých není hra s prvkem zrádce. Proč? Protože ON TAM BÝT VŮBEC NEMUSÍ! Celou hru zcela paranoidně sleduješ všechny ostatní, každý podezřívá každého a ve finále se ukáže, že jste všichni táhli za jeden provaz.
Dále; i když ve hře zrádce je, tak jeho cíle jsou do jisté míry společné a musí tak nějak spolupracovat. Jiné hry s obsahem zrádce fungují spíš tak, že to musíš "zesrat" co nejvíc, jen se u toho neprozradit.
Tyto dvě možnosti mi přijdou jako zcela unikátní a nikde jinde jsem je neviděl. (Vynechávám BSG, které jsem dal šanci asi 12x a vždy jsem měl svázané ruce a nikdy nemohl nic udělat - jen hrát karty do krize). Všude jinde víš, že ten zrádce ve hře prostě je a je jen otázka, kdo to je. V Zimě Mrtvých si to můžeš myslet, ale nemusí to být pravda.

5.1.2016 19:49:42

Špatňák
Já jsem hrál BSG v době kdy jsem žral seriál a vychutnával jsem si už jen to, že jsem hrál za nějakou postavu ze seriálu nebo jsme se podezřívali kdo je Cylon. Pro mě to atmosféru má.

Zima mrtvých je přece jen univerzální a není nutné znát žádný seriál pro plnohodnotné ponoření do atmosféry.

Co jsem pochopil z Table Topu, kde hráli ZM, tak se zrádce vybírá jeden z pěti karet ne? Takže ve hře 5 hráčů je někdo 100% zrádcem a ve hře 4 hráčů (která by byla u nás asi nejčastější) je to 80% šance že je někdo zrádce. Nebo je to jinak?

Každopádně díky všem. Pomohli jste mi a jsem rozhodnut pro ZM. Stanici paranoia pouštím z hledáčku.

6.1.2016 18:39:54 | Upraveno autorem (porovnej)

zrádce
V pravidlech jsou dvě možnosti. Dva skryté cíle na hráče + jeden zrádcovský. V pěti hráčích tedy vybíráš z 11 karet a jedna je zrádce. My to hrajeme jeden úkol na hráče + jeden zrádcovský. V tabletopu hrají 4 hráči, proto vybírali z pěti karet :)

6.1.2016 18:45:21

BSG
Tady to mám přesně naopak. Hrál jsem s Kadaverem BSG, seriál jsem do té doby ani netušil, že existuje. Měl jsem Baltara a celou hru jsem jen kempil ve své kanceláři. Nedostal jsem se jako prezident k vůbec žádné akci. Jen jsem mohl hrát karty do krize. Naprostá nuda. A když pak konečně přišla příležitost a skupina si byla poměrně jistá, kdo je cylon a chtěli se ho rychle zbavit, tak jsem ucítil svou šanci "konečně něco udělat" a požádal je o volnou akci s tím, že to vyřeším. Měl jsem v ruce akci, že někoho pošlu do lochu, nebo možná i popravím. Nevím už teď z hlavy. A odpověď byla "Tobě akci nedáme." "Proč ne?" "Kdybys viděl seriál, tak to pochopíš." Kurvaprácedoprdelefixhimlhergotcotojakomábýt???? OK. Protrpěl jsem celou BSG, všech milion řad včetně každé jednotlivé nelogičnosti i s přídavkem Caprica a šel hrát BSG znovu. Zhruba 10x. Pokaždé ta samá nuda a nemožnost cokoliv udělat, ať už jsem hrál za jakékoliv povolání. Jen možnost hrát karty do krize a lidé vždy vyhráli. A než budete reptat, tak hráli to s námi velmi zkušení hráči a i zkušení cyloni, ale prostě si neškrtli. Vždy těsně vyhráli lidé. A když jsem na to poukázal, tak odpověď byla "Jo to si musíš dokoupit tohle rozšíření, pak tamty dvě (čímž začnou být piloti užiteční) a pak raději ještě tamto jedno." Fakt ne, díky. Abych si musel kupovat x rozšíření, aby se hra stala hratelnou.... Je dost jiných.
To je můj názor na BSG, takže jsem rád, že je funkční Zima mrtvých a ještě navíc v češtině, protože ty texty jsou fakt košaté.

8.1.2016 00:53:35

Spatnak
Ja jsem to taky hral poprve s kadaverem (mimochem zdravim ho :) ) a dalsimi. Serial jsem v te dobe neznal a vylosoval jsem si mladeho adamu, takze jsem lital ve viperu a odstreloval toustaky. Hra me nadchla tak, ze jsem se podival na serial. Bylo to par serii ( milion serii je pro me star trek - videl jsem vsechny :). ) a serial se mi hodne libil. Takove netradicni moderni scifi, kterych je hrozne malo. Pak jsem to hral jeste nekolikrat s jednim rozsirenim a bylo to fajn. Pak jsme zacali hravat truny, ktere vsichni znali ze serialu a na bsg se nejak zapomnelo. Navic to pocestovani a obalovani karet byl desny opruz.

Ted kdyz se objevilo neco podobneho v cestine a zatim bez rozsireni, tak jsem po nejake takove hre znovu zatouzil.

8.1.2016 07:40:08

Vybíráme z Bazaru

Nimalia
Nimalia
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 14 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas