Výroba her

Zajímalo by mě, proč největší čeští vydavatelé her ve valné většině případů nechávají dělat hry v Číně. Opravdu to je tak levné, že se to vyplatí i s častými chybami, nedokonalostmi, zdrženímí a zřejmě nemožnosti nějaké reklamace. Teď jsem četl, že v Číně končí KOH-I-NOOR, že se tam výroba nevyplatí a přesune výrobu zpět do Čech. Člověk prostě shlédne krásné video firmy Efko ( https://www.youtube.com/watch?v=HIu-2Wwcg2Y ) a tahle otázka je pak nasnadě. Proč v Číně a ne u nás? O kolik by byla hra dražší, kdyby byla Made in Czech? Otázka spíš pro vydavatele, ale diskuze na téma vítaná.
28.8.2015 09:30:21

Opravdu?
Opravdu je výroba vázáná na Čínu? Tohle je asi spíše dotaz na vydavatele. Potažmo pokud ano, tak hlavně proč?
A proč zrovna do ČR? Možná je nějaká dobrá tiskárna na Slovensku nebo v Polsku. Proč ne tam? A kde budu mít jistotu, že když to zadám "místní" firmě, tak to nebude outsorcováno někam do Indie, Pákistánu? To už neřeším odkud bude papír, plast, barva apod.

28.8.2015 09:37:05

Více verzí naráz
Není to třeba tím, že se u některých her tiskne víc jazykových verzí najednou a tak velkou výrobní kapacitu za požadovanou cenu mají jen někde?

28.8.2015 09:51:04

čína
je laický pohled.
Kolik to stojí v Číně nebo jinde kde je levnější pracovní síla, že se to ještě oplatí zaplatit dopravu a ještě na tom mít zisk jako výrobce/ prodejce?

Kdyby byla vyroba v čechách tak by se tu snad i zlepšila zaměstnanost atd, ale to je stejně věc kterou neovlivníme.

28.8.2015 09:57:08

třeba ravensburger má na krabicích
made in czech republic.
Ale už se trend vrací zpět do evropy. podle mne je problém s ím, že někdo udělal velkou smlouvu, že budou vše tisknout v této tiskárně.
Máma - grafička - dělala pro ridest... a knihu tady udělala česky, pak maďarsky a pod a oni to vše museli tisknout v číně, protože tak byla postavená smlouva.
NEJVÍC MNE DOSTALO, ŽE LÁMALA KNIHY V JAZYCÍCH, KTERÉ NEUMÍ.
Nikomu to nepřišlo divný, jen jí.

28.8.2015 10:18:20

Výroba
Jako první si musíme říct, co to ti čeští vydavatelé vlastně vydávají, pokud se jedná o jazykovou mutaci nějaké hry, pak velice pravděpodobně je smluvně zajištěno, že výroba probíhá tam, kde si to majitel licence přeje a vlastně podklady pro výrobu "kompletu" neopustí ruce majitele licence (nebo jeho smluvních partnerů-výrobců).

Tady nejspíš i kdyby se rozkrájeli, čeští vydavatelé nic nesvedou, a ona inzerovaná nemožnost něco reklamovat není daná výrobou v Číně, ale výrobou ve výrobních kapacitách někoho jiného a tedy bez přímého kontaktu českého vydavatele s konkrétním výrobcem. Navíc je to spíš záležitost smlouvy o počtu nějakých "replacements", což si jako vydavatel navíc taky zaplatíš, takže je lepší to risknout, než ukrojit ze zisku (res. pokud někde budou chybět figurky, nebo něco blbě slepené, tak prostě lapneš jednu z těch krabic, co máš na skladě, vykucháš a dodáš, co bylo poškozené - pokud je to chyba u všech kopií, tak už to stejně musíš řešit jako reklamaci, ale je otázka "závažnosti" chyby - viz. rozsáhlá diskuze svého času u Arkham Horroru, to si pak už musí vydavatel vyříkat s poskytovatelem licence, který zastřešuje výrobce).

Například Ravensburger jde také cestou optimalizace nákladů, výroba v Ravensburgu v Německu je prakticky zrušená, jede tam marketing, vedení a vývoj prototypů a ev. výroba malosériových speciálních zakázek (nekartónové produkty). Všechno ostatní se během roků přestěhovalo do Poličky. Před cca 4 lety provedla firma pokus přesunout výrobu do Číny, ale když pak v Poličce kompletně celou dodávku rozbalovali, kontrolovali a doplňovali chyby, bylo vedením zhodnoceno, že nárůst chybovosti a tedy poškození jména firmy v očích zákazníků zvyklých na nějaký standard nevyváží finanční úsporu.
Jde ale také o to, že produkce deskových her v Ravensburgeru tvoří pouze část (nemám představu jak velkou, ale odhaduji tak 40% max.), pokud by to bylo 100% možná by tam ta finanční zátěž vycházela jinak a možná hraje roli i jakási "hrdost" Němců na domácí produkci i když se reálně vyrábí v ČR, pořád ty produkty vyrábějí zaměstnanci německé mateřské firmy, ne nějaký kontraktor z Číny.

A ještě nakonec k Efku, dle slov jednoho autora, jehož hra se právě zde vyráběla, oni deskové hry "neumějí", nemají dost zkušeností s věcmi mimo svět "člobrda" apod. (tj. herní plán a generické figurky + kostka), takže spoustu věcí nebylo možné udělat, protože na to nebyly pracovní postupy a dělaly se změny oproti představám autora. Ale nakonec by se to asi taky naučili ... i to je možná jeden z důvodů, prostě potřebuješ někoho, kdo už ví, jak na to.

28.8.2015 10:49:09

Kvalita
Tak kde se hry vyrábí, je docela jedno. Pokud to nechávají dělat v Číně, tak je to pro ně výhodné. Pochybuji, že by soukromá firma dělala něco dráž, než musí. Dovozovat, že kvalita má spojitost se zemí výroby bych si moc netroufal.

Nesedí mi přístup, že budu kupovat české věci, protože jsou české. Já to mám spíš tak, že budu kupovat kvalitní věci a když mezi nimi budou české, tak dám přednost českým.

28.8.2015 10:52:45

Výroba ČR
Osobně bych byl velice rád, kdyby se hry vyráběli tady, nebo alespoň v Evropě. Klidně si i připlatím, ale nesmí to jít na úkor kvality. Pokud se hry vyrábí v Číně, tak tenhle koníček ztrácí odst ze svého půvabu. stále hrozí ohrožení lidsko-právních pracovních podmínek. Také ekologická stopa deskové (karetní hry) je najednou několikanásobně vyšší a to se mi vůbec nelíbí. V poslední době mi taky vadí přehršel plastu v deskových hrách, vždyť dřevo patří k hraní mnohem více.

Bylo by fajn, kdyby se Efko naučilo dělat profi hry. Bohužel to asi nezáleží ani na českých vydavatelích, kteří o tom často ani nerozhodují.

28.8.2015 11:32:57

Vybíráme z Bazaru

 Mage Knight ENG + 2x exp
Mage Knight ENG + 2x exp
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas