Tip na hru pro fanouška Marsu

Ahoj, blíží se Vánoce a po třech letech, kdy jsme se ženou hráli pouze #Mars: Teraformace, bychom rádi zkusili něco nového. 
Ani nevím, proč Mars ženu baví až tak, že jsme během víkendových večerů za rok zvládli 60+ her, ale už je čas najít jinou pecku. Ženu na tom nejvíc podle jejích slov budování osídlování a taky faktor náhody, kdy není nutné až tak moc plánovat dopředu. 
Díky moc za tipy!

23.9.2023 21:50:41

Ahoj, Mars Teraformace je báječná hra, také byla u mne velice dlouho na prvním místě. Z tohoto místa ji postupně sesadily hra Scythe, ta může odpovídat potřebám budování, občasné náhody v podobě karet setkání a relativní nenáročností na strategii. Pak Great Western Trail, byť se jedná o odlišnou hru, uvádím ji také. A před ní ještě Brass Birmigham. V podstatě jsou tyto hry o tvoření, budování, tak jak to známe z Teraformace Marsu. Ale hlavně, jsou to hry se skvělým nápadem, vyladěné, opakovaně hratelné.

23.9.2023 22:47:48

Brass Birmingham je skvělý ale v dvojici bych ho nehrál.

23.9.2023 23:29:28

Za mě: 

  • Archa Nova - trochu předělaný Mars, kde si budujete zologickou, v rámci toho má každý vlastní zoo a nebudeje se tedy na společném prostoru
  • Settlers zrod impéria - bez herního plánu, rychle nachystané, brutální kombení, mezi frakci není až tak herně velký rozdíl jako u hry níže
  • Settlers vládcové severu - víc předchozí hra, je to její nástupce, bez možnosti stavby balíků, každá ze základních frakcí ma výrazně jiný herní styl.
  • 51st - mělo by to být podobné na settlery, ale v postapo prostředí, pouze EN. 

24.9.2023 00:15:06

Ve dvou je lepší Brass Lancashire má totiž speciální mapu pro dva hráče. Jinak za mě bych poradil dalši hry jako Imperium dějiny/legendy, 7 divů duel, Podmořské města, Cavernu nebo Hostinu pro Odina i když tam náhody moc není.. I Střet civilizaci má fajn budovací prvek..

24.9.2023 10:49:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Z jedné hry těžko soudit. Ale

  • pokud hledáte hodně podobnou hru, Archa Nova by měla být jistota. Osobně ji mám o něco radši než Mars
  • napadly mě 2 hry: Tapestry-bohužel se musí kupovat přes bazar, je budovatelská s civilizačním tématem (ne civilizační hra), podíl náhody je tam, ale v této hře mi překvapivě nevadí, pěkně vypadá, znovuhratelnost dobrá, různé cesty k vítězství. Vinohrad - nehrál jsem, ale myslím že Kubrt zdůrazňoval, že je to parádní na hraní s manželkou.
  • K Brassu B: pokud máte rádi ekonomické hry typu “tohle mi dá dva penízky, ale tři body, tamto tři penízky a dva body, co je pro mě lepší?”, mám nahráno několik desítek her, ale na PC, na desce je to otrava, nechápu tak vysoké hodnocení hry, je to dokonale vybalancované, ale spíš díky tomu, že tam je málo možných cest a hrozně se podobají, náhoda v nejotravnější možné podobě: “potřeboval bych tuhle kartu, nemám, tak ztratím tah a vyměním si karty, druhý má dobrou kartu a tak má oproti mně tah navíc.”, na druhou stranu, já osobně hru preferuji ve dvou, ve čtyřech jsem ji hrál pouze jednou a byl to pro mě “nekontrolovatelný bodrel”.
  • Caverna, Ódin - mám je hodně rád (Cavernu víc), ale bohužel pro někoho, kdo má rád trochu náhody ve hře, to bohužel není. Potrvzeno i z mého pokusu to hrát s manželkou.   

24.9.2023 12:00:07

@-bacil- pokud měníš karty (max 1x za hru to ještě jde) tak jsi automaticky prohrál. Co můžeš teoreticky zahrát by jsi měl vědět nejpozději v druhém kole z karet na ruce. 

V 2 lidech je ta mapa příliš prázdná a skoro vše si musí hráči postavit sami. Za mne je to idealní pravě jen v 4 ale i v 3 je to fajn. 

24.9.2023 13:05:56

Díky za tipy!

Scythe jsme hráli VELMI aktivně před Na křídlech, které vystřídal právě Mars ….
Střet civilizací a Brass Lancashire máme doma, hlavně Brass miluju, ale v jiné herní skupince.

Settlers jsem zkoušel, to zase nebaví mě.

Archa Nova mě moc nezaujala, možná mě dráždí, že o ní hráči tvrdí, že je lepší než Mars, ale asi to stojí za pokus.

O Great western trails jsem už slyšel, taky zajímavý tip, stejně jako Vinohrad, mrknu! 

24.9.2023 14:15:35

A co třeba Divukraj? Je to na stole krásné a velmi příjemné. Také dobře hratelné. S rozšířeními je to naprostá pecka. 

Pokud jste hráli Scythe, tak bych se klidně koukla i na Brazil Imperial. Pocitově je to podobné, ale přece jen trochu jiné a dobře hratelné ve dvou.

Ještě hra, kterou jsme hráli hodně moc a jednu dobu to byla naše nejhranější hra je Ztracený ostrov Arnak. Možná bych se na to koukla, případně můžeš zkusit na BGA. V podstatě hraješ úplně stejně jako na stole, takže si vyzkoušíš, jestli by tě to bavilo nebo ne. 

Jinak bych taky sáhla po tom Vinohradu, je to sice úplně jiné, než  předešlé zmiňované hry, ale zase je to příjemné :) 

S tou Archou Novou bych byla trošku opatrná. Ačkoliv je pořád srovnávaná, hraje se přece jen trochu jinak. A jak Mars se hraje hlavně přes karty, plno karet, tak Archa taková komba v kartách nevytváří. Naopak, častokrát jsme na karty hráli minimálně. 

 

 

24.9.2023 15:50:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Dovolím si nabidnout hry, které paříme s manžulou. Taky miluje Mars. Ale nepohrdne tedy absolutně:

  1. #Great Western Trail: Cesta na západ + rozšíření
  2. #Concordia: Venus + rozšíření
  3. #Brass: Birmingham 
  4. #Istanbul: Big Box 
  5. #Ztracený ostrov Arnak + rozšíření
  6. #Gaia Project: Galaxie Terra Mystica 
  7. #Paladinové Západního království 
  8. #Vikomti Západního království 
  9. #Podmořská města 
  10. #Na křídlech to nebaví moc mě.

#Divukraj je taky pecka, #Dominion: Intriky dají se ještě sehnat a brzy vyjde dotisk peckového rozšíření. Tak ať dobře vybereš. 

24.9.2023 16:26:17

Zajímavé tipy! A co takhle Zelená planeta, za se taky tváří pěkně a podobně :)

24.9.2023 16:28:56

Archa Nova, jasna volba ako hra, povazovana za “zabijaka TM”

24.9.2023 16:50:05

Zelená planeta není špatná, ale je to prostě karetka a nedosahuje kvality Marsu ani Archy. Jako předehra pro něco většího dobrý, ale na celý večer asi ne. Musí vás bavit plnění veřejných úkolů a to hodně. S každou zahranou kartou zvažuješ tak šest věcí: jestli je ve sloupečku s touhle kartou, jestli má tuhle barvu, jestli sousedí s kartou stejného typu, jestli je levná nebo drahá, co mi dá v dalších kolech a jestli se s něčím kombí… Není to rozhodně odpočinková hra

24.9.2023 16:56:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě jasná jednička je Vinohrad s rozšířením Toskansko, možná pak Archa Nova. Brass je sice pecka, ale ani Lancashire ve dvou proste nefunguje jak ma. Dále bych si počkal na recenze a gameplaye z #Legendy Dávnozemě . Pokud by jste šli z Marsu na Zelenou planetu, tak ještě krok níž a jste u dostihu a sázek nebo monopolu. 

24.9.2023 21:48:25

#Frostpunk: The Board Game 

25.9.2023 04:42:05

Možná ještě Mage Knight: Ultimátní edice vzhledem k možnosti kombinování a nepředvidatelnosti karet. 

25.9.2023 13:54:13

Zelená planeta vypadá jako derivát Na křídlech, který mám doma, doma to mít asi nepotřebuju.
Z vašich tipů mě nakonec nejvíc zaujali Vinohrad, Divukraj a Archa Nova. 
Vinohrad není dost pěkný (po Marsu bych pro změnu rád hrál něco pěkného, totéž Istanbul), Divukraj jsem měl a spíš mě štval, tak šel z domu, takže asi zkusím zvířátka a budeme budovat ZOO. 
Díky!

25.9.2023 14:55:23

Když bych to bral čistě podle sebe (jakože mě Mars baví velice), tak bych doporučil #Paladinové Západního království, to je hra ideální ve dvou, max. třech lidech. Náhoda tam ale není, maximálně v tom, jaké karty poddaných/cizinců do hry přijdou. Stejně tak si rád vždy zahraji #Divukraj, náhoda v tom, co přijde za karty, ale kouzlo je v tom, že tomu člověk musí přizpůsobit strategii. A taky doporučuji #Nájezdníci ze severu, klidně s oběma rozšířeními (nejsou složitá, když člověk zná základ), místo osidlování je tam sice plěnění osad, ale taky člověk musí efektivně nabírat posádku na loď, která přichází náhodně. A vyplěněná místa a boje s Jarly z rozšíření tomu dávají ještě větší grády. :)

25.9.2023 15:13:20

U Paladinů se mi, stejně jako u Vikomtů a Architektů, moc nelíbí grafika.

Jinak ještě mě zaujalo Great western trails, je sice taky ošklivá, ale slyším o ní chválu že všech stran, škoda, že nejde sehnat 

25.9.2023 20:36:11

@Drussbarb 

Archa je pěkná, u ní mi ale trochu vadí, že ta Zoo, kterou si stavím je vždy celkem malá a těch zvířat v ní mám celkem málo. 

Ale doporučil bych Podmořská města. Ta mi asi přijdou nejvíce podobná Marsu. 

26.9.2023 09:26:14

Teraformace Marsu je jedinečná. Archa Nova, Great Western Trail je dobrá volba, může být také #Barrage nebo #Hostina pro Ódina: Rozšířené vydání a pak samozřejmě #Twilight Imperium (Čtvrtá edice) 

26.9.2023 12:37:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Zahlédl jsem tu zmínku o hře Istanbul, jasně, to je skvělá a možná i nedoceněná hra, doporučuji i jako hru pro dva.

26.9.2023 12:45:39

Vybíráme z Bazaru

The King is Dead + obaly
The King is Dead + obaly
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas