Tip na hru

Ahoj. Hledal jsem nějakou hru podle mých kritérií a nenašel jsem žádnou, která by mě zaujala. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli jsem nějakou nepřehlédl.

- hra v češtině
- hrací doba střední 50 - 120minut maximálně
- jednoduchá příprava (Eldritch Horror mě při přípravě ničil)
- kratší návod cca do 15 stran.
- s tím souvisí i pravidla. Né nic extra složitého
- spíše menší podíl náhody, kostky nevadí, pokud se dají třeba i něčím trochu ovlivnit
- nechtěl bych při hře číst spoustu textu. Třeba karetní Hra o trůny nás nebavila, protože má plno karet, každá karta jiný efekt, nic jiného jsme nedělali než četli efekt na kartách.
- hra by asi neměla mít scénáře. Např. Andor nás bavil, jenže po dohrání scénářů se už nikdo nechtěl ke hře vracet.

Uvažoval jsem o Settlers: Zrod imperia, ale podle videa hra vypadá na mě až moc překombinovaná. Pak jsem přemýšlel i o Terra Mystica, ale ta by zase byla asi moc těžká.

U nás doma se asi nejvíce líbí hra K2, Doba kamenná a Lewis a Clark.

Nenapadá vás nějaká hra, která by mohla splnovat naše požadavky? Díky
12.11.2016 13:30:54

Titus
Pokud nevadí kooperativka, tak zkuste Pandemic. Pravidla obvykle vysvětlím nováčkům během 5 minut a přitom je hra pokaždé jiná. Náhoda tam moc roli nehraje, protože epidemie vrací zpět karty už vyhodnocené, takže pokum můžete taktizovat.

Těch settlerů bych se ale moc nebál.
Pak taky třeba:

Istanbul
Zámky šíleného krále Ludvíka
Velbloudí dostihy

a když pominu to překombinovávání, tak i Hyperborea. Sice je jen anglicky, ale na konponentech text není a pravidla jsou česky tady na zatrolenkách.

12.11.2016 14:23:26

Pandemic
Pandemic máme doma a ta se nám také líbí, ale dcera Einstein všem říká, co mají dělat a ostatním se to moc nelíbí :)

Istanbul máme také doma a také se nám líbí, ale řadíme jí spíš mezi kratší hry. Když máme chut na něco kratšího, pohodového, dáme právě Istanbul,Splendor nebo malé velké galaxie.

Nám se ted dost líbí ta hra K2. Pravidla vysvětlím během 5 minut, příprava 2 minuty, 18 karet do ruky a jde se na to. Řekl bych, že náhody tam moc není a přijde mi to docela taktické. A hlavně z této hry jde cítit atmosféra horolezců, což se nám líbí.

Ještě jsem přemýšlel nad hrou Záchranáři: boj s ohněm, ale ta nikde nejde sehnat.

12.11.2016 15:24:00

....
Terra mystica ma delsi pripravu i uklid.

Settlers jsou dobra hra ktera nabizi spoustu kombinaci karet.

Myslim ze :

Male velke galaxie
Takenoko

By mohli byt dobre volby pro vas.

Mozna zkus omrknou Rone race of new era , karetka s malem textu jednoducha pravidla , taktika, od ceskeho autora.



12.11.2016 16:00:02

titus
Ohledně záchranářů... Kupovali jsme je cca 3 měsíce zpátky a určitě je to dobrá volba na kooperativku. Sice česká verze není k dispozici, ale tady na bazaru se občas objeví. Popř. co se textu na komponentách týče, tak je ho tam opravdu minimum a překlad pravidel je tady na zatrolenkách, takže máme EN verzi. Stejně si každý hned zapamatuje co speciálního umí. :)

12.11.2016 17:44:13 | Upraveno autorem (porovnej)

...
blood rage, tento týden vyšel česky a tím pádem splňuje všechno co chceš + je to pecka :)

12.11.2016 18:22:59

hry
Také tyto hry splňují uvedené požadavky:
Puertorico - náhoda minimální
Fresco
Burgen von Burgund (Burgundské hrady) - žádný text na komponentech,tedy stačí česká pravidla, náhoda je kořením hry
Cesta kolem světa za 80 dní - právě náhoda je důvodem znovuhratelnosti hry
7 divů světa - žádný text na komponentech,tedy stačí česká pravidla

12.11.2016 18:43:13

hry
Tak zatím se mi líbí hra Blood Rage, ale ta cena je docela moc. Zběžně co jsem tak ještě koukal, tak ta Cesta kolem světa za 80 dní vypadá jako pohodička, ale nikde se neprodává.

12.11.2016 19:20:04

...
Za mě ultimátní tip:
Marco polo:
Vše splňuje na jedničku, a když vezmu v potaz vaše oblíbené hry, tak:
je v ní obsažen prvek závodu (do Pekingu), stejně jako je v Lewis and clark a Istanbulu
Je to dice placement a doba kamenná k němu má také vcelku blízko
Jsou tam schopnosti postav, stejně jako v Lewis and clark
Myslím si, že není nic, co by vám mělo vadit, snad až na to, že je hra založená na dlouhodobém plánování (strategie), což někomu sednout nemusí a bude hledat spíše hry s taktikou.
Jinak dále:
Cyclades
Myrmes (hra skoro bez náhody i když jsou tam kostky)
Edo (bohužel je trochu dražší, ale jinak fakt pecka, za tu cenu to stojí)

A ztěch co již byly zmíněný a nevyjádřil ses k nim a jsou dostupný:
Zámky šíleného krále ludvíka (pecka, co nikoho ještě nezklamala)
Burgundy (vypadají nezáživně, ale je to vážně super hra, stačí si zahrát a pochopíš)


12.11.2016 20:32:20

Titus
Souhlasím s názorem matewr84, a dle popisu bych doporučil Marco Polo, náhoda je tam v rozumné míře, pravidla nejsou složitá a přitom je ta hra variabilní a pokaždé jiná. Také hrací doba není dlouhá, ve dvou je to na necelou hodinu, ve více lidech cca hodina a půl.
A souhlasím i s Burgundskými hrady, také to je hra s lehkými pravidly, ve třech lidech trvá něco přes hodinu a pokaždé se vyvíjí i díky různým hracím deskám jinak. Na první pohled možná neupoutá, ale herně je to fakt super věc.
Z dalších jmenovaných her znám ještě Settlery, ale tam nevím u více hráčů, jak vyjde čas, ani ve dvou se nevejdeme pod hodinu, jinak pravidla jsou v pohodě, variabilita s rozšířeními velká a zábavnost také.
Za sebe ještě doporučím zvážit Bruggy, jen nevím, zda jsou aktuálně k sehnání a nejsou v češtině, ale tady na zatrolenkách je překlad všech karet. Je to opět věc krátká, má snadná pravidla a variabilitu zajišťuje kupa karet, kdy hráči pokaždé přijde na ruku něco jiného.

12.11.2016 21:11:14

doplnění
Až teď jsem si všiml, že neradi louskáte text na kartách, takže Bruggy asi ne, ale napadá mě ještě Caverna. Ta je sice plánovací, ale oproti předchozí hře U.Rosberga Agricole je jednodušší, rychleji odsýpá a ani pravidla podle mě nemá nijak složitá, hrací plán je upraven pro 1-7 hráčů, mám zkušenost krom solo hry s hraním ve dvou i ve třech a ve třech se herně do tebou uvedených 120 minut určitě vejde, pokud nebude někdo moc velký rozumbrada, ve 4 a víc nevím.

12.11.2016 21:14:17

2 tipy na nenarocne hry..
Prvni uz tu v diskuzi zaznel a je to Takenoko.
Druhy tip je Isle of Skye - taktez rodinna hra principialne trochu podobna Carcassonne, ktera je jazykove nezavisla, takze by nemela vadit anglicka verze (CZ pravidla jsou rovnez na webu k dispozici).

13.11.2016 00:26:59

výběr
Tak jsem prošel hry, které jste doporučovali a zatím se mi docela líbí:

Cesta kolem světa za 80 dní - není to přesně to, co jsem čekal, ale vypadá to, že by nás to jako taková pohodička mohlo také bavit.

Die Burgen von Burgund - myslíte tuhle verzi?

http://www.svet-deskovych-her.cz/produkty/1313/die-burgen-von-burgund

Protože pak je ještě verze karetní za 295kč. To ale asi není co myslíte že?

Myrmes - hrát za mravenčí kolonii vypadá docela originálně.

13.11.2016 11:40:29

zmíněné hry
Zámky šíleného krále Ludvíka - hra, která nás vůbec nezaujala, a to jsme jí dali několikrát šanci, prostě už šla z domu (matewr84: pecka, která některé hodně zklamala)

Puerto Rico - výborná strategická hra téměř bez náhody, kdysi jsem považoval za nejlepší hru vůbec, potom jsem našel i lepší hry, jako například Caylus nebo Troyes, ale ty nejsou v češtině, na druhou stranu, herní materiál mají bez textu

Cesta kolem světa za 80 dní - velice jednoduchá rodinná hra s jednoduchými pravidly, obsahuje náhodu, ale vůbec to nevadí, i když nepatří mezi typ her, které vyhledávám, jedná se o skvělou hru

13.11.2016 12:53:02

Burgundské hrady
Karetní verze prý taky není špatná, ale sám jsem ji zatím nevyzkoušel, tudíž nemohu soudit, každopádně ta stolní, na kterou odkazuješ a kterou asi všichni myslíme, je fakt super a přitom má fakt jednoduchá pravidla. Sám jsem ji hrál už cca 5x s různými lidmi, kteří ji neznali a kteří nehrají moc her a zvládli ji v pohodě.

13.11.2016 13:39:03

burgundy
Tiež môžem odporučiť burgundy. Páči sa to u nás doma, hrali sme to s kadekým a nepoznám nikoho komu by sa tá hra nepáčila. Hrali sme to aj s človekom, ktorý nikdy nehral nič iné ako človeče a dostihy a páčilo sa. Má to jednoduché pravidlá a pomerne rýchlo odohraté.

13.11.2016 13:51:49

ad tondakolik
nemusíš obracet význam mých slov, je to přinejmenším neslušné ;) Řekl jsem jen popravdě, že osobně nikoho neznám a to jsem zkoušel jak na zkušených hráčích tak i naprostých začátečnících. Ale samozřejmě ne každá hra každému sedne, jen u tebe mě to vcelku zaráží, páč jsi dle seznamu her zkušený hráč a tedy kvality her bys měl poznat i když tě osobně nebaví. Napíšeš mi prosím kdyžtak sz, co se ti na ní nelíbilo, vážně a upřímně by mě to zajímalo? :) (žádná ironie :)) - i když spíše sem, ať ostatní vědí, proč to není ono. sorry za ot

13.11.2016 19:31:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Tip
Settlers bych se vůbec nebál je to skvělá hra. Ale doporučil bych ti třeba temné znamení (kostková hra v prostředí arkhamu - jestli se ti líbí tohle téma tak neváhej :) )Terra mystica je super ale pokud ti vadí příprava tak to taky nebude nic pro tebe :). Jinak jak se tady psalo : Velbloudí dostihy - moc pěkná hra, Takenoko - tahle hra mě naprosto dostala jednoduchá krásná, Doporučil bych ti i karetku Port Royal. Pokud by jsi chtěl něco složitějšího ale jednoduchého na přípravu tak zvol Neanderthal: Lovci mamutů - návod je na youtube a ta hra je strašně komplexní.

14.11.2016 13:07:50

hry
Temné znamení i Port Royal máme doma. Pořád přemýšlím. Nejvíc teda přemýšlím o hrách:

Die Burgen von Burgund

Settlers: Zrod imperia, tam ale nevím, protože mám spíš rád trochu tématické hry a mě Setleři moc tématické nepřijdou. Připadá mi, že jen bereš karty, měníš suroviny za jiné atd. pořád dokola. Dost hráčů si to ale chválí, tak nevím.

Marco Polo: Když jsem se díval na recenzi, tak mi hra přišla docela dobrá, ale je tam docela dost věcí a mám strach, aby jsem neseděl půl dne s pravidlama v ruce.

Ostatní hry zde nabízené mě nějak neoslovily.

Ta hra Neanderthal: Lovci mamutů taky nevypadá špatně, mrknu na video.

14.11.2016 15:12:20

Titus
Za mě také Marco Polo. Další bych doporučil - Antike II, Cyclades, Galaxy Trucker...

14.11.2016 15:48:18

...
Z uvedených jen jedna drobná výtka u settlerů: ve více hráčích to vcelku těžko jde sledovat, co ostatní kuťej, tak pozor na to :)

Jinak jsem se už vyjádřil, jen k té složitosti:
Shlídni si nějaký gameplay, byť anglicky, a uvidíš že je ta hra v základu primitivní. Navíc deskofobie na to má recku, tak se podívej.

Ale burgundama nic nezkazíš taky :)

14.11.2016 15:49:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Titus
Na Settlery jsme s Deskofobií dělali moc pěkný videonávod, z něj budeš mít dost jasno, jak se to hraje;) - https://www.youtube.com/watch?v=tWAQwKJE43U

14.11.2016 16:42:02

skoro vybráno
Nejdříve by jsem chtěl všem poděkovat za vaše tipy. Každou hru jsem zvažoval. Nejvíce mě zaujala hra Burgen von Burgund a Marco Polo. Hlavně kvůli tomu, že v obou hrách se hráč rozhoduje na základě hracích kostek, které může nějakým způsobem ovlivňovat (na začátku hodí kostkama a pak se rozhodne jak s tím naloží). Takový styl hraní ve sbírce her ještě nemáme (snad kromě malé velké galaxie) a proto bych to chtěl vyzkoušet.

Jediné, co mi trochu vadí je to, že na 26- žlutých kartičkách znalostí u hry Burgen je dost různých symbolů a s tím bude mít dcera asi problém. Co jaký symbol znamená. Podobně je na tom i Marco Polo.

Máme doma třeba Lewis & Clark a tam je taky na kartách postav docela dost věcí a je to trochu problém. Takže to dopadá tak, že si dcera ani ty karty postav nebere a hraje to bez nich. To třeba taková doba kamenná je v tomhle o dost lepší.

Pokud by vás napadla nějaká dobrá hra, která má podobný princip, rád se na ní mrknu. Mohlo by být ve hře i méně těch symbolů na kartách/žetonech.

14.11.2016 20:59:00

další lehce podobné s umisťováním kostek...
Alien Frontiers
Kingsburg
El Gaucho
Discoveries (kostkový Lewis&Clark)
Všechny mají tady na ZH češtinu ke stažení...

Champions of Midgard
Tohle bohužel pravidla ke stažení nemá, ale třeba někdy časem...

14.11.2016 21:37:05

Ad ikony
K těm ikonám: U burgund bych se jich nebál, tam se dají vždy krásně vysvětlit jedním hráčem, když se někdo na ě zeptá. Prostě mám na kostkách 4 a 6 a na 6 leží žlutý žeton, tak se zeptám co to je, pokud si to nepamatuju a jeden hráč co to má zmáklé (zřejmě ty) mi odpoví. Ideální je si vždycky na začátku kola říct, jaké jsou zrovna ve hře žluté žetony. Nevidím v tom problém.

U marca pola je už trochu nutné znát naráz všechnu ikonografii, ale je velice primitivní, veskrze se tam jedná o směnu něčeho za něco, nebo zisk něčeho. Ikona vypadá stejně jako daný komponent, takže stačí pochopit že šipka znamená směnu a zbytek už je jasný. Karty postav sice mají malounko těžší ikonografii ale ta je vlastně zbytečná, páč každý hráč má na celou hru jen jednu postavu a to si prostě zapamatuješ co má za schopnost. Jinak ale nevím kolik je dceři, pokud je nižšího věku, tak bych doporučoval spíše burgundy, jelikož marco polo je fakt hodně o plánování dopředu, bez plánu to není taková zábava. Za to burgundy se dají hrát i tak trochu improvizačně, samozřejmě že hráč s dobrým plánem pravděpodobně zvítězí, ale hráči s dobrým taktickým myšlením mají také šance na vyrovnaný boj o vítězství. Já jen že menší děti většinou oplývají taktikou, ale už méně strategií, která se získává pak věkem.

A pak ještě dodám, že souhlasím se savagerem a dodám ještě jeden tip:
Troyes, také tam užíváš kostky. Jen nevím jak je na tom dostupnost a hlavně jestli tu je překlad pravidel, jinak ale komponenty bez textu.

14.11.2016 23:27:03

Dice City
Vidíš, když zmiňuješ přímo to nakládání s kostkama, tak mě napadlo ještě Dice City.

15.11.2016 07:02:44

Charitativní aukce

Malý princ - Udělej mi planetu - dobročinná aukce
Malý princ - Udělej mi planetu - dobročinná aukce
Akt. cena: 5555
Končí za: 18 hodin

Všechny tyto aukce >>

Vybíráme z Bazaru

Hrdinové hlubokého hvozdu
Hrdinové hlubokého hvozdu
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas