Pomoc s výběrem: Settlers nebo Small World

Ahoj, sice jsem ani jednu z těchto dvou her nehrál, ale něco jsem si o nich načetl a pořád se nemůžu rozhodnout kterou koupit. Jde mi hlavně o zábavu, rozumnou herní dobu a lehká pravidla která se dají v rychlosti vysvětlit i nehráčům.
I když se jedná o poměrně rozdílný tip her, zajímají mě názory těch, kteří měli možnost si zahrát obě hry. Co na ně udělalo větší dojem, co je více bavilo, jaké mají hry podle vás chyby a proč se rozhodnout pro jednu nebo druhou hru.

OT:Další s čím si v hlavě pohrávám je Blood Rage a Robinson Crusoe, obě hry lokalizované do CZ zatím nejsou v prodeji, ale obávám se, že až vyjdou tak asi neodolám a pořídím si domů "vlajkou loď " do mojí zatím malé herní sbírky :)
15.3.2016 14:22:05

To záleží
Předně bych se asi rozhodoval podle dvou kritérií
1. počet případných hráčů - už 3 jsou dle mého názoru na settlers moc a na SW minimum.
2. míra konfliktu - u SW to o ničem jiném není, u settlers to kolikrát může zůstat u jedné zbořené budovy za celou hru...záleží na herní skupině

pokud máte v plánu hrát ve více než dvou lidech, asi bych šel spíše do SW, pokud častěji ve dvou, tak Settlers...ono si stejně časem pořídíš obě;)

ale ani s jednou hrou dle mého názoru chybu neuděláš

a Blood Rage se neboj, ten je absolutně awesome!!!

15.3.2016 14:40:52

konflikt ano/ne
Chceš konfliktní hru? Jdi do Small World. Pokud ne, jdi do Settlerů (ale jo, lze tam bořit budovy, ale to je tak vše).

Na Settlerech mi trochu nesedí to, že v pozdějších kolech jsi rád, když zvládneš obhospodařovat svůj národ - sledování tahu soupeře je až moc náročné. To ve Small Worldu není problém (a musí se to) sledovat, co soupeři dělají (a jaké jednotky ti ničí, kolik získávají vítězných bodů atd.).

Blood Rage stále můžeš pořídit za zvýhodněnou cenu v předobjednávce.
Já tedy neodolám Robinsonovi.

15.3.2016 15:06:17

Pokud je možnost,
tak bys mohl zkusit hry s někým zahrát. Pokud je něko ve tvém okolí a máš tu možnost. A pak se rozhodnout po jejich zahrání dle svých preferencí.
Záleží odkud jsi...

15.3.2016 15:13:54

vyběr
doporučuju se podívat i na videa
settlery dělala deskofobie
small world je na youtube od tabletopu

mam jen setlery - konflikt (střet) není jen v tom co komu zboříš (pokud máš čím) , ale i v tom jakou kartu si při vyběru vybereš (miužeš tak sebrat nějakou vyhodnou kartu protihráči) jinak jsou settleři tak trochu soliter a zaleží jak si vše propočítáš. ve dvou je hratelnost velmi dobrá (nejlepší) , kombinací velké množství (mam za sebou cca 100her a neomrzela), když už to znaš tak čas na hru ve dvou je cca 40 minut i s přípravou.

small world jsem viděl včera v tabletopu a je to hodně bojovka, ale co jsem tak viděl je to jen o pokladani žetonku na dané uzemí, vyběru ras, bodech. když už něco vyložíš tak ti to mužou protihráči zničit a připadalo mě že nemáš možnost stím něco dělat.

Pokud by vys bylo víc než dva (ve dvou to jde taky) tak je super hra (i když abstraktní) terra mystica - buduješ, konflikt je v zabírání uzemí, "kradení" svitku, "kradení" specialnich akci na desce, vyhraje ten nejlepší :-) (hral jsem se ženou 6 partii a ani jednou jsem ji neporazil, a to se ji ta hra nelibí :-D )

15.3.2016 16:07:13

Ber všetko !!! :D
Settleri aj SmallWorld sú skvelé hry.
Settlerov zatiaľ nemám ale určite plánujem (len čakám na vhodnú príležitosť, ako narodeniny, Vianoce atď....:) Z toho čo som zatiaľ videl som si istý, že určite nesklamú, + pekná grafika a dajú sa hrať aj sólo (1 hráč).

SmallWorld odporúčam "všemi deseti". To čo píše morpheus (...když už něco vyložíš tak ti to mužou protihráči zničit a připadalo mě že nemáš možnost stím něco dělat...) by som bral s veľkou rezervou. Nie je nič jednoduchšie ako ísť s aktívnym národom do úpadku a potom si zvoliť nový národ, s ktorým môžeš na súpera ihneď zaútočiť v plnej sile :) Je tam obrovské množstvo národov a schopností (+ ďalšie rozšírenia), ktoré spolu vytvárajú kopec rôznych kombinácií. Vždy sa dá niečo vymylieť.

15.3.2016 16:50:08

SW vs Settleri
Diky vsem za nazory a zkusenosti.

Na videu jsem videl Setllery, SW jsem si pustil ale moje anglictina je mizerna, takze jsem na to ani nekoukal. Co jsem videl na fotkach a cetl, tak u SW anglictina neni potreba, cz pravidla jsou ke stazeni zde, coz je super a nazvy narodu by nemel byt problem.

Konfliktni hru zadnou nemame, maximalne citadelu nebo summoner wars, ale to beru jako fantasy sachy pouze pro dva, tak to nepocitam.

Nejvice hrajeme ve ctyrech, takze bude v tomto ohledu lepsi SW. Bojim se ze u settleru v tomto poctu budou hraci dlouho cekat na tah ostatnich a tim se razantne prodlouzi herni doba...

Mysak: jsem z Prahy ze Smichova, nejblize mam Palubu, ale nikdy jsem tam nebyl. Hrajeme jen doma bud s par kamaradama nebo rodinou.

Uvitam i dalsi nazory, diky

15.3.2016 17:48:31

Pokud chceš pravidlově nenáročnou hru pro 4 lidi
tak je SW jasná volba a na Settlery může časem také dojít i když ve čtyrech jsem to hrál jednou a vážně to bylo hodně dlouhý. Blood Rage mám předobědnané a Robinsona musím taky mít :-).

15.3.2016 19:00:44

Setleři a jejich doba
Ahoj bohužel Small World jsem nehrál

- ale jenom malá poznámka snad pomůže :-)

Hodně záleží co vás baví v partě, pokud máte rádi budovatelské hry tak tohle je určitě super volba

- bohužel tohle je neduh asi každé budovateské hry (byď setleři jsou karetní), že s počtem lidí roste výrazně herní doba
- na druhou stranu tady je to velmi dobře řešeno, jelikož se hráči střídají po tahu, takže nemusíte čekat 15 minut než si odehrajou další 3 lidé jako někdy u TTA, civky ....
- tohle prohloubení se vytšinou projeví až v 5 .. někdy ve 4. kole, kde se může stát že ostatním dojdou možnosti a pak tam 10 minut pytlíkujou jen dva hráči ... ale jelikož se to dá hrát i tak kolem hodiny a půl tak si myslím že je to OK :-)
- co je nevýhoda ve 4 - může se stát, že prostě jednomu nepůjdou vůbec karty ... ale vůbec nic použitelného ... pak bude bohužel trpět, protože ostatní 3 to asi nezbalí a nezačnou znovu

Snad jsem ti pomohl aspoň malinko.

15.3.2016 19:18:01

...
Jukni na kyklády ;) neboli Cyclades - budovatelské a zároveň konfliktní... spojení obou tvých her na které se ptáš.

Jinak small world určitě neprohloupíš, jen je tam trochu moc těch schopností na hlídání, talže doporučuji vytisknout víckrát referenční kartičky v čj.

Settlers jsou super, hrál jsem jenom jednou a to ve dvou. Už tak jsem nezvládal sledovat co kutí soupeř. Takže počítej s vlastním písečkem.

15.3.2016 20:49:10 | Upraveno autorem (porovnej)

Small World
pre porovnanie skús pozrieť toto video k SW, je to s titulkami...:
http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/tabletop-small-world

15.3.2016 22:01:07

Settlers
2matew: Hrál jsi je jednou a nezvládal jsi se koukat co kutí soupeř. Jenom chci říct, že s dalšími hrami se to zlepší, když už víš, co jaký národ má. Takže anoí, prvních pár her doporučuji ve dvou, je to svižnější i kvůli studování vlastních karet.

Po pár hrách už to ale přestává být problém a ve třech se dá, ve čtyřech v dobré partě taky. V pěti (což umožňuje rozšíření) si to už ale moc představit neumím. :)

16.3.2016 07:24:26

Cyclades
No to ti pěkně děkuju, to jsi mi to rozhodování neulehčil.. :) Nějak jsem Cyclades přehlédnul, vypadá to velmi dobře! Takový kompromis mezi SW a Settlers. Co se angličtiny týče, je to jak u SW? Pravidla v češtině jsou a komponenty na sobě žádné texty nemají? Jaká je herní doba a hratelnost ve čtyřech oproti SW?

Díky za odkaz na video SW s titulky, mrknu až budu mít chvilku.

16.3.2016 08:19:35

ruy

kasli na to
kup si KEMET
=)

16.3.2016 08:54:06

...
sw nemá žádný text na komponentech, jenom potřeba vytisknout ty referenční příručky a pravidla... a už ho chudáka nechte :D (kemet je také pecka, ale já radši Cyclades)

Kudrt:
Jo myslel jsem si to, snad se k tomu zase brzo dostanu.

16.3.2016 08:56:34

A je rozhodnuto
Rozhodl jsem se pro Small World, už ho mám doma a super. Zatím jsme stihli jen jednu hru ve třech ale o víkendu plánujeme další hraní. Jedinou malou nevýhodu zatím vidím v množství neznámých ras a zvláštních schopností, přeci jen pár her bude trvat než si člověk všechny věci zapamatuje a osvojí, ale to je vlastně u většiny her.

A co rozhodlo? Určitě jednoduchá pravidla, hra až v 5ti hráčích, slušná herní doba, lehký konflikt, tématika a hlavně celkové zpracování! Upřímně ilustrace, herní plán a komponenty mi lehce učarovaly :)

Každopádně všem díky za názory

30.3.2016 08:19:08

Gratuluji
k porizeni SW. U mne je dlouhodobe v top 5. Ty rasy a schopnosti za chvili prejdou do krve, v zasade vybiras jen ze 6+6, takze toho neni zas tolik... Jestli to budete hrat casteji, tak budes chtit nove rasy ani nemrknes :) Trochu nesouhlasim s tim lehkym konfliktem, u nas to obcas byva az osobni :) A neboj, ty Settlery si stejne koupis...

30.3.2016 08:29:49

Tip
Jelikož mám skoro všechna rozšíření a pamatovat si vlastnosti ras je tak skoro nemožné, tak mám na tabletu "Small world pedii" Pěkně přehledně tam jsou popisy ras i vlastnosti. Doporučuji .)

30.3.2016 13:58:44

Díky :)
První hra a zatím jediná (ne na dlouho) byla taková seznamovací, ale i tak se mi líbila. hra má nějakou jiskru, která člověka prostě baví. Přítelkyně nezklamala, hned byla nabroušená že ji likviduju její Amazonky a že je to nespravedlivý :))

Sice zatím rozšíření opravdu neplánuju, ale které je asi nejlepší/ po čem se případně poohlédnut jako první? Moc jsem to nezkoumal, ale co vím tak rozšíření spočívá pouze v nových rasách a vlastnostech...

30.3.2016 15:16:45

Rozsireni
typu rozsireni je hned nekolik:
- nove rasy a schopnosti - mam Be Not Afraid, Cursed a Grand Dames of SW a ve vsech jsou sympatictejsi a mene sympaticke rasy/schopnosti. Existuji jeste dalsi, takze tady je to celkem veci osobniho vkusu...
- pridani sesteho hrace
- tunely, ktere spojuji SW a SW: Underground
- vudci - zeton vudce navic ke kazdemu narodu ze zakladu a prvnich dvou rozsireni - maji nejake specialni pravidla - nehral jsem
- necromaceruv ostrov - specialni verze hry ve 3-6 hracich, kdy jeden hraje za necromancera zijiciho v rybnicku uprostred mapy, jeho jednotky jsou duchove padlych bojovniku

A bohuzel na poslednim miste musim nechat Tales and Legends - karty, ze kterych se na zacatku kazdeho kola jedna odhali a dane kolo se hraje podle upravenych pravidel dle textu. Myslenka vyborna, po vice nez 50-ti hrach jsem cekal svezi vitr, ale... V podstate kazda karta vyvolavala dlouhe diskuze jak se to ma vlastne hrat, protoze v tom mnozstvi kombinaci je to pravidlove chaos... Myslim, ze jsem procital i nejake FAQ, ale stejne se vzdy objevila kombinace, na kterou nebyla odpoved... Dali jsme to dvakrat a opravdu bohuzel uz nikdy vice...

Edit: "nezbytne" rozsireni s narody/schopnostmi je Be Not Afraid - obsahuje totiz velice prakticky poradac na zetonky - fotka je tady u hry...

30.3.2016 20:28:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Hry s přítelkyní
Michal: Tak vidím, že problém hrát konfliktní hry s přítelkyněmi nemám jenom já :D Od té doby co jsem se naučil hrát Carrcassone trochu agresivněji, tak to se mnou nechce hrát :D

Ještě že existuje vcelku velká škála her, kde je konflikt a přitom spolupráce. Právě kooperačky jsou dobrá volba, pro ty co nemají rádi, když se jim někdo hrabe v tom co jsi těžce budovali.

Za mě můžu doporučit: Descent /i když ve dvou nic moc, ale je tam velka variabilita a da se upravit na ciste koop verzi/, Zima mrtvých /pro 4lidi naprosto luxusni zazitek/, a dobré ohlasy má Robinson Crusoe, ale nehrál jsem.
Jinak oblibena strategická tahovka Takenoko - min. konflikt a krasne zpracovani :)

3.4.2016 15:05:54

Boart
Takenoko a minimální konflikt? Počkej, až jí sežereš pečlivě pěstovaný bambus ;)

3.4.2016 20:41:08

Settlers Zrod Impéria
já bych doporučil časem pořídit i ty Settlery. Pro mě je to po dlouhé době nová hra, která opravdu zaujala po všech stránkách.

4.4.2016 22:26:57

Ringo
Časem bych o nich určitě přemýšlel, ale nakonec k mému překvapení je pořídil brácha, takže už jsou v rodině a v neděli jsme ve čtyřech zahráli zatím spíše seznamovací partie Small World a právě Settlerů :) A první dojmy?

Settleři jsou určitě více o strategii a budování, každý si hraje na svém písečku, bylo to fajn, ale hrály jsme to hrozně dlouho, asi 3 hodiny, byla to první hra. Jsem zvědaví na další partie, zatím je brzo na nějaké hodnocení. Ale První dojem velmi dobrý, karty a animace jsou taky velmi líbivé, mechanismus hry se mi taky líbí. Jen jsme s bráchou říkaly, škoda že ty kartičky mají bílý rámeček, kdyby byly obrázky až do kraje, krásně by na sebe navazovali a vaše impérium by vypadalo na oko daleko lépe (vypadalo by to více jako mapa/krajina)!

U Small worlu je větší sranda a akce než u Settlerů, už jen kvůli dobývání a přetahování se o území, je tam mnohem více komunikace mezi hráči, herní doba zhruba poloviční oproti Settlerům, celkové zpracování a grafika je super. Jen zapracovat na schopnostech ras a speciálních vlastnostech, kvůli kterým neustále listujeme pravidly (odehrány zatím 2 hry)... No a co mě štve? Že jsme hrály 2 hry a v obou jsem měl nejmíň bodů... :( Musím to ještě vypilovat, ale baví mě to, alespoň člověk má potřebu se zlepšit)

Obě hry vypadají super, těžko srovnávat, jedná se o jiný tip her ale obě mají něco dosebe. Hlavně máme odehrané teprve seznamovací a naučné hry...

5.4.2016 07:58:58

2michal09
Taky jsem byl překvapen u prvních partiích Settlerů s délkou hrací doby, která byla 3x delší než jí uváděli jiní již zkušení hráči. Po několika partiích se ale herní doba smrskla ze 3 hodin na hodinu a půl a to u toho ještě dost kecáme.

5.4.2016 09:49:43

Vybíráme z Bazaru

Zboduj město
Zboduj město
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas