Online liga deskovek

Rád bych se tímto pokusil založit něco jako "Online ligu deskových her". Pokusím se nastínit proč a jak.

Jakých her se bude týkat?
Prakticky jakýchkoliv, které lze hrát online, tj. na mobilu, tabletu, počítači. Myšlenka je mířena především na hry s kratší herní dobou. Idea je taková, že se může vytvořit libovolné množství lig (pro každou hru jedna).
Na úvod cílím na hry jako je Star Realms, případně třeba Ascension nebo Summoner Wars.

Kdo se může zúčastnit?
Kdokoliv (tedy kdo překoná technické požadavky ... vlastnictví zařízení s nainstalovanou hrou).

Co znamená pojem liga?
Uznávám, že pojmenování liga se mi samotnému moc nelíbí. Nemám ambice, aby to bylo nějaké extra formální. Cílem je jednou za čas mít možnost si zahrát nějakou hru na mobilu proti různým lidem, které aspoň trochu "znám", ale nemusí být z mé herní skupiny.

Proč tedy liga?
Moje idea je taková, že by se hrálo na měsíční bázi. Na začátku měsíce by se sesbírali lidi, kteří by se tento měsíc dané ligy v dané hře chtěli zúčastnit. Ti by byli náhodně rozděleni do několika skupin (např. po 4-6 lidech). Každý s každým by odehrál partičku (nebo dvě). Na závěr měsíce by se třeba hrálo něco jako finálová skupina nebo semifinále a finále, detaily zatím nejsou podstatné.
Další měsíc by se provedlo nové rozlosování, někdo nový by se třeba přidal, někdo by třeba odpadl. Každý hráč by mohl dostat nové soupeře a mohlo by se hrát znovu.

Bylo by přihlášení závazné?
Ne - záviselo by na každého svědomí, zda by své partie v lize odehrál, když by se přihlásil. Samozřejmě slušnost říká, že by bylo fajn hry odehrát, když jsem se přihlásil, přinejhorším se alespoň omluvit. Cílem je mít možnost si občas zahrát oblíbenou kratší hru, aniž bych musel hledat fyzického spoluhráče. Klidně by bylo možné se jeden měsíc přihlásit, pak vynechat, pak se zase zapojit...
Záměrně zde na úvod nemluvím o nějakém bodování, výkonnosti apod. To by se vidělo až podle zájmu.

Proč online? Proč mobily a tablety?
Máš možnost si zahrát proti někomu z druhého koutu republiky nějakou méně náročnou hru a prakticky v jakémkoliv čase. Nemusíš hrát jen s lidmi ze své hrací skupiny.
Nicméně nehodlám svou myšlenku vnucovat každému. Pokud jsi odpůrce nových technologií při hraní deskových her, tak tento formát nebude pro tebe.
Rozhodně mým cílem ale není nahrazovat hlavní myšlenku deskovek - setkávat se s lidmi a přáteli a společně se dobře pobavit.

Proč se prostě nemůžu s kýmkoliv domluvit a hru odehrát? Proč se mám přihlašovat do nějaké ligy?
Můžeš ... ale moje idea je celkem jednoduchá a ukážu ji na příkladu. Když jsem začal hrát Star Realms na mobilu, začal jsem hrát i challenge, kde jsem vyzýval ke hře lidi z fóra nebo kamarády, fungovalo to i naopak. Po nějakém čase mě ale omrzelo snažit se někoho vyzývat (a vymýšlet koho a čekat, zda nebo kdy výzvu ke hře přijme) a i výzvy na mě přestaly zcela chodit. Přesto si ale Star Realms na mobilu stále občas rád zahraju (proti AI nebo i proti cizímu protihráči). Tato liga mi dá možnost si zahrát několik partií za měsíc s ne úplně neznámými lidmi, ale zároveň s lidmi, o kterých vím, že tu hru budou (pravděpodobně) opětovat, protože si taky chtějí zahrát. Vím, že výzvu ke hře nepošlu někomu, koho už ta hra přestala zajímat. Zároveň by měla fungovat nějaká obměna protihráčů (teda to závisí na zájmu).

Budou s tím nějaké náklady?
Samozřejmě nic jako startovné nebude. Na druhou stranu neplánuju ani rozdávat žádné ceny jako výhry. Občas ale některé hry vyžadují koupi nebo placený upgrade, aby je bylo možné hrát online proti jiným hráčům (to je právě příklad Star Realms).

Jak bude vypadat administrace?
Staral bych se o to já. Od ostatních hráčů bude potřeba pouze nějaká disciplína v hlášení výsledků.
Na úvod je zatím zbytečné to řešit, ale předpokládám, že lidi se zájmem o účast v lize u konkrétní hry, by se zapsali do registračního Excelu/tabulky. Pak bych provedl rozlosování. A následně by lidi zapisovali výsledky svých soubojů (a z toho by se generovaly tabulky). Detaily uvidím až podle zájmu a samozřejmě počítám s tím, že se to bude ladit v průběhu.

Pokud někoho tato myšlenka zaujala, tak může číst dál další příspěvek.
16.11.2016 01:50:18

zkušební kolo
Pokud to tedy někoho zaujalo, tak tady jsou konkrétnější informace.

Časový rámec:
Myslím, že do konce roku je ideální možnost to vyzkoušet a zjistit, jestli jsou vůbec nějací zájemci. Pokud ano, tak můžeme i do konce roku debatovat detaily, jak by to mělo od ledna vypadat "na ostro".
Teď je půlka listopadu, takže do konce měsíce můžeme udělat zrychlené kolo "na zkoušku". Více vypovídající bych viděl spíše na prosinec "pilotní" provoz.

Hra "na zkoušku" v listopadu: Star Realms
Hry jako pilot v prosinci: Star Realms (bez rozšíření) a Ascension (základ Chronicle of the Godslayer)
Obě hry budeme hrát (zatím) bez jakýchkoliv rozšíření. Debatu o rozšířeních a případných variantách her s rozšířeními bych nechal na později. Star Realms navrhuju hrát v módu 48 hodin na tah, v Ascensionu bych asi doporučoval 7 dnů (přece jen se může stát, že někdo partii nestihne odehrát a třeba víc jak 24 hodin se k ní nebude moc vrátit). Obecně ale bude fajn odehrát každou partii co nejdříve.

Termíny na úvod:
Do 21.11. do 15:00: přihlašování na zkoušku na Star Realms
22.-29.11.: odehrání jednoho zkušebního kola
Do 30.11.: přihlašování na pilotní ligu na Star Realms a Ascension
Prosinec: odehrání pilotního kola, případná debata o formátu a dalších možnostech

Přihlašování:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JrCfQrdIoid6fq8uOsYYbRO0hGthnd65P6f9s98SUuE/edit#gid=0
Tady najdete tabulku, kde se můžete přihlašovat. Pozor, tabulka má více záložek podle toho, kam se chcete přihlásit.
Do tabulky uvádějte svůj nick tady z fóra + případně nick ve hře (pokud je odlišný).

Po rozlosování sem dám samozřejmě info. Ale zkušební (listopadové) kolo bude hrát každá dvojice mezi sebou pouze 1 hru. V pilotním kole bych hrál Ascension také na 1 hru a Star Realms bych hrál na 2 vítězství. Toto info je i v tabulkách.
Pokud uvidím, že je zájem, příští týden bych nahodil nějaké info o online hrách (kde hrát a stáhnout, jak funguje výzva protihráče ve hře, případné herní varianty, info o rozšířeních apod.).

16.11.2016 01:51:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Nemesis (CZ)
Nemesis (CZ)
Akt. cena: 2700 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas