Nová prodejna/herna

Zdravím všechny deskohráče.
S přítelkyní nás hraní deskových her pohltilo natolik, že bychom si chtěli založit vlastní obchod a hernu s deskovkami. V ní především pořádat herní večery s trochou toho občerstvení (pivo, limo, něco drobného k snědku na dlouhý večer).
Bohužel o komunitě, ani situaci na trhu toho příliš nevíme. Chci se tedy zeptat na názory přímo hráčů:
V kterém městě je podle Vás největší potenciál? Ideálně město s velkou hráčskou komunitou, ale bez zázemí (místa kde se sházet, hrát, diskutovat). Jsme ochotní se přestěhovat, může to být tedy kdekoliv v ČR.
Myslíte že takový podnik může dva lidi uživit?

Díky za všechny odpovědi a názory.
22.9.2015 17:04:15

herna
Já bych spíš měl nedoporučení a to Ustecký kraj(respektive Teplice) i když tady něco takového chybí a je tu dost hráčů, tak do herny chodit nebudou, tak max 4-5 lidí ze 100.

22.9.2015 17:20:12

Olomouc
Mě něco podobného napadlo, že chybí v Olomouci, ale na druhou stranu, opravdu nevím, kolik by zde bylo potencionálních hráčů. V klubu UP se nás schází jednou za týden cca od 6 do 10 lidí.
+ by mohlo být, že tu chybí kamenný obchod s deskovkami a doplňky ke hrám(když nepočítám hračkářství, kde mají docela úzký sortiment), v jiných větších městech obchody už jsou. Dříve tu byl čistě jen obchod, bez hraní her. Je možné, že kdyby byly často nějaké turnaje jak těch rozšířenějších her, tak i třeba novinek, které by posléze mohli účastníci koupit za zvýhodněnou cenu, mohlo by si to své příznivce najít, ale chce to mít dobré nápady a nezůstat jen u obchodu/místa na hraní :) a hlavně asi udělat průzkum trhu ve městech, která si vytipujete dřív, než se do toho vrhnete

22.9.2015 17:43:20

pokud Vás to chytlo
tak tam, kde bydlíte.
Rozhodně je to náročné uživit.

22.9.2015 18:00:32

DC

Liberec
Liberec :-)

22.9.2015 18:18:04

Přeji hodně úspěchu
Rozhodně přeji hodně úspěchu. Každá nová a hojně navštěvovaná herna bude super.

Někde na webu jsem zaznamenal, že v Liberci je herna Jotunheim. Takže tam asi nebude úplně pusto a žádná konkurence.

Velký potenciál byl v Hradci Králové a blízkých Pardubicích, ale tam před několika měsící vznikl nový obchod a herna. A vypadá to, že tam vznikla docela početná a aktivní komunita. Ještě, než vznikl obchod, bylo uspořádáno několik větších herních akcí pro veřejnost v prostorách kina (Deskočesko). Obchod vznikl jen jako pobočka brněnské Planety her. Může to být inspirativní cesta.

Přemýšlím, jestli by nebyl potenciál pro další hernu v Praze? Přeci jenom i bez té hromady studentů je Praha desetkrást větší než průmerné krajské město. Přišlo mi, že ve směru na severovýchod od centra, nebo v docházkové blízkosti metra C směrem na jih (kde bydlí nejvíce obyvatel), není žádná herna zaměřená na deskovky. Ale nějaký obchod se tam najde, těch je v Praze asi dostatek, i když některé z nich nemají bohužel hernu.

22.9.2015 18:45:34

Nedoporučuji
Ahoj,

ze svých zkušeností nedoporučuji do toho jít. Rozumnějším nápadem, než prodejem her, či založení nějaké deskoherny, doporučuji zajištění prostor například v nějaké čajovně, kde budou rádi za návštěvníky a vy se tak dobře pobavíte. Lze založit herní skupinu na FB a tam lákat hráče. Peníze které do herny a prodejny investujete se hned, spíše vůbec nevrátí. Trh je relativně přesycen a ceny her se drží na podobných cenách, navíc čeští hráči preferují český hry a těch tolik není a když jo, prodávají se na dost místech. Individuální dovoz různých her se Vám nemusí vyplatit a budete prodělečný. Tak asi tak ;). No a kdybyste se nakonec rozhodli do toho jít, tak Vám přeji hodně úspěchu v podnikání a spoustu spokojených hráčů a zákazníků.

22.9.2015 23:24:08

mňo...
pokud uvažuješ o podnikatelském záměru, musí to být každopádně spojeno s prodejem her, potažmo pak e-shopem, bez toho to prostě nedáš. A ani pak to není chlebíček zadara. Pokud to chcete dělat z lásky, pak je možné to dělat formou herny a drobného prodeje pamlsků, ale pak zapomeň, že to budete dělat jako práci. V takovém případě by bylo nejlepší, abyste byli ve svém, nebo městském a nějak to sesmluvnit, protože platit nájem je nepříjemné...

23.9.2015 11:33:06

Re.:
Tindo: O Praze přemýšlíme zatím nejvíc. Problém je sehnat dostatečně velký prostor, blízko od metra, nebo pohybu většího množství lidí, a rozhodně s pořádnými výlohami. Konkurenceschopnost bychom si chtěli zajistit přátelským přístupem k zákazníkům (osobně raději půjdu do obchodu, kde mi dobře poradí i za cenu nižšího příjmu, než tam kde mi cpou hlavně to co nechci) a právě kombinací herna/obchod/(bar). A samozřejmě pokud si kolem sebe také nevytvoříme pořádnou herní komunitu, moc nadějí mít nebudeme.

Maario: Naším cílem je mít práci, která nás hlavně baví a zároveň uživí - tudíž herní skupina na FB a scházet se občas v čajovně bez vlastního zázemí, to nezní příliš nadějně.
Podobné ceny se drží téměř u každého produktu, tam jde zisk z toho, že zboží zasílají přímo vydavatelství. Mimochodem i s dalšími produkty, stojany a reklamou (ta, pokud je vkusná, může vyzdobit prodejnu). My sami si přidáme cenu, kolik chceme mít zisk. A ten zájem čechů o české hry máš na mysli od českých tvůrců, nebo pouze v českém překladu? Protože nepřijde mi, že by byl nedostatek produktů k prodeji. Individuální dovoz jediné hry samozřejmě nepřipadá v úvahu, objednávalo by se vše po co nejvíce kusech. Chápu že nechat si dovážet specialitu z Ameriky, nebo Japonska se nevyplatí a stejně si to nikdo nekoupí, ale to není v plánu.

Pelly: Drobný prodej pamlsků k hraní jsem opravdu na mysli neměl. Jak jsem psal chceme mít obchod s hernou, tudíž prodej by tam byl. A nepočítám s žádným chlebíčkem zadarmo. Je mi jasné, že nemusíme třeba i první půl rok mít žádný čistý zisk a nadřeme se jako blázni.

23.9.2015 15:45:59

kavenu
U nás v Plzni funguje na podobné bázi Kavenu Arakasi (http://www.kavenu.eu/), s tím, že to dělá pár přátel (tuším 4), kteří se tam po odpoledních střídají jako obsluha půjčovny. Všichni krom toho ale mají zaměstnání a tohle dělají pro radost a pro ostatní. Krom toho se ještě výraznou měrou podílejí na festivalu GaD. O tom, že by to vydalo jako hlavní zdroj financí ale nikdy nepadlo ani slovo...

Každopádně hodně štěstí, ať už se rozhodnete jakkoliv.

23.9.2015 16:04:17

no půl roku je dost odvážný
obecně platí, že prvních pět let do toho sypeš peníze, než si vytvoříš základnu v zákaznících.
Samozřejmě to nemusí být pravda.

23.9.2015 19:53:41

Re:
Salvi - doporučoval bych ti prokouknout veškerou konkurenci, pozeptat se, jak to u nich jde atd. - co jsem tak slyšel i herny v Praze nemusí být obsazeny a zájem je někdy dosti mizivý. Vem si kolik heren bylo zrušeno a kolik jich v Praze funguje. Tím, že budeš prodávat slušně a přátelsky tě uživit nemusí. Prodáváš za sebe a někdy ač nechceš, může se někomu zdát, že tvůj preferovaný kousek vnucuješ, tak to prostě je. Navíc bez dobrého a kvalitního webu se neobejdeš, eshop je nutnost (zde právě ten prozákaznický přístup sice platí, ale pro zákazníka je mnohem snažší se na prodejce vyprdnout). Může se ti podařit nalákat lidi na turnaje o ceny, ale koupí si u tebe hru? To je otázka, neboť dnes spíš funguje pravidlo, že si dané zboží koupí za nejmenší cenu. Pak bude i pár lidí co budou chodit jen k tobě hrát, ale skoro nic si nekoupí. Pokud zkombinuješ hernu/obchod a nějaké jiné zařízení (bar, čajovna, kavarána) je možný, že se ti podaří nějakou dobu přežít než si lidi zvyknou, ale všechno je otázka. Zkus si ještě udělat průzkum po Praze jestli by o to byl zájem. A počítej spíš s těmi 5 lety - ono deskové hry jsou dosti specifická záležitost, sice jsou dnes na trhu různé hry, různých žánrů, ale lidi si je spíš hrajou doma...

K českým a cizojazicčným hrám - bylo to myšleno tak, že dneska ať už základních českých her, či jejich těžší varianty jsou k dostání na dosti místech a to obzvlášť v Praze. Dokonce i servis těchto her je docela na dobré úrovni, některé prodejny učí zaměstnance hry, které prodávají, aby je mohli vysvětlit. V tomto směru musíte nějak zákazníky překvapit a zde jsou možnosti s cizími hrami, kde jsou právě ty negativa o kterých jsme psali. Další možnost je přikládat k těmto hrám česká pravidla, ale to už pár obchodů dělalo a zřejmě se to neosvědčilo, protože v tom co jsem koukal moc nepokračují. Z tvých reakcí cítím, že do toho stejně půjdete, tak snad se vám to povede.

24.9.2015 20:09:47

Nový nápad
Všem děkujeme za názory. Hodně jsme o nich přemýšleli a po pečlivém zvážení, a s trochou zklamání, musíme souhlasit, že samotná herna/obchod/půjčovna her nemá příliš naději na uživení.
Máme tedy nový plán: čajovnu s půjčováním her (k posezení u čaje, ne na doma). Čajovna se může uživit sama o sobě, pokud bude dobře umístěna, a můžeme do ní zakomponovat naši zálibu v hrách jako vedlejší produkt. Jedna taková je kdesi v Brně. Je dost velká, má spoustu her a na první pohled prosperuje.
Na rozjetí, co se týče sortimentu her, by bohatě stačila naše osobní sbírka. Ta by se časem zvětšovala a ke každé hře na půjčení můžeme mít ve skladu jednu na prodej. Opět říkám: zatím o všem jen přemýšlíme a zjišťujeme.
Takže, hráči, co vy na to?

25.9.2015 16:18:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Salvi
Mno, tak jako jeden z lidi z Planety Her (pobocky Brno a Hradec) ti muzu rict, ze by trvalo rozhodne dyl nez pul roku, nez by te podobna vec kdekoliv v Cesku uzivila. To myslim jako dobre minenou radu, ne ze bych se bal konkurence;).
V Praze mas uz docela husto, je tam Svet her, Svet deskovych her, Tomovy hry, Hras a Raj deskovek, vsechno docela zavedene firmy s loajalnimi zakazniky. A nikdo z nich si nejak dvakrat nevyska. Nam v Brne trvalo docela dlouho, nez jsme se dostali k tomu, aby byl obchod v plusu a to jsme tam uz meli urcitou zakladnu, kdyz jsme kamenny shop rozjizdeli (eshop predtim jel uz par let).
Neni to kapitalove nenarocne, i kdybys chtel mit jen vsechny ceske hry v par exemplarich, bude te to stat nizsi stovky tisic. Pokud je skladem mit nebudes, lidi koupi casto jinde.
Tva konkurence jsou krome kamennych kramu i vsechny eshopy, ty zavedene maji vetsinou uz slusne SEO, pripadne budget na reklamu. Tyhle shopy budou jeste nejakou dobu proste videt vic.
A jen tak bokem, my pocitame s tim, ze nasi novou pobocku v Hradci budeme dotovat tak cca prvni rok a pul minimalne a to je optimisticky scenar a zazemi uz ne uplne maleho vydavatelstvi REXhry v zadech.
Vzato kolem a kolem, pro dva lidi to moc na uziveni neni, pokud nebudete mit nejaky vedlejsi prijem, zivobyti paru se na tom postavit moc neda (horizont vidim tak minimalne 3 roky a to byste museli byt sikovni).

25.9.2015 16:30:00

Cajovna
To by asi mohla byt schudnejsi cesta, otazka je, jak by to tam fungovalo s prodejem. Brnenskou Cajovnu za zrcadlem ma kamarad a je to primarne cajovna s tim, ze se tam hodne hraje...
A znovu plati, ze budete muset byt dost sikovni v propagaci, ono i tech cajoven mas spoustu a musel bys prodat tu ideu, ze jste herni misto a natahnout na sebe ty lidi...;)

25.9.2015 16:34:09

čajovna
No to už by byla lepší cesta pro ústecký kraj, protože tady toho moc není a když jo tak to má většinou 5mx5m :D

25.9.2015 18:31:35

Salvi
Jj to zní lépe, ale i tady bych byl dost opatrnej. Čajoven je dost, ale vytvoření nějakého zdravého baru s čerstvím ovocem, čajem, kávou a domácími zákusky s dobrou strategií má mnohem lepší šanci na úspěch. Udělejte si pořádný bussines plán, bez něj se neobejdete a v lokalitě kam se chcete hnout udělejte průzkum. Jak píše Víťa, u nás tu je docela mezera, ale zase lidé tu nejsou ochotni se družit a chybí tu peníze, ale pokud byste vytvořili něco co bude mít dobrý koncept, tak uspějete kdekoliv.

25.9.2015 21:08:46

Souhlas s Maariem
samotná herna/prodejna je asi dost velký sousto. V kombinaci s čajovnou lepší. Jak píše Maario, nějaká herna s větším občerstvením by nebyl také špatný nápad. Záleží, kde byste se chtěli realizovat. Jak ale bylo zmíněno níže, ve větších městech je docela silná a zavedená konkurence. V měnších městech to nebude na uživení :-(
Také mám v plánu "udělat si" hernu/půjčovnu, ale určitě ne tak, aby mě to živilo. Počítám spíš jen 1-2x v týdnu v odpo-večerních hodinách. Možná 1x za čas turnaj o víkendu. Jen tak pro moje potěšení z her. Sbírku už na to mám dost velkou - alespoň myslím. Prostory řešíme s městem a jedním kamarádem. On už něco pomalu rozjíždí, schází se v salónku místní restaurace s pár dětma. Zatím mu chodí tak 3-5 dětí (má téměř výhradně hry pro děti) 1x za 14 dní. Ale přemýšlíme o větší herně, kam budou moci chodit i starší 15 let :-) Máme tady u nás (Moravský Krumlov) docela štěstí na to, že v okolí jsou samé vesničky a většina lidí řeší vše v M.K., je tu i dost studentů - gympl, 2x učiliště, 3x ZŠ...takže třeba to vyjde. Ale osobně vidíme rozjezd tak za 2-3 roky.

16.10.2015 11:40:22

Vybíráme z Bazaru

Šílenej prófa
Akt. cena: 65 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas