Evergreen

...ty hry se rojí jak houby po dešti, stále nové kousky se na nás valí, stále nové lokalizace, všeho je dost a všechno je poměrně dost dobře dostupný, prostě paráda/?/...A tak jsem o víkendu přemýšlela o tom, které hry z mé sbírky s největší pravděpodobností hraničící s jistotou nikdy nezestárnou a pár kousků jsem našla... Které to jsou u vás? Ať už z hlediska bezvadně fungujících mechanik, nepřekonatelnýho ztvárnění, atmosféry, tak už z důvodu jakýchkoliv, klidně třeba "jen" nějakýho epickýho zážitku, kterej té hře nikdy nezapomenete ;-)

2.5.2017 18:10:45

Staré lásky nerezaví
War of the Ring (2.edice) - nehrajeme to sice každý týden, ale vždy, když to hrajeme (já + synáčci), tak to je velkolepý zážitek.

Tichu - geniální štychovka, hrajeme 2 na 2 a vždy bereme na dovolené

Union Pacific - dle mého ve 4 ideální počet, nejradši mám na tom to dilema, zda ještě investovat nebo už vykládat, protože už další karta může být dividendová (hrajeme s pokerovými žetony místo papírových peněz).

Scepter of Zavandor - oblíbená hra mé ženy i mladšího syna, hrajem relativně několikrát do roka

Richelieu - speciální kategorie, nemá ji ve sbírace (pouze domácí PnP), ale mám nahrány stovky partií na Yucata.de a je to asi jediná hra, ve které jsem trochu dobrej (jednu dobu jsem byl tam 3.) :)

2.5.2017 19:01:07

Forever love
Ve sbírce mám přes stovku her, ale jen některých se určitě nebudu chtít zbavovat.

1) Dominion. První hra, která mě kompletně pohltila. Zamiloval jsem si jej při třetí partii, kdy se mi povedlo vyhrát i přesto, že jsem přes Zloděje přišel snad o polovinu koupených zlaťáků. Poznal jsem, že ta hra není jen o tom, posbírat co nejvíce Provincií, ale o tom, najít správnou kombinaci, jak vyhrát.
2) Osadníci z Katanu. Mrzí mě, že nemám kolem sebe hráče, se kterými bych si to zahrál častěji. I s nějakým rozšířením.
3) Terra Mystica. Postupně se měnící mapa, národy s různými vlastnostmi, nutnost zároveň sledovat dlouhodobější cíle, ale zároveň dávat pozor na to, co a jak dělají protihráči.
4) Space Alert. Další z her, které bych si rád zahrál častěji. Snad jediná zajímavá kooperativka, a to kvůli časovému limitu na hru, kdy skoro není možné tu hru uřídit jedním hráčem.
5) Oltre Mare. Tu hru si zahraju dobře jen v jedné určitě skupině, aneb vzpomínka na 4pohár. V týmu jsem měl právníka a dvě doktorky, z nichž jedna byla má tehdejší přítelkyně. Já býval bez šance. Ale na finálovém turnaji, když jsem vůbec poprvé nehrál proti žádné holce, jsem konečně vyhrál!

2.5.2017 22:31:46

evergreeny
Alhambra - jednoduché přikládání kartiček, ale není to překombinované, rychle nachystané, přehledné i přes půl stolu vidím co mají a nemají protivníci vyloženo.

Cesta kolem světa za 80 dní - ve čtyřech nebo v pěti ideální hra pro nehráče, dobře plyne, je v ní napětí, mám rád hry od M. Rienecka

K2 - protože mě baví to téma, je to hra co neodpoští chybu a možní proto ji nikdo se mnou nechce hrát :)

Livingstone - rodinovka, taktická i náhodná, občas geniální občas frustrující. Párkrát za rok vytáhnem a rád se k ní vracím. Zvláště pak ke chvíli kdy se otvírají hráčské truhly a rozhodnutí kdo pujde pod gilotinu :)

Ra - Kniziova velmi podařená aukce. Hrozně rád ji hraju

Taluva - jednoduchý koncept, avšak netriviální a vizuálně pěkná hra.

Turbo taxi - hra od FF. Nejraději s dětmi. Je u toho řev jak u paviánů :)

2.5.2017 22:50:54 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Celkově to jsou hlavně hry s větší hloubkou, které se snad ani nedají ohrát, jak se furt objevuje něco nového.
Za mě hlavně Puerto rico, hra otestovaná časem, která podle mě stále patří mezi to nejlepší co současný trh může nabídnout a to je stará už 15 let!
Pak Cyclades, i bez rozšíření je každá hra jiná, plná intrik, těžkých rozhodnutí a epických momentů... co víc si od hry přát.
No a mou "svatou" trojici uzavírá Marco polo, i když je to nová hra, už teď jsem přesvědčen že jen těžko jí něco nahradí, tolik možných kombinací a strategií, že se občas přistihnu že nad tou hrou přemýšlím třeba i v práci :-)
Pak mám i mnohé jiné oblíbené hry a to i ty mimo sbírku, které mám možnost si zahrát častěji, ale zatím jsem si jist jen těmito třemi, že se mi nikdy neomrzí.
Ale pak ie tu ještě jedna speciální zmíňka dvou her od Bauzy, které se mi sice už trošičku omrzeli, hlavně z důvodu jejich nižší hloubky a také z důvodu množství nahraných partií, ale nikdy na ně nezapomenu, poněvadž to byly jedny z těch prvních her, které mi dokázali kdykoliv zvednout náladu a díky nim pro mě hraní deskovek začalo být úplně jiným zážitkem než do té doby... těmi hrami jsou:
Takenoko - a to hlavně díky desítkám pohodových ale přesto vypjatých partií s mou přítelkyní.
Tokaido - dodnes si pamatuju, jak jsem jí začínal hrát online a kdykoliv jsem měl horší náladu, tak jsem si zahrál jednu či dvě partie a rázem jsem byl v jiném světě a po dohrání jsem se usmíval ještě docela dlouhou dobu...

2.5.2017 23:51:13 | Upraveno autorem (porovnej)

moje
Funkenschlag - jedna z mých prvních her a i přesto, že jsem jí poprvé vyhrál až letos v únoru, pokaždé jsem se u hry bavil. A to je pro mě zásadní.

Puerto Rico - klasika, kterou si zahraju kdykoli a kdekoli

Small World - pro mě velmi zábavná záležitost, což si ovšem moje herní skupina nemyslí, takže si ji moc nezahraju

3.5.2017 13:59:24

Ty nejstarší...
...co přežili všechny čistky:

Level 7 [Escape] + exp. - atmosféra, modulární mapa, variabilita
A Touch of Evil + exp. - téma, atmosféra, zpracování
Thunderstone Advance + exp. - levelování, vybavení, variabilita
D-Day Dice + exp. - mechanismy, skladnost, variabilita
Elder Sign + exp. - mechanismy, zpracování, atmosféra, variabilita
DungeonQuest - čistá zábava, sranda
Abyss + exp. - jedinečná grafika

Z novějších si dobře stojí Leaving Earth (téma) a Alien Uprising (téma, mechanismy).

3.5.2017 14:29:04

pekná téma
Pekná téma ty jemná :)

Mne sa tiež zbierka pernamentne točí a točí, avšak základ mám stále ten istý a predpokladám, že ho ani nebudem chcieť zmeniť. Možno to mám už z nostalgie, ale tie hry stále po väčšine hrávame a čo je ešte dôležitejšie, stále nás bavia a vraciame sa ku nim. Dokonca to mám aj v poradí :)

1. Earth Reborn, najlepšia záležitosť forever and ever. Akurát sme sa bavili s kamarátom, že po dlhšej pauze spôsobenej väčším prísunom iných hier ideme opäť nabehnúť na tento šialený kolotoč adrenalínu, dobrodrúžstva a interaktívneho akčného filmu. Fakt že málo čo sa tomu vyrovná.

2. Runewars, topka v oblasti strategických hier. Povedal by som že sa jedná už o "oldschool" FFG záležitosť a jednu z posledných kvalitných AT hier, ktoré vyšli za poslednú dekádu. Minimálne 3x do roka to hráme ešte aj po tých rokoch.

3. Eclipse, ďalšia stratégia, z dosť iného súdka ako runy. Menej epická, viac euroidná, menej atmosferická, ale o to viac mechanizmami prepracovaná. Rozšírenia z toho spravili pomerne silno komplexnú záležitosť s rôznymi variáciami hrania. Tiež stále hrávame, i keď posledný rok už po menej. Predsa len svojho času nás to držalo v intenzite minimálne raz, dva krát do mesiaca po dobu pár rokov :)

4. Magic Realm - megalomanská RPG hra, ktorá bola v priebehu rokov niekoľkokrát pravidlami upravovaná až pokiaľ nebola daná do stavu, že sa to dokáže naučiť aj obyčajný smrteľník :). Rokmi overená kvalita. Istú dobu u mňa najčastejšie hraná hra, objavovanie taktík jednotlivých postáv a ten neskutočne živý svet, kde sa dá robiť toho naozaj veľa, tie epické bitky. Jedna chyba môže znamenať smrť a je to naozaj napínavé a človek sa bojí naozaj robiť kroky po tom skazenom a krutom svete. Wuaa no proste paráda. Treba tomu dať len čas na naučenie. Hra sa potom odmení. Avšak, už som to dlhšie nehral a tým pádom som pozabúdal tých milión pravidiel a nemal som zatiaľ chuť ich študovať znovu. No teraz mám znovu chuuuť :)

5. Starcraft, no asi máme radi stratégie :) Na stôl sa to už nedostáva, ale je to jednoducho raritka, vec ktorej sa milovník stolových hier nezbavuje. Bohvie ako by to bolo, keby nevyšiel forbidden stars. V takom prípade by sme ju možno ešte raz za čas vytiahli. Nechávam pre budúce generácie. :)

6. Agricola- klasika a moja prvá "vážnejšia" hra. V súčasnosti ju už nehrávame, i keď občas sa prichytíme, že chuť by bola :-). Kamarát, s ktorým sme to najčastejšie hrávali (a on bol hlavný iniciátor hrania) na hry už veľmi čas nemá a tak to išlo u nás pomaly do stratena.

7. Die Burgen von Burgund - áno mám nemeckú verziu :). Overená hra z ktorej nie som až tak na mäkko, ale baví to hrať skoro každého s kým som to hral a tak to považujem ako takú ranu istoty. Jednoduché pravidlá, ale popri tom celkom veľa možností čo robiť.


Do evergreenu sa pomaly dostáva aj TI3, Forbidden Stars a možno aj Vinhos. Uvidíme, zatiaľ nemám chuť sa týchto hier zbaviť a tak sa usadzujú v pevnom jadre. Naopak niektoré hry sa mi ohrávajú resp. nemám s kým hrať a nemám túžbu si ich nechať ako raritky či rany istoty a tak uvažujem na ich posunutím. :)

3.5.2017 15:02:48 | Upraveno autorem (porovnej)

enzo
baví mě, jak mezi nejstaršími máš Abyss z 2014 :)

Za mě určitě:
New Era - není taky moc stará, ale je to srdcovka největší
Tikal - maximální případ čistého a jednoduchého designu
Caylus - archetyp worker placementu (aspon pro mě)
Fazole - pravidelně zabaví, když potřebuju na výletě něco pro menší skupinku
Burgundy - z hlediska praktické neohratelnosti :)

3.5.2017 17:31:30

silná trojka
1. Vláďova civka (Through the Ages)
Za mě je to nepřekonatelné číslo jedna. Hráváme ji pravidelně (zhruba každé dva až tři týdny) téměř od doby, kdy vyšla, teď už v nové verzi. Navíc to bývá stálice a jedna z nejhranějších her Herního týdne, který jednou za rok pořádáme. Dokonce občas experimentujeme s "blitz" verzí s hodinami, kdy se dá hra ve dvou odehrát za 45-60 min.

2. Agricola
Kvůli přívalu nových her v poslední době se už na stůl nedostane tak často, ale pořád je to pro mě jedna z nejlepších her vůbec a zdroj obrovské inspirace.

3. Robo Race
Toto je trochu zvláštní případ, protože se jedná o vlastní výtvor. Základ této hry jsme vytvořili nějakých 10-15 let zpátky poté, co jsme si s kamarádem přečetli recenzi na Robo Rally. Od té doby hra prošla zajímavým vývojem a čas od času se k ní vracím a pracuji na ní. Je to tedy takový experiment na téma: Jak by dopadla světoznámá hra, kdyby se jí se stejnými vstupními podmínkami ujal jiný autor". :-) Hra má odehrané neuvěřitelné množství partií, pořádáme si v ní dokonce vlastní turnaje. Zatímco klasické Robo Rally v našem okruhu neuspělo, k Robo Race se neustále vracíme.

4. Jasné čtvrté místo asi nemám, ale zmíním několik her, které se stále točí:
Vládci Podzemí, Příšerky z Podzemí, Space Alert, Small World a nově také Blood Rage

3.5.2017 17:32:46

...
Railroad Tycoon
El Grande
Civilizace
Tikal

3.5.2017 21:16:45

Krásné téma :)!
Takové nostalgické i pro mě, co zná deskovky sotva polovinu času co vy ostatní :).

1) Talisman
Hra mého srdce. Hra, která v něm zapálila plamen touhy po hrdinských příbězích, ztracených pokladech, bájných bytostech. Hra, která mě dovedla k tomu, co naplňuje můj život. Vděčím ji zkrátka za hodně :). I po tolika letech a edicích má stále co dát, a když do ní člověk jde s vědomím, že nechce nikomu dokázat svůj herní um, ale prožít neopakovatelný hrdinský příběh, užije si jí jako téměř žádnou jinou hru.
2) Osadníci z Katanu
Nestárnoucí klasika, legenda legend. Vůbec nezapadá do mého herní vkusu, vlastně je téměř protipólem, ale můžu snad kdy odmítnout hru, u které jsem poprvé zažil náznaky strategií na herní desce, u které člověk vypne a jen přiblble hází kostkami, a přesto má z vítězství nesmírnou radost, hru, na kterou jsem jako malý skřítek (ne však, že bych od té doby mnoho vyspěl :) ) koukal přes výlohy hračkářství a toužil navštívit tu krajinu s obrovským sluncem na krabici?
3) Cyclades
Hra, která musí bavit snad každého pokročilejšího hráče, od eurařů po ameritrashery. Poskytuje tak jedinečný strategický zážitek, že sem neoddiskutovatelně patří.

Toť z mé strany vše, za deset let doplním :D.

4.5.2017 22:00:25 | Upraveno autorem (porovnej)

nesmrtelné vykopávky
Go
Backgammon
Kalaha (Mankala)
Domino
Pyramidky (Looney Labs)

Uznávám, že to jsem šáhnul hodně hluboko, ale dějiny mi dávají za pravdu :)

4.5.2017 23:18:00

moje evergreeny
Ahoj.
Přijde mi to jako super diskuse, protože her je opravdu spousta a řeším to, že hraji nové a nové hry a vím o starých dobrých, které nehraji a mám. A hrál jsem je třeba pár krát.

Osadníci z Katanu - mám původní dřevěnou verzi a líbí se mi grafika a začínal jsem na nich své poznávání moderních her. Zde jsem odehrál hodně her.

Následují evergreeny s malým počtem partií, ale hodně se mi líbily.

Amun-Re - vzpomínám na partie, u kterých jsem se hodně bavil.

Shogun - většinou se mi na začátku hry nechce hrát (představa 4 hodinové hry mi nedělá dobře) a pak se do hry dostanu a prožívám souboje ve věži...

Caylus - málo hraji na to, jak ho uznávám. Dobré ve dvou i ve více hráčích. A záleží na tom, jak se zvládne závěr hry, což je super.

Marco Polo - spousta možností :-), rád zkouším různé postavy.

Trajan - líbí se mi úsporná grafika a mankala obsažená ve hře.

Manhattan Project - o vítězství se rozhoduje skokem (hodně bodů najednou), a ta špionáž, nálety...

A chci více hrát Tzolkin Mayský kalendář - netroufám si zařadit po cca 3 hrách do evergreenů.

Věřím, že za rok něco nového bych přidal...

6.5.2017 23:43:06

klasika
agrikola, puerto rico, tikal, eufrat, memoir 44, vikingovia, osadníci, v roku draka - vsetko paradne, nestarnuce hry

7.5.2017 07:27:43 | Upraveno autorem (porovnej)


Hry, které mě nikdy nepřestanou bavit :
7 divů světa
Poštovní kurýr
Burgen von Burgund
Marco Polo

7.5.2017 09:25:51

Pekná anketa.
Táto anketa ma baví, lebo sa hneď pozriem na hry, ktoré nepoznám. Pri "deskovkách" som len 4 roky.
Moje srdcovky:
Puerto Rico
Marco Polo
Údolí Králú

8.5.2017 09:07:41

U mě
závislost na deskovkách trvá už 10 let a vracím se snad jen k jedné hře a tou je Vysoké napětí. Jen jsem před dvěma roky vyměnil starou verzi za deluxe.

8.5.2017 10:06:19

Evergreen
Vzhledem ke stáří..
1979: Duna (za mě remake této hry Rex)
1986: Shogun (za mě remake této hry Ikusa)
1994: Roborally

Tyhle hry něco pamatují a pořád se hrají. To není náhoda. Škoda, že není prostor takových deskových her poznat víc.

8.5.2017 17:27:29

ruy

okrem
kuryra, wizarda, qwirkla, kaleidoskopu, 7wonders, Before the wind, a par dalsich..

..mam rad koniec leta ked si vecer sadnem s polovickou do zahrady s flaskou burciaku a hrame do noci Backgamon
..skoda ze leto je take kratke
..jak tak rozmyslam kopa abstratiek :)

8.5.2017 19:26:39

kooperativní LCG
Nevím, zda se to počítá, když se jedná o neustále se rozšiřující hry, ale i pokud by například Pán Prstenů byl ukončen, jsem si naprosto jistý, že se ho nikdy nezbavím a budu jej hrát stále dál a často, protože ta pestrost a replayabilita je tam prostě úžasná. Je to ale dáno i tím, že na tomhle typu her prostě ujíždím.

Takže za mě Hra o trůny (není koop), Pán prstenů a počítám, že i Arkham Horror: karetní hra.

(někdo taky vcelku logicky namítne, "aby to za to prachy nebyl evergreen :) )

Jako další srdcovku bych uved deskovou Hru o trůny. Ještě první edici jsme hrávali týden co týden nějaké 3 až 4 roky a i dneska bych si jí s chutí zahrál, ale skupina už je dávno rozptýlená a i ten čas se hledá hůř. Ale "evergreen" to pro mě každopádně je.

9.5.2017 07:41:33

závidím ti libore
Taky bych chtěl najít hru, kterou bych byl schopen hrát pořád pryč. Mám svoje evergreeny, které nehodlám hned tak prodat, ale střídám je a mezitím zkouším kde co. Ale takhle zažranej nejsem asi do ničeho. Taky to šetří dost peněz, když člověk nezkouší pořád nové věci. :)

9.5.2017 14:16:11

enzo
Tak zrovna LCG-čka ty peníze moc nešetří, každý měsíc to má rozšíření, ale upřímně mi jiné typy her nechybí, je fajn, když člověk najde to, co mu po všech stránkách vyhovuje. Přeji taky hodně štěstí v hledání. :)

9.5.2017 15:50:27

Stálice
Piškvorky, kanasta, dáma, šachy, loďe na papíře

Carcassonne - moderni domino

Malé velké galaxie - výborné jak v 1 hráči tak i ve 2,3,4 hráčìch

Pán prstenu lcg - mám rád karetky a k této nepotřebuju protihráče, navíc super téma

Temne znameni - máme ho sice krátce, ale jo přesně co jsme hladali.

Settlers zrod imperia

Takenoko - hezká rodinna hra

Dobble - super postřehovka, rychle odehrané

Milostný dopis

9.5.2017 16:16:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

The Great Fire of London (EN) + insert
The Great Fire of London (EN) + insert
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas