co to je kickstarter?

Ahoj,
mohl by mi někdo jako úplnýmu nýman dovi vysvětlit, co to přesně je? jak to funguje atd?
Díky
31.5.2017 15:56:42

Co je kickstarter
Kickstarter je jedna z forem crowfundingového financování projektů:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kickstarter

Chceš-li vydat hru a nemáš na vydání peníze, seznámíš se svým projektem širší komunitu a lidé ti pak na to pošlou peníze s očekáváním, že jim pak hotovou hru s ještě nějakými bonusy pošleš.

Čili úplně nejstručněji - lidi si předplatí hru a ty ji z jejich peněz vyrobíš a vydáš.

31.5.2017 16:02:00 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
aha, chápu. a ty věci navíc jsou, když si hra "vydělá" dostatek financí, čím víc, tím víc bonusů je pak ke hře dáno za ten samý obnos, cos do hry dal. je tak?

31.5.2017 16:14:51

ad Bonusy
Většinou je to financování pro jednotlivé přispívatele odstupňováno tak, že je dána nějaká základní částka, za kterou získáš kompletní hru. Když někdo třeba nechce získat hru, ale chce ten projekt podpořit, tak přispěje nějakou menší částkou a buď má dobrý pocit, že něčemu pomohl, nebo je třeba někde uvedeno jeho jméno, nebo dostane nějakou menší pozornost. Pokud někdo přispěje vyšší částkou, tak je odstupňováno co navíc ke hře dostane. Například nějaké bonusové karty, kvalitnější zpracování komponent, limitovanou edici krabic, trička atd. atd. Přispívatelé jsou motivováni tím, že pokud dosáhnou svým příspěvkem na nějaký bonus, tak ten bonus budou mít většinou jen oni a tím je jejich hra potom cennější. Při nějaké vyšší částce může být bonusem třeba večeře s autorem hry, nebo nějaká karta, kde jsi třeba ty jako postava ve hře ;).

Jiná věc je to co říkáš ty, že je nějaká cílová částka, které je nutné dosáhnout, aby se projekt vůbec realizoval (pokud nedosáhne takové částky, tak přispívatelé dostanou peníze zpět). Pokud ale během vyhlášeného termínu dosáhne projekt vyšších částek, tak se jakoby postupně zlepšuje a rozšiřuje hra, která je v základu chudší - potom tu vylepšenou hru dostanou takto všichni přispívatelé (například větší počet karet, kvalitnější materiál karet, plastové vypracované figurky namísto dřevěných meeplů atd., atd.

31.5.2017 16:22:03 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Když už je tady tohle vlákno, mohl by někdo vysvětlit časté pojmy, se kterými se lajci mohou setkat v diskuzích, jako - backnuto, pledge, stretch goal, add-on, retail atd., jak funguje doprava, co se kde platí, proč lidi v diskuzích hledají někoho, ke komu se mohou přidat..., aby se v tom jeden trochu orientoval :) Sám jsem takový lajk a s kickstarterem jsem ještě neměl tu čest.

31.5.2017 16:35:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Článek co je kickstarter
Bylo by dobré aby někdo napsal článek co je kickstarter se specifikem deskových her a pojmů, které chcete vysvětlit. Já na to momentálně nemám čas, ale všechno lze vyhledat na webu.

31.5.2017 17:03:23

časté pojmy
backnuto - to znamená, že dotyčný daný projekt podporil
pledge - je to označenie toho, ako konkrétne si projekt podporil... niektoré projekty ti totiž dávajú navýber napr. za 90dolárov dostaneš jednu kópiu hry; za 110 dolárov dostaneš deluxe verziu hry; za 160dolárov dostaneš dve kópie hry a pod. každá takáto možnosť sa označuje pledge
stretch goal - po dosiahnutí základnej čiastky niektorí autori pridávajú podporovateľom ešte ďalšie odmeny... a to sa najčastejšie robí tak, že pri určitej celkovej čiastke dostanú podporovatelia ďalší bonus. Napr. na to, aby sa hra vydala, tak potrebuješ 40tis. dolárov, keď sa toľko vyzbiera, tak tí, čo hru podporili ju dostanú... ale potom autor ešte napíše, že ak sa celkovo vyzbiera 45tis. dolárov, tak podporovatelia dostanú 1 figúrku naviac, pri 50tis. dolárov nebudú papierové žetóny, ale plastikové žetóny, pri 60tis. dve figúrky naviac... a týmto konkrétnym položkám sa hovorí stretch goal
add-on - to sú veci, ktoré si môžeš priobjednať k tvojmu "pledge". Častokrát sú to ďalšie rozšírenia do hry, či artbook, či ďalšie kocky, alebo iné vylepšenia.
retail - tento pojem označuje stav a cenu v akom hra pôjde do bežného predaja. Totiž toho, čo dostanú ľudia, ktorí podporia hru na kickstarteri je často viac ako toho, čo ide do bežného predaja.
doprava - každý projekt to má riešené individuálne, ale v súčastnosti sa najčastejšie platí až po ukončení projektu. Vtedy podporovateľom príde e-mail a oni na jednej stránke vyplnia údaje o doručení, prípadne, či chcú ešte dokúpiť nejaký "add-on" a doplatia rozdielnu sumu
ku komu sa pridať - mnohokrát je cena dopravy pri viacerých kópiách hry po prepočítaní na jednotlivca lacnejšia - napr. ak ti pošlú jednu hru, platíš 20dolárov poštovné, ak ti pošlú ale dve krabice, tak len 30dolárov. Prípadne niektoré projekty majú taký "pledge", ktorý práve obsahuje viacero kópií hry za zvýhodnenú cenu. čiže napr. jeden pledge je: 50dolárov - dostaneš 1 kópiu hry, 200dolárov - dostaneš 6 kópií hry.
Snáď to bolo zrozumiteľné, ak nie, pýtaj sa pokojne ďalej.

31.5.2017 17:24:01

ludomyl
Pěkná práce. Pojmů ohledně kickstarteru se asi bude v diskuzích objevovat víc, než jen ty, na které jsem si namátkou vzpomněl. Ale třeba se to tu ještě průběžně doplní.

31.5.2017 18:01:06

pojmy
Napadá mě ještě Kick starter Exclusive (KSE) - herní obsah, který bude k dostání pouze pro backery nebo při výjimečných situacích jako promo akce a nebude běžně v prodeji jako rozšíření. Extrémisty jsou v tomto ohledu CMON :) A takovýto KSE obsah byl dostupný například jako promo pro české předplatitele Blood rage (2 figurky), za což klobouček Rex hrám.

31.5.2017 18:55:06

to Yedle
...
Omlouvám se, nevšiml jsem si, ludomylova příspěvku.

31.5.2017 19:35:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Kren
Navazoval jsem na ludomyla, ktery vse vysvetlil a neprislo mi nutno to opakovat.

1.6.2017 00:34:24

SG
parádně vysvětleno :)
chápu správně, že kdokoli kdykoli backne nějakou hru, dostane navíc všechny sg, i ty, které se teprve otevřou.
jinak řečeno, je jedno, jestli backnu na začátku KS či na konci kampaně?

5.6.2017 11:03:22

ad SG
Ano, stretch goal se netýká konkrétních backerů. Je to vlastně "vymazlenost" dané hry. Čím víc peněz autoři dostanou, tím ta hra může být kvalitněji zpracována oproti základní úrovni.

5.6.2017 11:11:36

áno
....

EDIT: kren už odpísal :)

5.6.2017 11:14:56 | Upraveno autorem (porovnej)

no...
Pokud nejsou backeři rozděleni a podle výše vaší pledge dostanete SG :)
Třebas u Siege of the Citadel jsou asi tři různé možnosti a SG jsou označeny, ke kterému pledgi se dávají :)
Všechny dostane jen ten kdo zvolil Dark Legion pledge, kdo zvolil Doomtrooper pledge tak jich dostane méně atd. ...

Takže si to chce přecejen přečíst co která pledge dává.

5.6.2017 12:50:57

ad peet
Samozřejmě, že existují všechny možné kombinace a výjimky. Každý, kdo něco hodí na Kickstarter si to může navolit jak chce a kdo chce přispět, tak si stejně musí projekt od projektu číst podmínky. Tady spíš šlo o vysvětlení základních pojmů a co si pod tím člověk, který se s kickstarterem ještě nesetkal, má představit. Takže já bych do toho všechny možné kombinace moc nemontoval.

Teoreticky je možné všechno a můžu si tam určit, že stratch goal když částka přesáhne dvakrát základní cílovou částku, bude že všichni bakeři s modrýma očima a dřevěnou nohou dostanou navíc pusu na čelo od Johnyho Deppa.

5.6.2017 13:18:54

Cancel
Dôležitá vec kt. tu ešte nezaznela:

Keď backneš nejakú hru EŠTE STÁLE SI TO MôŽEŠ ROZMYSLIEŤ! - Manage pledge -> Na samom spodku Cancel pledge. Už pár krát som takto musel zrušiť pledge - hrateľnosť po vydaní pravidiel vyzerala na figu, resp. leeeedva funded, SG v nedohlednu...

6.6.2017 09:46:13

cancel
taky zajímavé info.
předpokládám, že stornovat musíš před ukončením ks, je tak?
případně máš pak ještě nějaký čas na případný dokup, či storno věcí navíc? rozšíření atd?
Díky

6.6.2017 10:05:33

Pledge
lze v průběhu kampaně libovolně měnit, rušit, obnovovat. (výjimku tvoří např. Early Bird nebo pledge omezené počtem, ty jak jsou vyčerpány nejsou k dispozici).

Pokud jde o add-on, ty jsou často velmi individuální. Na příklad CMON umožňuje ještě něco přidat po kampani. Jinde prostě po konci kampaně nezměníš nic.

Peníze se strhávají po konci kampaně, pokud je úspěšná.
Pokud nemáš na provázané kartě dostatek prostředků, máš ještě 7 dní na to je doplnit.

6.6.2017 10:37:43

Myslím,
že stornovat pledge můžeš i po ukončení, ale tuším, že je to časově omezené (14 dní?) a že tě to bude stát 10% z částky, které jdou "na pokrytí kickstarterových výdajů".
Čili: dostaneš refund mínus 10%.

6.6.2017 10:41:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Vúdú (CZ, 2015)
Vúdú (CZ, 2015)
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas