Carcassonne, kingdomino nebo Cacao


Dobrý den.
Rád bych vás požádal o radu, kterou z těchto tří her by ste doporučili.
Rád bych jednu z těchto her pořídil pro celou rodinu s dětmi 11+. Děti mají zkušenost třeba s osadniky. Ale aby to bylo třeba i atraktivní pro rodiče ve dvou.
Líbí se mi všechny tři, jen nevím kterou. Co nějakou jinou podobnou?
Děkuji.
12.12.2017 14:14:29

jinou?
A co sahnout do jineho zanru? Pro podobnou rodinu treba idealni Ticket To Ride Europe. Vsadim se, ze by bavila.

12.12.2017 14:52:55

Souhlasím
Ticket to Ride Evropa je jako rodinná hra super.

12.12.2017 14:59:54

Carcassonne a Cacao
Zkušenosti mám jen s těmito dvěma hrami. Obě hry nejsou špatné, ale Cacao se mi líbí asi o něco více. Jen nevím, jak to je ve dvou, zatím jsem to hrál jen ve třech.

Mám dojem, že Cacao je takové jakože tam jde hrát různoroději. Nevím, jak je to s rozšířeními, ale podle popisu tu hru asi ještě kapku vylepší. Nejsem si jistý, zda obě rozšíření vyjdou česky, ale vzhledem k tomu, že ta hra je jazykově nezávislá, stačí si jen vytisknout nějaký překlad (nebo umět anglicky nebo německy). Carcassonne mi zase přijde takové, že po určité době jsou tam některé věci už spíše nalinkované a dá se tam vymyslet toho méně.

12.12.2017 15:28:02

Výběr
S Kingdominem nemám zkušenost, ale za mě je Carcassonne malinko lepší než Cacao. Nejlepší je rozhodně zmiňované Ticket to Ride. (Vlastním ale všechny tři a všechny hrajeme často ;).)

12.12.2017 15:29:44

Cacao
Mám Carcassone i Cacao.
Carcassonne máme pouze základ a rodinu baví o chloupeček víc než Cacao.
Ke Cacau jsem pořídil 1. rozšíření a druhé mám předobjednané a mohu říct, že s 1. rozšířením dostane Cacao mnohem větší hloubku. Druhé rozšíření přidává do hry Diamanty a nové dílky dělníků pro 4 hráče a pak je možné zahrát tzv. Big game. Mě osobně Cacao baví více než Carcassonne a Ticket to Ride . TTR jsem pořídil dokonce sběratelskou edici, ale prostě mi tam něco chybělo a tak šel do bazaru.

12.12.2017 16:01:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Carcassonne
Já bych z těchto tří vybral Carcassonne. Podle mne se jedná o velmi povedenou rodinnou hru, navíc pokud se ohraje, je možné ji ozvláštnit mnoha různými rozšířeními.

Pokud máte rádi Osadníky a chcete výbornou rodinnou hru s podobnými mechanismy, přihoď v této aukci:
http://www.zatrolene-hry.cz/bazar/56634/
(Teď jsem si všiml požadavku na možnost hry ve dvou, to Anno 1701 nesplňuje.)

12.12.2017 16:10:10 | Upraveno autorem (porovnej)

C, K & C
Hrála jsem všechny tři, za mě tedy na mnohonásobné hraní není ani jedno z toho. Všechny hry jsou pěkné, ale hrála jsem je opravdu jen párkrát a nějak nemám touhu je vytahovat pravidelně, takže docela bych i podpořila zdejší návrhy na lepší rodinné hry, viz Ticket.
Samozřejmě, pokud vás spíš baví styl přikládání destiček a následné počítání bodů z nich, tak všechny tři hry nejsou vůbec špatné. Kingdomino mi přijde tedy takové asi nejchudší z nich, na pravidelné hraní bych to bez nějakého toho rozšíření neviděla určitě. Carcassone má rozšíření spoustu, a tak pokud omrzí základ, dá se dost dobře doplňovat, či dokonce nahrazovat jinými variantami (typu Hrad nebo Lovci a Sběrači), což tu hru docela osvěží. Ovšem když člověk namíchá do základu moc rozšíření, tak je to nekonečný a hodně náročný na plochu. Cacao mi přijde asi nejzajímavější, hrála jsem tedy pouze s nějakým minirozšířením nebo dvěma, takže věřím, že s klasickým rozšířením bude ještě pestřejší.

12.12.2017 16:36:21

flipper

Kdybych měl zabrousit mimo zmiňované hry, tak za sebe mohu doporučit: Via Nebula, Moštárna, Above and Below, Splendor, Panovník, Takenoko, Záchranáři. Vše vesměs pro rodinné hraní a pro děti tvého věku...

12.12.2017 17:19:12

můj názor
Ahoj, mám všechny tři hry. Carcassonne je fajn, pro začátečníky je těžší pochopit pastviny. Řada rozšíření je podle mne více na škodu než k užitku. Cacao mám velice rád, jednoduché na vysvětlení, nedá se tam utéct o tolik bodu jako v c. Kingdomino rychle odehrano. Pekne vypadá, jednoduché pravidlo. Ale pokud se dostaneš az poslední na radu, často se v té pozici zaseknes a nemáš moc rozhodvacich moznosti a bereš dilek co na tebe zbyde.
Klub stolních a deskových her Litomyšl

12.12.2017 17:42:07

...

Hrál jsem jen carcasonne a cacao a kingdomino viděl jen videa jak se hraje. Carca mi přijde o chloupek elegantnější a jednodušíí, cacao zase o něco strategičtější a znovuhratelnější (pokud vynechám rozšíření, kdy carca jich má mnohonásobně víc, ale podle mě hru jen zhoršují). Z caca je také to téma víc cítit (já dokonce cítím banánky v čokoládě když ho hraju a to je na stole nemám :-D ). Oboje jsou výborné. Kingdomino mi přijde ze všech třech nejelegantnější, ale jinak nevím, páč jsem ho nehrál.
Z dalších bych doporučil dvě následující:
Alhambra: také se přikládají dílky, a tady to téma je rozhodně nejvíc cítit z výše zmíněný. Navíc mi přijde i znovuhratelnější a je to prostě taková větší hra i když komplexnost je podobná.
Takenoko: to už je velká deskovka na rodinjé hraní. Ze všech zmíněných rozhodně nejkomplexnější, ale zase nabízí hlubší zážitek je hodně znovuhratelná...
Ať už ale vybereš jakoukoliv určitě neprohloupíš... přeji šťastný výběr a radost pod stromečkem :-)

12.12.2017 18:19:30

Větší hru a k tomu Kingdomino
Buď Carcassonne, nebo třeba ten Ticket To Ride. A k tomu bych koupil Kingdomino navíc. Stojí pár korun a je to opravdu příjemný filler. Jako hlavní hru večera bych to ale neviděl.

---
Autor hry Velryby ničí svět

12.12.2017 20:34:26

Ostrov Skye?

Děkuji moc všem za rady.
Ještě pořád nevím kterou, ale spíše se přikláním ke hře Cacao.
Ještě bych se rád zeptal na hru Ostrov Skye. Přijde mi podobná jako již mnou zmíněné hry.

13.12.2017 10:23:50

Skye
Skye je takove strategictejsi a vylepsenejsi Carcassonne. Mne u nej ale delalo hrozny problem, ze cesty na sebe nemusi navazovat. Graficky to vypada divne a hlava to nechtela pochopit. Proto jsem radsi zustala u Carcassonne. Ale jinak je to taky dobra hra :)

13.12.2017 10:37:12

Skye
Mam vsechny uvedene hry a obcas jako filler hrajeme nekterou z nich. Vsechny jsou si na prvni pohled trochu podobne (prikladani karticek) nicmene vsechny maji dost rozdilne dalsi mechanismy.

Carcassonne - klasika, prikladam dilky, boduji co jsem uzavrel, mrak rozsireni (staci jedno dve, dalsi uz jsou kontraproduktivni). Prvni hra se da hrat bez bodovani "na loukach" a pak si to tam pridat. Rekl bych ze s tim nelze slapnout vedle.

Cacao - zde je to hlavne o vykonavani akci tim, ze prikladam karticky s ruznymi pocty natistenych delniku. To je asi ten nejzajimavejsi prvek. Urcite take pohodova hra.

Skye je jiny v tom, ze hlavnim prvkem je "skrute oceneni dilku". V podstate takova skryta drazba.

Kingdomino - zde skladam "barvicky k sobe" a boduji je poctem korunek ktere do oblasti umistim. Rozhodne neni pravda ze kdyz beru jednou jako posledni tak uz beru vzdy posledni. Naopak - kazdy rad sahne po tom poslednim dilku, protoze tam jsou ty bodovaci korunky a tim se to relativne pravidelne strida.

Pridam jeste jednu podobnou:
Limes - podobne jako kigdomino - boduji "barevne" oblasti, hlavni odlisnost je v tom, ze vsichni vzdy prikladaji STEJNY dilek. Takze sice dilky chodi nahodne, ale kazdy ma svoji kopii toho stejneho dilku a nemuze se tak vymlouvat, ze nekomu prisel lepsi dilek. V zakladni krabici jsou dilky pro dva hrace, ale kdyz se koupi dve krabice (coz pri nekterych vyprodejovych akcich neni problem) mam krasnou ferovou hru pro 4 hrace (nebo dokonce i vic).

13.12.2017 10:49:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Cacao
Za mne z těch tří her určitě Cacao, nicméně Ostrov Skye bych doporučil také, možná ještě více - jednoduchá pravidla a přitom docela dost strategie, pokud hráč chce (pokud ne, může to hrát intuitivně, pro prožitek a i tak si dobře zahraje).
--------------------------------------------------------
zarytý fanda, sběratel a propagátor deskových her

14.12.2017 16:51:02

Vybíráme z Bazaru

Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť
Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť
Akt. cena: 390 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas